30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Opatreni obecne povahy - zakaz vstupu NP Sumava  (Přečteno 4411 krát)

_jk

• Zobrazit profil
Opatreni obecne povahy - zakaz vstupu NP Sumava
« kdy: 10 Září 2025, 23:27:56 »

Dobry vecer,

tak jsem se nahodou na uredni desce nasi obce dozvedel, ze NP Sumava rozsiruje zony zakazu vstupu (rozsahem cca takto https://mapy.com/s/hobocobopa ) z docasnych dvou a ctvrt roku na porad...

Citace
NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY
o stanovení klidového území Národního parku Šumava
Prášilsko-Modravský hřeben a slatě
(dále jen „návrh OOP“) v souladu s ustanovením § 17 odst. 3 ZOPK a ustanovením § 171 a násl. správního řádu, který je dostupný na cloudovém uložišti MŽP:
https://next.mzp.cz/s/gNmnt8bagcLXo5Z. Přístupové heslo k danému souboru je „KU01_NPSUMAVA“.

Rekneme, ze kvuli vetsi blizkosti prirody jsem se na Sumavu pred lety pristehoval, rad trajdam mimo znacene trasy, kde celej den nikoho nepotkam. Vedle toho trosku fusuju do (astro)foto/video, na coz jsou prave v tech uzaviranych oblastech podminky stran svetelnyho smogu uplne nejlepsi...

Cela zalezitost se mi nelibi, nektere z dotcenych lokalit mam prozkoumano z doby, kdy byly prvni zony veskrze jen raseliniste a jinak se dalo volne chodit vsude. Anekdoticke zkusenosti at uz moje, nebo par lidi z okoli (znamej mi ukazoval foto, ze k nemu rys vlezl na zahradu, loni jsem videl super selfie s tetrevem a turistickym rozcestnikem v pozadi) vsak coby argument proti autorum odbornych publikaci tezko obstoji.

Navic byla/je (?) v planu novela 114/1992 Sb se zvysenim pokut pro FO za vstup nekam, kam se vstupovat nema, na desetinasobek (tj. horni hranice 100kKc). Riziko, ze clovek bude lapen, je mizive, ale kdyby naaahodou odchyt, tak je clovek ztotoznen a asi uvarenej, pokud to organ nejak vyslovne nezvora... nevim, jak bych procesne ani meritorne postupoval. Ale brod je jeste daleko...

Nikdy jsem zadnou takovou pripominku nepodaval a nakolik jsem videl vyjadreni NP Sumava k obdobnemu opatreni, na jehoz zaklade je plus minus obdobna oblast uzavrena "docasne nafurt" uz tretim rokem, ktere vyznenim a vysledky prilis neprekvapilo (delame vsechno spravne, tohle nas nezajima, uz jsme se rozhodli, ze to tak bude, tak co nas obtezujete), nemam od odeslani pripominky veskrze zadna ocekavani - snad krom dobreho pocitu, ze jsem vyuzil sveho obcanskeho prava se k veci vyjadrit.

Presto bych chtel pozadat zdejsi harcovniky (a/nebo turisty)o par napadu, o co se tak ve sve pripomince oprit.. skrze AI to uz pak nejak sesmolim do formalnejsi a pouzitelnejsi podoby.

Zatim mne napadly klicove body:
- navrh nahrazeni trvale uzavery uzaverou docasnou / sezonni, jako je tomu v Bavorsku (15.7.-15.11. clovek muze chodit po vsech cestach, ktere existuji v mapach nekdy z 80. let, od te doby beze zmeny.... srov. s cetnymi zmenami na ceske strane, kdy se jedna o treti zasadni zmenu behem mene nez 20 let...)
 - vykosteni aspon tech nejvetsich absurdit -- asfaltka, jezdi tam akorat delegace ministra s bambilionem novinaru (samozrejme vsichni auty), ale clovek tam nesmi jit pesky, nebo treba u Brezniku je chata, terasa, okej, ale na louku hned vedle uz clovek vlastne "nesmi"
- ekvivalent neceho jako "karta dobreho turisty", o cemz mi vypravel kamarad, co byl na tour po narodnich parcich v USA - klidne to podminit nejakym netrivialnim poplatkem, skolenim, vice ci mene absurdni pakarnou, at to nema k dispozici uplne kazdej, ale at pro tech par lidi, kteri tohle budou schopni a ochotni absolvovat, existuje nejaka moznost...
- prakticke a hygienicke aspekty - pri striktnim dodrzovani si clovek musi odskocit primo na turisticke trase, to jiste neni zadouci.
A pokud by uz clovek nechtel nekam daleko od cesty, at teda jako neporusuje zakaz vstupu tak moc, ale "jen trosicku", tak bude bezprostredni okoli cest vypadat tak, jak mnohde vypada uz ted - plno ubrousku a nevabneho obsahu.
Zazemi ci verejna WC na ceske strane chybi zcela, srov. s vybavenim na bavorske strane, kde jsou bezne drevene kadibudky, vzdy ciste a s dostatkem papiru (a okoli cest vypada adekvatne ciste).
- kulturne spolecenske aspekty - tramping a pesi turistika jsou soucasti narodni identity a bylo by vhodne jim vyjit trochu vstric, viz prvni dva body

A samozrejme, pokud se tu nachazi turiste, kteri maji Sumavu radi - nevahejte vyjadrit sve namitky, odkaz na podklady je v citaci nahore...

Muzu sice nabrat hrst hrachu a hodit ji na zed, ale... pro ten pocit. :)

Dekuji.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
Re:Opatreni obecne povahy - zakaz vstupu NP Sumava
« Odpověď #1 kdy: 10 Září 2025, 23:45:32 »

S námitkami neporadím, ale zkuste se obrátit na pana domácího v tomto domě. https://dfens-cz.com/

Mohl by ten ohníček trochu rozfoukat, mohl by se možná zapojit sám, mohl by někoho doporučit. A sám to nemá daleko.
IP zaznamenána

cZelik

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 15 Září 2025, 15:21:54 »

Tak D-Fens už to včera publikoval, jaký bude další postup?
IP zaznamenána

jafo

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 18 Září 2025, 20:33:29 »

V 90. letech jsme tam trampovali - posílám pamětní fotku z roku 1989 - je to 36let. Ale to už je strašně dávno. Překvapilo nás, že i tenkrát v těch rádoby nejchráněnějších oblastech probíhala brutální těžba dřeva, protože to nikdo legálně neviděl. Nejlepší ochrana je aby tam nevedla žádná doprava a aby tam nebyly žádné obchody ani restaurace. Pak se tam dostanou pouze zdatní turisté a ne ti, co přírodu ničí.

S tímto úředním šimlem nevím jak bojovat. Asi se bude muset počkat až se to sesype stejně jako předchozí režim. Mezitím tomu alespoň trochu sypat písek aby to dřelo. Co úředník zakázat může, to zakáže.
IP zaznamenána

_jk

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 20 Září 2025, 21:51:51 »

Tak D-Fens už to včera publikoval, jaký bude další postup?
Za to jsem DF vdecny a doufam, ze se aspon nekdo se svym podnetem vuci tomuto opatreni prida.

Dalsi postup by asi mel byt veskrze individualni s cilem dodat co nejvice podnetu/pripominek pro organy k vyporadani. Patrne se muze jednat o pripominky kazdeho, koho se tato zmena muze dotknout.
Chodite radi lesem mimo znacene stezky? Vyborne, pojdte se k tomu vyjadrit.

Za sebe uz mam nejakou kostru pripravenou plus minus dle uvodniho prispevku. Jeste to zkusim nejak prezvykat a dat k dispozici aspon adresu, kam co poslat, at to maji lide trochu ulehcene.

Dale jsem na zalezitost upozornil mj. spolek Otevrena Sumava - tento spolek sdruzuje i odborniky, ma k ruce byvale zamestnance Spravy NP, pravniky i dalsi lidi, kteri by mohli dodat velmi fundovane argumenty, s nimiz se organy budou muset vyporadat.

Nejlepší ochrana je aby tam nevedla žádná doprava a aby tam nebyly žádné obchody ani restaurace. Pak se tam dostanou pouze zdatní turisté a ne ti, co přírodu ničí.
Jakkoliv s timto souhlasim, musim bohuzel podotknout, ze s rozmachem elektrokol je tento argument ponekud redukovan. To se tech prihranicnich lokalit az tak moc netyka, tam uz je teren jiny.

A ano - kdyz se clovek do tech podkladu podiva, jsou tam uvedena i nejaka cisla stran rozsahu te "nelegalni navstevnosti" te ci one lokality dle rocnich obdobi.
Ackoliv v se v podkladech uvadi, ze u nekterych druhu citlivych na ruseni vadi doslova kazde jedno vyruseni ve vzdalenosti x desitek/stovek metru, je vetsina techto "nelegalnich vstupu" v tak nizke kvantite, ze by stalo za to, kdyby se v tom nekdo znaly trosku vice porejpal. Tady hodne spoleham prave na lidi z Otevrene Sumavy zminene vyse.
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #5 kdy: 21 Září 2025, 19:22:02 »

Já myslim, že je potřeba ty dementy taky trochu vrátit na zem. Chránit dobře, ale vocaď pocaď, né že budou chránit planetu vod toho, aby ju lidi (její vobyvateli) mohli používat. Pár nejakejch obskurních živočichů, kteří i tak sotva přežívajou a nemajou šanci přežít (zcela přirozenou) změnu klimatu (jakožto následek přirozenejch astrofyzikálních dějů) v následujících stoletích nemůžou být důvodem zcela vyloučit velice rozsáhlý oblasti z jakýhokoli užívání, vč. i jenom té blbé pěší turistiky. To by jim museli zcela vylidnit milion(y) kilometrů čtverečních, né pár tisíc. Druh, kterej je úzce specializovanej na moc špeciální prostředí, prostě nemá šancu obstát, a tak je to přirozený.

Tvl na blbejch horách na druhé straně, vokolo radegasta, to sami píšou, jak se vod pozdního středověku rozšířilo pastevectví ovcí (valaši vod Rumunska), pže se k tomu naskytly přirozený podmínky. A že to pak zase časem přirozeně (od 16. století) vopadlo, pže podmínky k tomu už moc nebyly a spíš se přesunuli níž k intenzivnějšímu obdělávání půdy. Pže se taky vochladilo. Což koresponduje s výrazným rozšířením pěstování chmele na žatecku od 15. století (je to rostlina která spíš radši chladný podnebí). Je to popsaný v dochované lidské historii za poslední minimálně tisíciletí, že prostě podnebí se průběžně mění v chladnější a teplejší a vopačně (plus samozřejmě krátkodobý extrémní výkyvy, holt vnitrozemí, nemáme moře/oceán, co by to stabilizovalo). Teď jsme dlouhodobě spíš v té vohřívací fázi.
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

_jk

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 25 Září 2025, 23:03:51 »

Tak jsem udelal nejaky reserse za pouziti AI a vyslo z toho zhruba 6 stran textu v priloze. Aspon je na chvilku zabavim pres blizici se dlouhe vecery.

Pozoruhodne, ze studie, o ktere se v onom opatreni opiraji, samy o sobe obsahuji i argumenty proti takovemu rozsahu opatreni a naopak tvrdi, ze v lokalitach s velmi nizkou navstevnosti to v podstate nehraje roli. :o

Doplnili byste jeste nekdo neco? Inspiruje to treba nekoho k podani vlastnich pripominek?
IP zaznamenána

Ondar

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 30 Září 2025, 12:33:22 »

Také se mi to nelíbí, ale asi nemám kapacitu vést další amatérský právní boj :(.
Vedu s NP aktuálně správní řízení kvůli parkování na parkovišti. Zatím úspěšně, nedovedou ani napsat kloudný dopis. Jsou ale dosti vytrvalý a prudí mě i když už prakticky prohráli. Chuť pokutovat občanský ksindl za hovadiny mají rozhodně velikou.

Jsou někde všechny ty podklady, studie, které v OOP citují?

Zajímavé, že ten tetřev v posledních letech přibývá, navzdory současné nedostatečné uzávěře...
ochrana geologických prvků...si nedovedu představit jako geolog, že je turista poškodí.
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 30 Září 2025, 12:39:57 »

..si nedovedu představit jako geolog, že je turista poškodí.

Třeba by tam mohli fotit s bleskem...
IP zaznamenána

_jk

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 30 Září 2025, 20:36:50 »

Také se mi to nelíbí, ale asi nemám kapacitu vést další amatérský právní boj :(.
To prece neni nutne, pripominky muze vyjadrit kdokoliv z rad siroke verejnosti, kdo je timto zamerem dotcen.

Lhuta pro podani pripominek konci zrejme 5.10.2025.

Ministerstvo životního prostředí
Odbor uzemni ochrany prirody a krajiny
Vršovická 1442/65
100 10 Praha 10

Neni mi znamo, zda do teto doby musi byt doruceno, nebo staci jen postovni razitko.

Vedu s NP aktuálně správní řízení kvůli parkování na parkovišti. Zatím úspěšně, nedovedou ani napsat kloudný dopis. Jsou ale dosti vytrvalý a prudí mě i když už prakticky prohráli. Chuť pokutovat občanský ksindl za hovadiny mají rozhodně velikou.
Co mam info od naseho obecniho uradu, Sprava NP dva roky zpatky dokonce nabrala nekolik lidi, naplni jejichz prace je to, ze vysedavaji na facebookach a instagramech a snazi se ztotoznit autory fotek porizenych v "zakazanych" lokalitach.

Jakkoliv pozoruhodne a absurdne toto zni, odpor pry klade malokdo - a to navzdory tomu, ze zcela funkcni postup obrany proniknul i do zprav v mainstreamove televizi :-)

Jsou někde všechny ty podklady, studie, které v OOP citují?
Presun puvodniho textu mimo MZP cloud/heslo:
https://pastebin.com/K7HFK1vW

Vycuc zdroju (dle Copilota) dodavam do prilohy. 

---

Ja uz sve pripominky (mirne upraveny) dokument odeslal, nenapadlo mne vsak drive hledat "protiargumenty" vyplyvajici primo z opatreni samotneho (opet tedy za  pouziti Copilota)...

Tyto nahravam do druhe prilohy; neni to zadna pravnicina (ta ani neni nutna!), staci si vybrat, co z toho chcete pouzit a treba upravit vlastnimi slovy, je to fakt kraticky, slibuju :D

Zajímavé, že ten tetřev v posledních letech přibývá, navzdory současné nedostatečné uzávěře...
Asi dost pomohlo, ze se pred pul stoletim zakazal jeho lov. :-)
Plus celkove jsem pri resersich zahlidnul zejmena to, ze klicove je prostredi (stav lesa / huste boruvci / dost rozkladajicich se popadanych stromu, potazmo dostatek ukrytu).
IP zaznamenána

cZelik

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 05 Října 2025, 22:09:56 »

proč končí 5.10.2025
IP zaznamenána

cZelik

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 05 Října 2025, 22:32:06 »

Tak jsem to dnes tedy poslal ale proč mám pocit že si s tím zmrdi vytřou prdel:
Co říká zákon:
Podle § 172 odst. 4 správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.):
„Správní orgán je povinen se připomínkami zabývat jako podkladem pro opatření obecné povahy a vypořádat se s nimi v jeho odůvodnění.“ [www.kurzy.cz]
To znamená:
Připomínky se nezamítají ani neschvalují jednotlivě jako rozhodnutí.
Správní orgán je vypořádá souhrnně v odůvodnění finálního opatření obecné povahy.
Neposílá zpětnou vazbu jednotlivým připomínkujícím.

Chtělo by to něco víc
IP zaznamenána

_jk

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 10 Října 2025, 23:00:47 »

Dekuji.

Lhuta skoncila 5.10. proto, ze uplynul mesic ode dne vyveseni na uredni desce nasi obce, kterezto povazuji za "datum doruceni a zahajeni tricetidenni lhuty pro sdeleni pripominek".

Samozrejme si nedelam iluze, ze by tyto argumenty mely moznost situaci vyslovene zvratit, ale zrovna tak to nemohu mlcky akceptovat.
IP zaznamenána