30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: straznici obsluhuji prostredek bez obsluhy ?  (Přečteno 2964 krát)

Deam0n

• Zobrazit profil
straznici obsluhuji prostredek bez obsluhy ?
« kdy: 10 Července 2025, 22:50:14 »

pěkný den všem neúředníkům,

píši s prosbou o radu v následující věci:

4.9.2024 Údajně spáchán přestupek
16.10.2024 Doručena výzva k uhrazení určené částky -bez fotodokumentace.
29.10.2024 Žádám o zaslání důkazové fotodokumentace.
4.11.2024 mi přišlo přeposlané oznámení, které zjevně (podle datumu 5.9.) bylo původně zasláno MP úřadu. Přikládám částečně anonymizované příložené snímky v kvalitě, ve které mi byly poslány:
https://limewire.com/d/l2TeI#CFpCHVkN1r (anonymizoval jsem jen část, aby byla názorně vidět kvalita RZ)
měřeno rychloměrem RAMER10 T-22
osobně jsem z toho nebyl schopný jasně určit RZ a současně jsem na to trochu pozapomněl, tak to zůstalo z mé strany bez reakce.
21.5.2025 doručen příkaz na zaplacení s označením viny a odůvodněním
22.5.2025 podán odpor
7.7.2025 Oznámení o pokračování v řízení o přestupku s možností seznámit se s podklady pro vydání rozhodnutí. Správní orgán mi oznamuje, že ve výše uvedené věci bude provedeno dokazování mimo ústní jednání. Na dokazování a seznámení se s podklady se můžu dostavit v uvedený den. (Mám něco přes 10dní čas)

Jsem rozhodnutý tam jít a bránit se tím, že z dokumentace není čitelná RZ. Je to schůdné řešení a dobrý nápad? Je možné, že disponují kvalitnějším záznamem, než-li je ten, který mi poslali? Na co všechno a jak jinak se připravit?

Předem děkuji za jakoukoli radu.
« Poslední změna: 14 Července 2025, 18:34:00 od Deam0n »
IP zaznamenána

Deam0n

• Zobrazit profil
Re:nekvalitní fotodokumentace
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2025, 23:09:38 »

Dodatek: nasdílím sem ještě to poslední oznámení o pokračování v řízení, jelikož mne tam teď zarazila jedna věc: Na druhé stránce je napsáno "otisk úředního razítka" - nemělo by tam být skutečné úřední razítko? Je to takto platné? Komunikace probíhá přes datovku.

https://limewire.com/d/2CK3W#veBQwNbj0e
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11 Července 2025, 08:05:48 »

Uplne bych se nespolehal na to, ze ty rozmazane fotky, ktere Vam poslali jsou ve stejne 'kvalite' v jake jsou ve spise. Ve spise bude elektronicky original - to, co vylezlo z fotaku/kamery radaru.
Co se tyce 'otisku uredniho razitka', je to tak v poradku. Do PDF v kompjutru moc dobre otisk uredniho razitka dat nejde.
IP zaznamenána

Deam0n

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14 Července 2025, 18:32:38 »

Moc děkuji za odpověď.
Ze zoufalství přikládám veškerou korespondenci v dané věci.
Napadl mě ještě jeden úhel obrany:
V první výzvě se zmiňuje "Měření bylo provedeno proškolenými strážníky Městské policie Český Brod pomocí přenosného automatického technického prostředku bez obsluhy,.." - není toto tak trochu protimluv? jak může být měření provedeno bez obsluhy a přitom být provedeno proškolenými strážníky?
současně se také o tomto píše i v § 125f odst. 2 zákoně o silničním provozu:
"provozovatel vozidla za přestupek podle odst. 1 odpovídá, pokud
a) porušení pravidel bylo zjištěno prostřednictvím automatizovaného technického prostředku používaného bez obsluhy při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích nebo se jedná o neoprávněné zastavení nebo stání"

Co si o tom myslíte? Pokud je to dobrý nápad, tak jak dále postupovat?
« Poslední změna: 14 Července 2025, 18:35:12 od Deam0n »
IP zaznamenána

Thomson

• Zobrazit profil
Re:straznici obsluhuji prostredek bez obsluhy ?
« Odpověď #4 kdy: 17 Července 2025, 00:13:50 »

Oni to slovo "měření" používají tak nějak zvláštně. Například u bonzovacích autíček vystavuje městOpičáci "Záznam o měření", ačkoliv jde o fotku z kamery. Tam jen napíšou, že to pořídil provozovatel ZPS, že použili mobilní zařízení v souladu s návodem výrobce, kde to bylo a mají "změřeno".

A k té obsluze a zaznamenání automatickým technickým prostředkem,
rozsudek NSS ze dne 27. 9. 2018, č. j. 9 As 220/2018-70,
o který se ve svém rozhodnutí opírá i KSUL (78 A 3/2024 - 30) a navíc to na základě toho rozsudku NSS potvrdil i letos v 10 64 A 2/2025:
Citace
žádný právní předpis nedefinuje, co se rozumí automatem ve smyslu § 125f odst. 2 písm. a) zákona o silničním provozu. Jedná se především o technické prostředky trvale nainstalované a zpravidla pevně zabudované na určitém místě, které nevyžadují přítomnost obsluhujícího personálu. Takové měřidlo je obsluhou toliko umístěno, nainstalováno, případně spuštěno, avšak samotné měření již probíhá automaticky bez toho, aby obsluha takové zařízení ovládala. Charakter automatu je tak dán automatizovaným měřením, které probíhá bez vlivu obsluhy. Pro posouzení toho, zda se jedná o automat, je zcela nerozhodné, že dle záznamu o měření byl rychloměr nastaven konkrétní osobou, jejíž jméno je v záznamu uvedeno. Tato skutečnost však sama o sobě neznamená, že by se nejednalo o automat. V případě jakéhokoli stacionárního rychloměru je nezbytné přístroj před uvedením do provozu správně nastavit a umístit v souladu s pokyny výrobce tak, aby byla zajištěna jeho správná funkčnost. To, že obsluha rychloměr nastaví, ustaví do správné polohy, vybírá měřící stanoviště apod. je pro způsob měření (automaticky nebo manuální režim) zcela irelevantní. Takovou argumentaci by bylo možné následně vztáhnout k jakémukoliv rychloměru, protože každý (i stacionární) rychloměr musí někdo nastavit, upravit do správné polohy a dokonce i vybrat měřící stanoviště. Jinak by za automat bylo možno ad absurdum považovat pouze takový rychloměr, který se sám nastaví, ustaví do správné polohy a dokonce si vybere samostatně měřící stanoviště, což ani při současném technologickém pokroku není reálně představitelné. Podstatné je pouze to, zda je rychloměr schopen fungovat samostatně, tedy automaticky zaznamenávat a vyhodnocovat rychlost všech projíždějících vozidel, nebo zda je k výběru a měření rychlosti konkrétního vozidla nutná součinnost lidské obsluhy. Rychloměry nelze rozlišovat na základě toho, zda jsou nastaveny jen jednou a následně se stále nachází na jediném místě nebo jsou opakovaně nastavovány a umisťovány na rozličných stanovištích. Jediným dělícím kritériem je režim měření, tedy automatický, kdy jsou snímána veškerá projíždějící vozidla a zaznamenávána jejich rychlost, a manuální, kdy výběr měřeného vozu a měření rychlosti provádí sama obsluha rychloměru.“ (srov. např. i rozsudky Nejvyššího správního soudu ze dne 31. 5. 2018, č. j. 9 As 213/2017-37, a ze dne 16. 5. 2018, č. j. 5 As 177/2017‑49).

tedy jakkoliv to může znít protichůdně, tak když měšťák roztáhne trojnožku, zapne měření, přepne na automat, tak už je to automatický technický prostředek bez obsluhy. Už ale není jasné, jestli to bylo v souladu s návodem, jestli třeba neměřili někde, kde měřit nemají (protože MP si nemůže jen tak pro radost měřit kdekoliv chce) atd.

Já bych teda požádal o ústní jednání a dokazování v něm, protože to považujete za nezbytné k uplatnění svých práv... A pak takové to koření navíc:
1) námitka podjatosti,
2) žádost o spis,
3) nahlédnutí do spisu, ať víte, co tam všechno mají.

Jo a upozorňuju, že nejsem žádný místní matador, takže mě třeba někdo opraví nebo úplně smete.  ;)
IP zaznamenána

Deam0n

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 17 Července 2025, 23:35:33 »

Moc děkuji za citovaný rozsudek!
Začínám nabývat depresivní beznadějné myšlenky  :-\ Je v téhle fázi ještě nějaká cesta, která potenciálně vede k výhře? Tím, že budu činit námitky a žádosti, tak zvyšuji účet, který budu muset eventuelně zaplatit? nebo to bude stále už jen pokuta + poplatek za správní řízení? Zapojení úředníci mi přijdou poměrně aktivní, takže zdržování mi nepřipadá uplně nadějné  ???
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 07:13:06 »

V rozpadajícím se moderním státě se nelze spoléhat ani na předvídatelnost práva, čili je to loterie. Mně třeba přijde judikování přenosného radaru jako ATP jako ohnutí práva, ale jak je ze zdejšího fóra patrné, je třeba s podobnými projevy počítat. Slabým místem matrixu pak většinou bývá lidský faktor.
Nahlédnutí do spisu je nutnost, jinak nemůžete určit strategii.
IP zaznamenána