Napadla mě zajímavá myšlenka vedení správního řízení a zajímá mě váš názor.
V listopadu mi do datovky přišlo výpalné za projetí červené. Nebudu zde polemizovat nad tím, jestli byla nebo ne. Klasika na poslední chvíli... Zkusil jsem to nechat "vyhnít", ale sprdel poslal teď rovnou příkaz na 4 místnou částku, s čímž se jaksi nehodlám smířit a zabojuju. Pár řízení už jsem vyhrál, takže se toho nebojím. Podal jsem tedy odpor v zákonné lhůtě a přemýšlím, jakou taktiku zvolit. Napadla mě zajímavá myšlenka, jak z toho zkusit vybruslit, ale otázka...
Vycházím z předpokladu, že právnímu orgánu stačí jako důkaz fotografie auta s registrační značkou. Vylustruje RZ, maximálně zkontroluje, jestli se jedná o shodné auto s evidencí a pošle příkaz. Co když si ale někdo nechal vyrobit stejnou RZ, což dnes není problém a brázdí s ním silnice na druhé straně republiky se stejným typem auta, aniž bych o tom já věděl? Dvojče? Kradené auto? Řidič, který nemá pojištění na autě...? Důvodů může být více, ale jak mám já prokázat, že se o moje vozidlo nejedná? Typ, barva, i RZ odpovídají, ale moje auto to být v žádném případě nemohlo, protože v tom městě, odkud mi přišla pokuta jsem nikdy já, ani moje vozidlo nebyl. JE v tuto chvíli důkazní břemeno na mé straně?
První výzva do datovky mi přišla, ale jelikož jsem ji bral za pokus podvod, kterých se po internetu množí jako houby po dešti, tak jsem ji ignoroval (verze pro SO). I z toho důvodu, že auto, které údajně mělo projet červenou je už tři měsíce odstavené na zahradě pro poruchu....
Jak si myslíte, že by to mohlo obstát? Upřímně si myslím, že průkaznost přestupku na základě RZ z vozidla, i když je kvalita fotek bůhví jak suprová přeci nemůže 100% uznat vinným provozovatele. Pokud si budu stát na svém, je mou povinností prokázat, že mi auto stojí už 3 měsíce na dvoře, nebo je i v téhle věci důkazní břemeno na straně SO?