30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Je možné podat stížnost na STK - vyhodili mě s neexistující závadou a já naletěl  (Přečteno 8865 krát)

jafo

• Zobrazit profil

Moje auto prošlo 3x STK bez problémů.

Před měsícem mi technik říkal, že mi neblokují zadní dva pásy. Podezřelé bylo, že selhalo blokování obou pásů úplně stejně. Já jsem předpokládal, že mi pásy skutečně neblokují a tak jsem koupil za 7200Kč nové pásy a zjistil jsem, že tyto nové pásy se chovají úplně stejně jako ty původní.

Na fóru aut Mazdy mi řekli, že technik STK pásy testoval chybným postupem. Zadní pásy se musí testovat až po určitém povytažení a já to nevěděl. Servisní postup v příloze tohoto příspěvku technici nedodrželi!

Takže mě na STK podvedli a okradli o 7200Kč + pokuta ze chybu technika 590Kč (opakování STK) + práce na výměnu pásů.

-------------------------------------------------------

Možná chtěl technik úplatek, ale neřekl si o něj explicitně ani jsem z jeho jednání nepoznal, že něco takového chce.

A je opravdu možné, že o této vlastnosti aut technik neví a nebo je to takový diletant?

Asi nic nedostanu, ale moje snaha pomůže tento nový způsob okrádání lidí na STK zastavit.
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil

STK je služba poskytovaná soukromou firmou. Podle občanského zákoníku máte nárok na to službu reklamovat, pokud došlo k vadnému plnění.
viz § 1914 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku
„(1) Kdo plní za úplatu jinému, je zavázán plnit bez vad s vlastnostmi vymíněnými nebo obvyklými tak, aby bylo možné použít předmět plnění podle smlouvy, a je-li stranám znám, i podle účelu smlouvy.
(2) Je-li splněno vadně, má příjemce práva z vadného plnění.“

Práva z vadného plnění jsou (taktéž obecně) upravena v občanském zákoníku § 1923: „Je-li vada odstranitelná, může se nabyvatel domáhat buď opravy nebo doplnění toho, co chybí, anebo přiměřené slevy z ceny. Nelze-li vadu odstranit a nelze-li pro ni předmět řádně užívat, může nabyvatel buď odstoupit od smlouvy, anebo se domáhat přiměřené slevy z ceny.“

Lhůtu pro reklamaci služeb zákon blíže nespecifikuje, znovu se tedy vrátíme k obecným ustanovením. Podle občanského zákoníku § 1921 odst. 1 je nutné vadu nejprve vytknout, aby později bylo možné se práv z vadného plnění domáhat soudní cestou.
Přitom platí, že vadu je nutné vytknout „bez zbytečného odkladu poté, kdy měl [nabyvatel] možnost věc prohlédnout a vadu zjistit, a to buď označením vady nebo oznámením, jak se projevuje“, nejpozději potom do šesti měsíců od převzetí předmětu plnění.

https://www.pravopropodnikatele.cz/proc-kdy-a-jak-lze-reklamovat-sluzbu

Jestli někdo úspěšně vyreklamoval STK to netuším. Jinak je třeba nahrávat nejenom úředníky a policajty, nýbrž i techniky na STK. Se záznamem toho, jak technik blbě testuje pásy, by reklamace byla jednodušší.
« Poslední změna: 18 Května 2025, 21:42:01 od Urban. »
IP zaznamenána

jafo

• Zobrazit profil

Děkuji Vám moc. Já jsem jezdil na STK po dobu 20 let a tohle se mi stalo poprvé. Nikdy dříve se mě takto nesnažili natáhnout a když technik řekl, že pásy jsou vadné tak jsem předpokládal, že má pravdu.

Staré pásy mám doma a mohu natočit video, že mechanismus je plně funkční.
« Poslední změna: 18 Května 2025, 22:51:54 od jafo »
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil

Podobný problém z fóra motorkáři   https://www.motorkari.cz/tema/?t=199058
IP zaznamenána

Féna

• Zobrazit profil

Trochu se obávám, že tady nemáte šanci. Nikdy technikovi nedokážete, že ty pásy vadné nebyly (težko prokážete, že ty vyndané jsou ty, které kontroloval), ani to, že nedodržel postup. Ale každopádně to reklamovat zkuste, třeba na sebe sami něco prásknou.

Můžete vás alespoň hřát na srdci, že jste neměl opačný problém, jako se třeba stal v mém okolí. Tedy auto na kontrole v servise, pak na STK a za týden upadlo kolo, protože se nikdo nenamáhal zkontrolovat čepy.
IP zaznamenána

jafo

• Zobrazit profil

Je tu rozdíl od toho motorkáře. Ten věděl už v servisu, že má motorku v pořádku. Kdežto já jsem to naprosto netušil, že na mě šijou boudu. Nechci jezdit s chybným autem a pokud jsou pásy vadné, tak je vyměním.

Je to pravda, že jakmile jsem poprvé odjel, tak už neprokáži, že s pásy bylo manipulováno. Nové pásy mají trochu jiný odstín. A na plastovém výlisku je vyražano datum výroby - jasně mohl jsem sehnat na vrakáči pás se shodným datem.

Hlavní je před tímto nešvarem varovat ostatní.
« Poslední změna: 19 Května 2025, 08:57:42 od jafo »
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil

To že s pásy bylo manipulováno není podstatné. Pro uplatnění reklamace potřebujete prokázat pouze to, že technik na STK svou práci odvedl špatně, protože pásy testoval chybným postupem.
IP zaznamenána

jafo

• Zobrazit profil

Děkuji za info.

Ten technik i v okamžiku opakování STK, kdy jsem v ruce držel účtenku za nové pásy a dal mu do ruky list ze servisního manuálu tvrdil, že pásy by měly blokovat od začátku, jinak bude problém s dětskou sedačkou. To auto takto bylo vyrobeno a já nemohu chování pásů změnit! Přední pásy skutečně blokují od začátku dráhy, ale ty zadní ne.

Ty staré pásy jsou plně funkční 3s video: https://vimeo.com/1086101590?activityReferer=1
IP zaznamenána

jafo

• Zobrazit profil

Poslal jsem na STK tuto reklamaci zatím mailem ručně podepsanou a nascanovanou. Když neodpoví na mail, pošlu ještě poštou. Na toto konkrétní místo stejně už nikdy nepojedu. Nechat si líbit okradení není dobré. A i když mě s reklamací vyhodí, tak jim to na internetu udělá antireklamu.
Kdyby mě nechtěli podvést i v Autopalace Spořilov, tak bych to zjistil dříve. Tam mi slibovali, že v servisu pásy opraví, což bez výměny celého mechanismu není možné. Takže bych platil minimálně dvojnásobek. Tam jsem cítil, že se mnou hrají nečistou hru a nakonec jsem tam musel jet a zřeknout se možnosti vrátit objednané zboží a dopředu zaplatit 5000Kč zálohu. Vycházel jsem z toho, že po zaplacení 7253Kč alespoň budu fyzicky mít pásy nové, pokud ty původní jsou vadné (což nebyly).

------------------------------------------------------------------------
Reklamace STK, žádám o úhradu způsobené škody

Dne 23.4. jsem navštívil provozovnu STK na adrese Kolovratská 2020, Říčany s vozidla Mazda 6 SPZ XXX XXXX. Technik označil 2 zadní bezpečnostní pásy za nevyhovující. Technik za pás jen zatáhl a nedodržel postup testování předepsaný výrobcem. Toto konkrétní vozidlo 2x prošlo na Vaší STK a technik si dříve nestěžoval na chování zadních pásů, které se nezměnilo.

Já jsem o tom nevěděl a považoval pásy za chybné. Proto jsem koupil 2 nové pásy za 7253Kč v autopalace Spořilov – účtenku přikládám. Zjistil jsem, že tyto nové pásy se chovají úplně stejně jako pásy označené na STK za nevyhovující. Proto jsem dále pátral a podařilo se mi sehnat část servisního manuálu, kde je výslovně popsán postup testování zadních pásů. Manuál posílám jako přílohu k této reklamaci.

Při opakování STK s novými pásy jsem Vašemu technikovi předložil list ze servisního manuálu a Váš technik tento dokument zpochybnil s tím, že ostatní pásy blokují hned od začátku dráhy. Podle vyjádření technika jsou bezpečnostní pásy chybné a nebudou fungovat při použití dětské sedačky. Já nemohu chování zadních bezpečnostních pásů změnit, takto bylo auto navrženo a zkonstruováno. I když bylo STK opakováno z důvodu chyby Vašeho technika, tak mi bylo neoprávněně naúčtováno 590Kč.

Toto video ukazuje, že staré pásy jsou stále plně funkční: https://vimeo.com/1086101590?activityReferer=1

Chybným postupem testování na STK mi vznikla škoda 590Kč +  7253Kč za nové pásy a navíc za práci na kterou nemám doklad. Ještě mi vznikly náklady na 2 návštěvy Autopalace Spořilov (musel jsem osobně podepsat zřeknutí se možnosti vrácení) a opakované návštěvy Vaší STK. Žádám o náhradu vzniklé škody.

S pozdravem                        V Praze dne 22.5.2025
« Poslední změna: 23 Května 2025, 08:09:32 od jafo »
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil

Řekl bych, že si to zbytečně komplikujete. Já bych po nich požadoval provedení opakované STK zadarmo, což je myslím v souladu se slevou uvedenou v občanském zákoníku.
Nákupem nových pásů vám škoda nevznikla, pouze jste vyměnil své peníze za věc, kterou nepotřebujete. Je na vás co s ní teď uděláte. Pokud jste jí koupil přez internet, můžete jí do 14 dnů bez udání důvodu vrátit.
IP zaznamenána

jafo

• Zobrazit profil

Oni to asi smetou ze stolu. Uvidím, jak na to zareagují. Pokud mi vrátí těch 590Kč, tak mi to bude stačit a dále do toho vrtat nebudu. Ale už tam vícekrát nepojedu. Nikdy jsem tento problém řešit nepotřeboval.

Pásy vrátit nemohu, protože jsem musel na prodejně osobně podepsat, že se zříkám možnosti pásy vrátit. A zadalší je výměna pásů velmi pracná, to se musí sundat celé čalounění a sedačku rozebrat. Trvalo mi to několik hodin. Znova se mi to dělat nechce a nestojí mě to za to.
« Poslední změna: 23 Května 2025, 11:29:05 od jafo »
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Třeba by je někdo koupil se drobnou slevou přes net, vždyť jsou prakticky nepoužité ...
Ke komunikaci s STK - byl bych připsal cosi ve smyslu Žádám o proškolení vašich techniků a sdělení, jak bylo realizováno, a možná bych totéž ještě poslal na nějaký dozorový orgán, což bude nejspíš někde na MD, jako upozornění na nedodržení postupu předepsaného výrobcem. Píšu to jen koncepčně, nemám zkušenosti s praktickým řešením.
IP zaznamenána

jafo

• Zobrazit profil

Pásy jsou nepoužité - nikdo na zadní sedačce neseděl, ale ta výměna je velmi pracná.
A zadalší, jak mi sdělili prodejci na prodejně, tak nikdo jiný po nich pásy nepoptával. Pásy se prostě nekazí a poptávka po nich je prakticky nulová. Buď bych je prodal za směšnou cenu nebo vůbec.
« Poslední změna: 23 Května 2025, 12:00:13 od jafo »
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World

Todle jedině dát na flíbej a počítat, že to tam může ležet roky, než se to prodá. Světový tržiště je mnohem větší a občas z roztodivnejch důvodů lidi potřebují i tyhle věci.
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky