30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: dechová zkouška městská policie  (Přečteno 4436 krát)

hořčík

• -exot-
    • Zobrazit profil
dechová zkouška městská policie
« kdy: 23 Července 2025, 08:33:21 »

Dovolím si požádat o pomoc.
Byla u mně městskou policií provedená dechová zkouška, s naměřeným výsledkem 0,75 promile.
Na základě 106 jsem si vyžádal informace. Přístroj byl řádně kalibrován.
Těsně před provedením dechové zkoušky jsem kouřil i jedl. Následně mi strážník dal dejchnout - trubičku měl nasazenou a rozbalenou - nerozbaloval jsem nic.
Výsledek 0,75. Opakovaná dechová zkouška mi ani na mou výslovní žádost umožněna nebyla - rozporoval jsem hodnotu.
Byl postup správný, resp jak jej napadnout?
Jde o přestupkové řízení, ne o účastníka silničního provozu. Z odpovědi MP mám, krátce a volně cituju, že stačí jedna dechová zkouška, kde je prý podstatné jestli osoba je nebo není pod vlivem alkoholu. Pod tohle fádní zdůvodnění lze opravdu dát, že stejně pod vlivem alkoholu osoba s 0,35 i s 5 promile - když přesný výsledek není podstatný ?
Potřebuju tu dechovku rozbít - je nesmyslná. Měl jsem tři desítky piva, 0,75 je nesmysl.
Děkuji.
Na základě 106 mi taky sdělili, že neexistuje vnitřní interní předpis, jak dechovky provádět - existuje závazné nařízení, které postup upravuje ?
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:dechová zkouška městská policie
« Odpověď #1 kdy: 23 Července 2025, 09:00:42 »

No, nevím jestli zrovna vám má smysl odpovídat, ale pokud to půjde do správka tak je to neprůkazné, protože není kontrolní měření...
IP zaznamenána

hořčík

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23 Července 2025, 09:47:07 »

Děkuji. Smysl odpovídat má, i když jsem označen za rapla, stále bojuju proti všem lotrům ;)
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 23 Července 2025, 10:21:09 »

Zřejmě maj pravdu v tom, že "neexistuje vnitřní interní předpis, jak dechovky provádět ".
> Bližší (technické) podrobnosti provedení orientační dechové zkoušky a výpočet výsledků měření nejsou upraveny ani v zákoně, ani v podzákonných předpisech. Praxe správních orgánů se v tomto ohledu opírá především o metodiku Ministerstva dopravy č. j. 285/2009-160-OST (dále jen „metodika“),
http://www.bulletin-advokacie.cz/nejvyssi-spravni-soud-orientacni-dechova-zkouska-jako-dukaz-v-rizeni-o-prestupku
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 23 Července 2025, 11:21:02 »

Ale existuje navod na pouziti meridla, a jen za spravneho pouziti meridla, lze takovy vysledek uznat jako prukazny.
Jasne tam je psano, 2 hodnoty, rozdil mensi nez 10%. Dale existuje dano zname 5 minut mimo vozidlo, ovlivneno vypary z technickych kapalin vozidla, ktere bezne obsahuji alkoholy(etano/metanol/aj.) a meridlo tyto alkoholy nedokaze odlisit.
« Poslední změna: 23 Července 2025, 12:22:32 od fu »
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

hořčík

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 23 Července 2025, 12:50:15 »

dekuji. Platí pro silniční provoz. MP mi odpověděla, že, cituju obrázkem.
Hodnotu jsem zpochybnil na místě, odmítli udělat opakovanou zkoušku.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24 Července 2025, 18:50:22 »

No a jaký je kontext? Píšete, že nejde o řízení vozidla, ale o řešení přestupku na nějakém jiném úseku veřejné správy. Těžko radit, když netušíme, k čemu vlastně má ta informace z orientační zkoušky sloužit. To je nějaký přestupek, kde ovlivnění alkoholem je přímo součástí skutkové podstaty (např. něco dle 65/2017 Sb.), nebo je to věc, kterou lze "spáchat" i zcela střízlivý, ale tu informaci nějaký orgán potřebuje (nebo si myslí, že potřebuje) jen pro nějaké dílčí zhodnocení (k osobě pachatele, k subjektivní stránce, jako součást řetězce k prokázání nějaké jiné okolnosti ...).
IP zaznamenána

scorpio777

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25 Července 2025, 13:20:49 »

Jedno meranie aj tak nie je dostatočné a nedá sa ním preukázať, že si pod vplyvom alkoholu. Mohol si zjesť pred meraním Milu, rumové pralinky, umyť si zuby ústnou vodou. Práve to opakované meranie po 15 minútach by ukázalo, či si alebo nie si pod vplyvom alkoholu.
IP zaznamenána

hořčík

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29 Července 2025, 09:34:10 »

No a jaký je kontext? Píšete, že nejde o řízení vozidla, ale o řešení přestupku na nějakém jiném úseku veřejné správy. Těžko radit, když netušíme, k čemu vlastně má ta informace z orientační zkoušky sloužit. To je nějaký přestupek, kde ovlivnění alkoholem je přímo součástí skutkové podstaty (např. něco dle 65/2017 Sb.), nebo je to věc, kterou lze "spáchat" i zcela střízlivý, ale tu informaci nějaký orgán potřebuje (nebo si myslí, že potřebuje) jen pro nějaké dílčí zhodnocení (k osobě pachatele, k subjektivní stránce, jako součást řetězce k prokázání nějaké jiné okolnosti ...).
--- jel jsem hromadění autobusovou dopravou, údajně pod vlivem alkoholu
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 29 Července 2025, 10:36:24 »

Jo tak teď už známe kontext dokonale.... Já nevěděl, že je to zakázané, dokonce jsem si myslel, že to je tak nějak účel MHD...
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 29 Července 2025, 12:53:39 »

Bylo dodržen 15ti minutový odstup dechové zkoušky od posledního dopitého piva? Pokud ne, zkouška byla provedena v rozporu s návodem a proto je neplatná. Výsledek dechové zkoušky je taktéz zatížen poměrně velkou nejistotou cca +-30%, viz Metodika měření alkoholu v dechu CMI. Metodiku CMI si prostudujte celou, protože obsahuje řadu dalších okolností, díky kterým byla daná dechová zkouška neplatná, např.

Tabákový nebo jiný kouř přítomný v dechu testované osoby, může poškodit měřící systém analyzátoru alkoholu v dechu a způsobit nepřesné měření, a proto je testování osoby možné až po uplynutí nejméně 3 minut od skončení kouření.
« Poslední změna: 29 Července 2025, 16:31:34 od Urban. »
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 29 Července 2025, 16:43:04 »

A jaky prestupek je byt v HMD  pod vlivem ethanolu?

Pokud nejde o rizeni, tak jsem si dal po vystoupeni z vozidla vyprostovaka(existuji brcka/sacek, kde se jen potahne a nikdo moc nic nepotrehne) a pote probehlo nejake mereni?
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 30 Července 2025, 19:51:24 »

a proč se vlastně dýchalo ?
to jako každému na potkání dýchnete do přístroje ?
IP zaznamenána