30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Datová schránka, přidání osobních údajů vs. jejich uvedení v obsahu  (Přečteno 2001 krát)

mcsoap

• Zobrazit profil

Mám za to, že celá moje datová zpráva je součástí podání. Pokud tedy posílám datovkou InfZ a zapnu funkci ověření odesílatele (jméno a příjmení, datum narození, trv. pobyt a ztotožnění), a neuvedu tyto údaje v přiloženém PDF, kde je obsah žádosti, tak mě orgán vyzve k doplnění údajů a tvrdí, že jsem je nedodal, přitom v té výzvě uvede moje celé jméno, příjmení, a adresu, které získal z té datovky. Čistě pragmaticky je lepší tam ty věci prostě doplnit, aby neměli možnost se na tom točit, ale kde je teda pravda? Musí to být součástí toho PDFka, nebo mám pravdu, když tvrdím, že jsem údaje uvedl tím, že jsem zapnul funkci ověření odesílatele? Já chápu, že ověření odesílatele je funkce doručovatele, nebo-li provozovatele toho elektronického systému, ale to ověření tam je kvůli tomuhle - objektivně to splňuje funkci identifikace žadatele tak, jak to požaduje InfZ.
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Já ne tak dávno dostal odpověď, že nedostanu odpověď, protože jsem v žádosti nenapsal podle zákona 106. Přitom název zprávy byl žádost dle 106. Asi byli ouřadové na společném školení...
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil

Bohužel jsou to zákonem stanovené náležitosti žádosti (identifikace žadatele a že se jedná o žádost podle zákona č. 106/1999 Sb.), takže se na tom točit mohou.

Pokud v žádosti bylo uvedeno: Věc: Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., měl by úřad žádost vyřídit.
Pokud však byl název zaslaného souboru např. Žádost_podle_zákona_106/1999.PDF, ale v tom souboru to není, nemá žádost zákonem stanovenou náležitost.

Nicméně to neznamená, že by úřad nemohl v obou případech odpovědět. A asi by jim to chtělo dát lekci. Ono je totiž časově méně náročné jedenkrát odpovědět na jednu nedokonalou, než 30x psát, že žádost nelze vyřídit.  ;)
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Nemáte pravdu, podle par. 37 odst. 1 druhé věty "Podání se posuzuje podle svého skutečného obsahu a bez ohledu na to, jak je označeno." Pokud úřadu něco chybělo, pak podle odst. 3 "pomůže správní orgán podateli nedostatky odstranit nebo ho vyzve k jejich odstranění a poskytne mu k tomu přiměřenou lhůtu".
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil

... - objektivně to splňuje funkci identifikace žadatele tak, jak to požaduje InfZ.

Myslím, že datovky byly zavedeny též proto, aby jednoznačně identifikovaly odesílatele/příjemce, takže úřad ví, kdo to posílal.
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil

@Eric
Jakým myšlenkovým pochodem jste dostal správní řád do svobodného přístupu k informacím?
Ten zákon v tomto subsidiaritu nepřipouští. Způsob podávání žádostí, náležitosti a odstraňování nedostatků si ten zákon řeší sám § 14 odst. 5.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Možná lepší se zeptat úřadů, které použijí například pasáž "Vaše žádost byla posouzena jako žádost o poskytnutí informací dle zák. 106/1999 Sb., přestože tak nebyla označena". To, co úřadu přijde, je primárně PODÁNÍ.
IP zaznamenána