Zdravím,
došla mi výzva před několika dny, byl jsem i nahlédnout do spisu a tam bohužel nic konkrétního nebylo. O tom v posledním odstavci. Jinak je to u mě trochu širší téma, kde se chci zeptat i na správní řízení, tak kdyžtak se omlouvám za špatné umístění tématu, ale zatím jsem ve fázi "výzvy".
Na téma výzev tu toho bylo dost, ale přeci jen mě zajímá, jestli úřady přistupují k různým přestupkům jinak? Zda přednostně vedou správní řízení třeba za rychlost, červenou a zastavení/stání ať už na chodníku nebo bez parkovného nechávají spíše vyhnít? Podle zákona mi to nepřijde, ale zároveň co tu i čtu, tak často končí případ výzvou a je ticho po pěšině. Zatímco o více společensky nebezpečných přestupků to tak úplně nemusí být. Jen moje domněnka.
Případně, jaká je nejlepší taktika u MěÚ P4? Napráskat řidiče nebo výzvu ignorovat?
Zajímalo by mě, jestli tu už někdo dokázal ve správním řízení uspět na materiální stránku přestupku. Protože jsem sice stál na chodníku, ale je to velké prostranství, kde jsem byl ještě na místě, kudy nechodí lidé. Tak jestli někdo dokázal jít touhle cestou a namítal nízkou či žádnou společenskou škodlivost. Co jsem se koukal na rozsudky soudů, tak ty to řeší a často se odkazují na to, jestli vozidlo mohlo ohrozit či omezit chodce, jestli by třeba proti sobě nešel invalida a maminka s kočárkem a zda jim to nestěžuje průchod. V tomto případě by takových chodců mohlo jít mnoho a vešly by se. Navíc jak jsem už psal, na místě vozidla se nechodí, není to v přímém průchodu mezi lokalitami.
Nahlížení do spisu byl zážitek sám o sobě. Kde se to ty úředníci učí být tak útoční? Samozřejmě první věc byla, že nejsem objednán a že mi možná neumožní nahlédnout do spisu, že záleží na tom, o co se jedná. Nakonec dovoleno. Jenže jediné co mi bylo umožněno bylo to, že mi dali prohlédnout fotodokumentaci. Na dotaz, zda k tomu nemají cokoliv dalšího, tak prý ne, jen fotodokumentaci a to, co bylo ve výzvě. Takže jsem ani nezjistil kdy se o tom úřad dozvěděl. A nešlo s nimi hnout, ikdyž přiznávám, že jsem se konkrétně na dotaz, kdy to zjistil úřad nezeptal. Ale tak čekal jsem, že to je podmnožinou dotazu, zda k tomu mají cokoliv dalšího. Je to od nich správný postup, opravdu nic nemají ve fázi "výzvy"?
Je to na bojiště jiné kafe, člověk se potřebuje taky trochu otrkat a už příště bude vědět, co od toho čekat.
Díky!