30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: 1 ... 4 5 [6]

Autor Téma: Změřeno hlídkou v civilním vozidle  (Přečteno 36798 krát)

anonym3628

• Zobrazit profil
Re:Změřeno hlídkou v civilním vozidle
« Odpověď #75 kdy: 21 Května 2026, 15:27:20 »

Ještě jsem vám našel tohle:
https://vyhledavac.nssoud.cz/DokumentOriginal/Text/746770

Týká se to sice doručování dle daňového řádu, ale považuji za vysoce pravděpodobné, že stejné závěry by byly dovozeny i pro přestupkové řízení.

Citace
[47] Rozšířený senát dochází k závěru, že mezi případy materiálního doručení zmocněnci účastníka je však třeba řadit i situaci, kdy opravný prostředek či jinou reakci nepodá zástupce, ale účastník, nicméně z podání je zřejmé, že byl naplněn stěžejní účel zastoupení. Jak bylo rozebráno shora v části III.2.1, účelem doručování zástupci je to, aby mohl účastníka kvalifikovaně zastupovat v řízení a vyrovnávat jeho informační deficit. Má-li však zastoupení plnit svůj účel a účastník se rozhodne učinit nějaký úkon v řízení sám, je třeba, aby o něm se svým zástupcem komunikoval.

(…)

[49] Pokud tedy účastník učiní vůči správci daně podání obsahově reagující na doručenou písemnost sám, je třeba vycházet z toho, že o svém podání a s ním související doručovanou písemností vyrozumí nejpozději v den učinění tohoto podání i svého zástupce. S ohledem na principy vztahu zastoupení totiž měl a mohl účastník se zástupcem učinění podání konzultovat, nebo o něm zástupce alespoň vyrozumět, stejně jako o obsahu doručované písemnosti.

[50] To samozřejmě neplatí tehdy, kdy je již z podání samotného zřejmé, že tomu tak nebylo, nebo o tom existují závažné pochybnosti. Tak tomu bude například u blanketního podání, které může zmocnitel podat pouze z důvodu právní jistoty v domnění, že kvalifikované podání učiní zástupce na základě jemu doručeného rozhodnutí. Stejně nemůže daný předpoklad platit u podání, ve kterém účastník uvede, že bylo chybně doručováno jemu, a ne zástupci a bude žádat, aby správce daně písemnost doručil zástupci. Daný závěr nelze vztáhnout ani na situaci, kdy bude evidentní, že je účastník významně omezen v možnosti se zástupcem komunikovat. Tak tomu může být například tehdy, kdy je omezen na osobní svobodě.

Vzhledem k výše uvedenému je tedy možné, že chybou bylo, že sám obviněný se proti rozhodnutí odvolal a uvedl i důvody odvolání, protože to “měl a mohl” se zmocněncem konzultovat. V tom případě by odvolací lhůta počínala běžet dnem, kdy obviněný doplnil své blanketní odvolání, protože nejpozději ten den se s rozhodnutím “seznámil” i zmocněnec. Pokud by však obviněný podal pouze blanketní odvolání a spoléhal se na to, že konkrétní důvody doplní zmocněnec, byla by situace odlišná. Podobná úvaha je nastíněná i v rozsudku Krajského soudu v Brně č. j. 32 A 16/2021 - 30 v bodě 23.

https://www.zakonyprolidi.cz/judikat/ksbr/32-a-16-2021-30

Takže je možné, že z toho nepůjde vytěžit víc než to, že SO2 ve vlastním zájmu bude opatrnější a raději počká na případné odvolání zmocněnce. Na druhou stranu pokud SO obdrží odvolaní od obviněného a pak i od zmocněnce, jsem toho názoru, že minimálně existuje pochybnost o tom, že měl obviněný možnost se zmocněncem komunikovat.
« Poslední změna: 21 Května 2026, 16:00:27 od anonym3628 »
IP zaznamenána

Montgomery

• Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: Dnes v 05:56:46 »

Lost. Odpoledne přidám rozhodnutí. Asi bych to zkrátil takto: Obviněný je vinen, protože jsme to prostě řekli. Tečka.
IP zaznamenána

Montgomery

• Zobrazit profil
« Odpověď #77 kdy: Dnes v 14:59:21 »

Přidávám.
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #78 kdy: Dnes v 15:58:10 »

Prosím ve zkratce popis časové osy za květen a červen.
Řidička nahlédla do spisu, nic moc to nepřineslo, žádné podstatné vyjádření se nekonalo?
Vám (ne)bylo jakožto zmocněnci doručeno opožděně rozhodnutí SO1 a rozhodl jste se na to nijak nereagovat? To byla rezignace nebo taktika před soudem či přezkumným řízením?
IP zaznamenána

Montgomery

• Zobrazit profil
« Odpověď #79 kdy: Dnes v 16:19:54 »

Přišla výzva k seznámení s podklady, do spisu přidali návod k obsluze a tu pomůcku. Manželka tam šla, ofotila si to. Následně jsem jejím jménem odeslal vyjádření, ve kterém jsem napadnul platnost toho kalibračního listu, k tomu jsem připojil asi deset příloh. Mezitím se zde diskutovalo o tom, jestli má nebo nemá přínos, abych jako zmocněnec znova podal odvolání. Přišlo mi to takové nejednoznačné, a navíc jsem hloupě nabyl sebevědomí, že s těmi zaslanými argumenty to nelze prohrát, takže jsem to odvolání nakonec neodeslal. Teď vidím, že to byla chyba. No nyní teda přemýšlím, zda má smysl jít do správní žaloby.
IP zaznamenána
Stran: 1 ... 4 5 [6]