30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [GIVEN UP] Překročení o 20 km/h a více - Praha  (Přečteno 195 krát)

xmanxman

• Zobrazit profil
[GIVEN UP] Překročení o 20 km/h a více - Praha
« kdy: 27 Června 2025, 15:32:02 »

Zdravím. V Praze mě změřil příslušník ručním radarem, na místě mě nezastavil a po 2 měsících přišla výzva provozovateli vozidla od PČR ke sdělení údajů řidiče vozidla. Jelikož jde o služební auto, zaměstnavatel PČR nahlásí mé údaje, s ním žádná diskuze možná není. Jaký navrhujete další postup? Pokud nebude fotografie zřetelná, říct, že řídila osoba blízká? Ale zase bych nerad, aby pak šli po provozovateli vozidla - viz § 125d odst. 1 písm. e) silničního zákona.

Díky moc za rady!
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Překročení o 20 km/h a více - Praha
« Odpověď #1 kdy: 28 Června 2025, 11:33:36 »

Je v te vyzve neco o automatizovanem prostredku? Jeste pred celkem nedavnou dobou rucni radar (predpokladam laser) v rukou PCR v Praze nebyl bran jako automatizovany prostredek. Potom by stacilo, aby provozovatel udal Vas, Vy fizlum nic nereknete, nikam nepujdete anebo jim reknete, ze jim nic nereknete (zadne citace paragrafu ani blaboly o osobe blizke nejsou potreba a nejsou ani zadouci) a tim to skonci.
IP zaznamenána

xmanxman

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2025, 11:59:45 »

Ve výzvě nic o automatizovaném prostředku není, vyfotil to policajt klasicky radarem na trojnožce. Teď mi přišlo předvolání na PČR k podání vysvětlení - takže v této fázi je asi ideální prostudovat spis a odmítnout vypovídat?
IP zaznamenána

Kokrhel123

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07 Července 2025, 13:11:40 »

Nemusíte se tam trmácet. Ideální je nedostavit se, klidně bez omluvy.
Pokud máte potřebu se omluvit, stačí uvést závažný důvod, např. - "moje občanská práva vyplývající z ústavního pořádku České republiky". Víc bych to neřešil. Že jde konkrétně o Listinu základních práv a svobod, článek 37, odst. (1) "Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.", bych už nechal na fízlech, ať si to najdou. Není proč opičákům napovídat.
IP zaznamenána

xmanxman

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07 Července 2025, 13:58:45 »

Takže předvedení, kterým vyhrožují, nehrozí a předají to rovnou na úřad?
IP zaznamenána

Kokrhel123

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07 Července 2025, 14:26:44 »

Předvedením policajti a úředníci vyhrožují rádi, ovšem v praxi jsem nezaznamenal, že by k tomu někdy došlo.
Chcete-li mít jistotu, poskytněte jim onen "závažný důvod" k nedostavení se.
S fízly nemá cenu nic řešit, všechnu munici si nechte nabitou až na úředníka ve správním řízení.
IP zaznamenána

xmanxman

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09 Července 2025, 14:51:31 »

Chápu. Takže další postup bude takový, že úřad vydá zřejmě příkaz, podám odpor, ale co dál? V řízení můžu tvrdit, že řídila osoba blízká, pokud bude fotka nezřetelná. Nicméně nepůjde pak úředník po provozovateli? Viz § 125d odst. 1) písm. e) zákona o silničním provozu:

"(1) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že jako provozovatel vozidla
...
e) v rozporu s § 10 odst. 1 písm. d) přikáže řízení vozidla nebo svěří vozidlo osobě, o níž nezná údaje potřebné k určení její totožnosti,
...
(3) Za přestupek podle odstavce 1 nebo 2 se uloží pokuta od 10000 Kč do 100000 Kč."
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 09 Července 2025, 16:16:40 »

Ale provozovatel zná údaje potřebné k určení totožnosti řidiče, ale dle LZPS to orgánům neprozradí, protože by tím této osobě nebo sobě mohl přivodit postih.
IP zaznamenána

xmanxman

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 09 Července 2025, 16:34:22 »

Problém je, že provozovatel už sdělil PČR mé údaje - pracuju v korporátu a funguje to tu víceméně automaticky. Prostě automaticky nahlásí zaměstnance, který má auto svěřeno.

Můj dotaz mířil na situaci, kdy správnímu orgánu sdělím, že jsem ve skutečnosti neřídil já, ale osoba blízká, byť zaměstnavatel "udal" mě. Jestli pak nemůže správní orgán jít zpátky na provozovatele podle § 125d odst. 1) písm. e)?
(POZOR, nemám na mysli § 125f, protože přestupek nebyl zaznamenán automatizovaným prostředkem)

« Poslední změna: 09 Července 2025, 16:40:29 od xmanxman »
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 10 Července 2025, 00:46:36 »

Tak pokud to byl ruční radar, tak by se to nemělo vracet na provozovatele. A jinak jak píše medvěd  https://www.30kmh.cz/index.php?topic=14238.msg158745#msg158745
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 10 Července 2025, 20:51:43 »

předpokládám, že na té výzvě, je krom předvedení i poučení
a tím bych řídil  8)
IP zaznamenána

xmanxman

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 27 Dubna 2026, 10:06:51 »

Zdravím všechny. Nakonec jsem na PČR šel, kde jsem využil svého práva nevypovídat. Policajtka mi řekla, že to předají na úřad, kde bude zahájeno přestupkové řízení proti mně. Na úřadě to nicméně pojali po svém a poslali rovnou příkaz provozovateli vozidla s pokutou 10 000 Kč:

XYZ je vinen, že jako provozovatel motorového vozidla XXXX registrační značky XXXX v rozporu s § 10 odst. 1 písm. d) a § 10 odst. 4 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích nezajistil, aby bylo možné určit totožnost řidiče vozidla, kterému svěřil jeho řízení, neboť na základě výzvy Policie České republiky ke sdělení údajů potřebných k určení totožnosti řidiče označil jako řidiče vozidla pana XXX YYYY, nar. XXXXX, který však následně využil svého práva odepřít podání vysvětlení, v důsledku čehož nebylo možné ověřit, zda vozidlo v rozhodné době skutečně řídil, a totožnost skutečného řidiče tak zůstala nezjištěna, čímž znemožnil projednání přestupku řidiče, ke kterému došlo dne XXXXX, čímž spáchal přestupek podle § 125d odst. 1 písm. e) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, porušením § 10 odst. 1 písm. d) téhož zákona, za což se mu ukládá podle § 125d odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb. pokuta ve výši 10 000 Kč.

Z odůvodnění:

Správní orgán konstatuje, že povinnost provozovatele podle § 10 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu spočívá v poskytnutí údajů umožňujících jednoznačné zjištění totožnosti řidiče vozidla. V daném případě provozovatel tuto povinnost splnil tím, že označil konkrétní osobu, avšak následné okolnosti neumožnily ověření, zda se jedná o skutečného řidiče v rozhodné době.
Samotné označení osoby provozovatelem tak nevedlo k naplnění účelu zákonné povinnosti, kterým je zajištění identifikovatelného řidiče pro účely správního řízení. Právo označené osoby odepřít podání vysvětlení je jejím zákonným právem a nelze je přičítat k tíži provozovateli; zároveň však jeho uplatnění způsobilo, že totožnost řidiče zůstala neobjasněna.
Za tohoto stavu správní orgán uzavírá, že nebyla zajištěna možnost jednoznačného zjištění totožnosti řidiče, a tedy nebyl naplněn účel povinnosti stanovené v § 10 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu.
Tímto jednáním byla naplněna skutková podstata přestupku podle § 125d odst. 1 písm. e) zákona o silničním provozu. Odpovědnost provozovatele za tento přestupek je objektivní, kdy se nezkoumá zavinění, ale pouze porušení zákonné povinnosti.

Přijde mi to zvláštní - provozovatel přece určil totožnost řidiče a nic na tom nemění skutečnost, že jsem využil svého práva nevypovídat, ne?
« Poslední změna: 27 Dubna 2026, 10:11:02 od xmanxman »
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 27 Dubna 2026, 10:27:55 »

Asi nějaký lokálně-kreativní výklad ... Ať provozovatel včas podá odpor.
« Poslední změna: 27 Dubna 2026, 10:29:33 od Eric »
IP zaznamenána

xmanxman

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 27 Dubna 2026, 10:36:28 »

Provozovatel se tím nechce zabývat, takže mě to bude stát 10k. Ale aspoň bez bodů...
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 27 Dubna 2026, 10:38:49 »

Pak bych zvažoval, zda pro tak blbého zaměstnavatele chci pracovat.
IP zaznamenána