Zdravím,
před nějakým časem jsem se kočkoval s Českou kanceláří pojistitelů ohledně nezaplaceného pojistného na auto, které mi stálo nepojízdné na dvoře soukromého pozemku. Chtěli po mě samozřejmě výpalné. Došlo až na soud.
U soudu jsem argumentoval tím, že mi nebyla řádně doručena výzva, že mi ji posílali na adresu TP, kde se nezdržuji, tudíž se nedostala do mé dispozice a já neměl možnost se s ní seznámit. Říkal jsem jim, že mi to měli posílat do DS, protože si myslím, že je to orgán veřejné moci, a ten, jak známo je povinen do DS doručovat. Svůj názor jsem opíral o níže uvedené vyjádření Ústavního soudu, který OVM definoval jako moc:
"která autoritativně rozhoduje o právech a povinnostech subjektů, ať již přímo nebo zprostředkovaně. Subjekt, o jehož právech nebo povinnostech rozhoduje orgán veřejné moci, není s ním v rovnoprávném postavení a obsah rozhodnutí tohoto orgánu nezávisí od vůle subjektu. Veřejnou moc vykonává stát především prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní a za určitých podmínek ji může vykonávat i prostřednictvím dalších subjektů. Kritériem pro určení, zda i jiný subjekt jedná jako orgán veřejné moci, je skutečnost, zda konkrétní subjekt rozhoduje o právech a povinnostech jiných osob a tato rozhodnutí jsou státní mocí vynutitelná, nebo zda může stát do těchto práv a povinností zasahovat. Orgánem v právním slova smyslu je právnická osoba, vykonávající svou činnost jako povinnost nebo kompetenci a je zřízená k trvalému a opakujícímu se výkonu činnosti" (srov. Ústavní soud ČSFR, Sbírka usnesení a nálezů, č. 1, Brno, 1992, str. 11)..
Podlé mého laického názoru, toto jednání ČKP naplňuje.
Jaký názor má na toto zdejší osazenstvo?
Okresní soud v Litoměřicích mne s touto argumentací poslal k šípku, věc jsem prohrál a jelikož je to bagatelní věc, možnost odvolání neexistuje.
Soud nedbal ani na místní příslušnost soudu, ani na doručování do DS fyzické podnikající osobě (kdyby teda ČKP neměla povinnost doručovat do DS klasické FO jako OVM, měla tedy, protože jsem OSVČ, doručovat do DS podnikající FO), ale to taky neudělala. Ve vyhlášení rozsudku to soud nijak neodůvodnil, v písemném se rovněž neobtěžoval.
Díky za vaše názory.