30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Pokuta za rychlost - Německo - již není možné se bránit?  (Přečteno 1839 krát)

Thomson

• Zobrazit profil

Ahoj,
někdy v půlce října mi do schránky přistála obyčejná zásilka (Obyčejný dopis_R.pdf) o tom, že jsem překročil rychlost a mám zaplatit 40 €. To jsem odignoroval.
Na to konto mi 7.11.2024 přišel dopis už doporučeně, ten jsem vyzvedával 15.11.2024. (Doporučeně_R.pdf).
Na to jsem dne 25.11.2024 odepisoval doporučeným dopisem (Odpověď do Německa_R.pdf), který byl dle doručenky doručen 5.12.2024...
Pak dne 27.12.2024, vyzvednuto dnes v poslední den lhůty, dorazilo něco jako zamítáme odvolání (soubor Zamítnutí odvolání_R.pdf) - dorazilo po lhůtě. Může se odvolat nebo požádat o uvedení do předchozího stavu (Německy umím opravdu VELMI mizerně, tak si to možná vykládám špatně). Odstavec o uvedení do předchozího stavu jsem si přeložil takto:
Citace
Obnovení do předchozího stavu
Pokud jste byli bez vlastního zavinění zamezeni dodržet lhůtu pro podání odvolání, můžete požádat o obnovení do předchozího stavu. Tuto žádost je třeba podat do jednoho týdne od odstranění překážky u Centrálního úřadu pro pokuty a musí obsahovat informace o zmeškané lhůtě, důvodu překážky a době odstranění překážky. Tyto informace je třeba doložit věrohodně (např. prostřednictvím dokumentů nebo čestného prohlášení jiné osoby).

V Německu se nehledí na den podání ale na den doručení? Jak mám ovlivnit, jak bude fungovat poštovní služba a že se dopis třeba někde neztratí? Jak mám vědět, že na úřad poputuje dopis 10 dní?

Mám prosím nějaké možnosti, nebo prostě musím zaplatit 72 € a hotovo?
Díky moc.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Pokuta za rychlost - Německo - již není možné se bránit?
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2025, 10:41:15 »

Hlavně jste to měl celé ignorovat. Nějaká DE reklama na doručenku vás nemusí trápit.... Pozdě bycha honit. Napsal bych Česky, že tomu od začátku nerozumím a ať laskavě komunikují v oficiálním jazyce jak jim to diktují směrnice EU, s ničím nesouhlasím a nic jsem si neobjednal.
IP zaznamenána

Thomson

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2025, 10:46:37 »

Hlavně jste to měl celé ignorovat. Nějaká DE reklama na doručenku vás nemusí trápit.... Pozdě bycha honit. Napsal bych Česky, že tomu od začátku nerozumím a ať laskavě komunikují v oficiálním jazyce jak jim to diktují směrnice EU, s ničím nesouhlasím a nic jsem si neobjednal.
Děkuji, pro příště jsem poučen, Německo prostě ignorovat  :D Věděl byste, která směrnice EU něco takového diktuje? Jaký bude ale pak jejich postup? Přeloží to oficiálně tlumočníkem, to samozřejmě nebude zadarmo a náklady na tlumočníka mi k tomu zvesela připočítají a budou to po mně chtít, tentokrát oficiálně a česky.
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14 Ledna 2025, 14:18:31 »

směrnice EU.  2015/413

"Pokud se členský stát deliktu rozhodne zahájit v souvislosti s dopravními delikty v oblasti bezpečnosti silničního provozu uvedenými v článku 2 následné řízení, zašle s ohledem na zajištění dodržování základních práv informační dopis v jazyce dokladů o registraci vozidla, jsou-li k dispozici, nebo v jednom z úředních jazyků členského státu registrace."

a náklady na jejich tlumočníka Vám nemohou jít k tíži.

Ale pozor , vzhledem ke gumovému výkladu směrnice může dojít (a dochází) k ohýbání na:
1) nejedná se o informační dopis, ale o příkaz k úhradě
2) český dopis zašlou jen první a v něm upozorní, že další komunikace z Vaší strany již musí probíhat v helmutštině, ..., jelikož další
    dopis již není informační , tak následně další posílají helmutsky.

přitom kdyby ti dutohlavci v Bruselu rovnou napsali, že úřad musí písemně komunikovat v jazyce domělého přestupce, bylo by to jasné a logické. Proč je tam terminus informačního dopisu?
« Poslední změna: 14 Ledna 2025, 14:25:34 od sennheiser »
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14 Ledna 2025, 17:18:19 »

Proto bych použil 2010/64/EU pro trestní, adekvátně k správnímu.
IP zaznamenána

Dr.

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14 Ledna 2025, 20:19:37 »

Dobry den,
pokusim se nejperve o malou rekapitulaci. Nejprve jste obdrzel dopis s vyzvou k zaplaceni blokove pokuty za prekroceni rychlosti. To se nekdy pouziva u marginalnich prekroceni rychlosti, kdy urad nazahaji spravni rizeni a nabidne moznost platby pouze pokuty bez dalsich nakladu. Protoze zustal dopis bez odezvy, prislo jiz radne rozhodnuti o pokute i s naklady rizeni. Vy jste se odvolal a odvolani Vam zamitli z duvodu zmeskani lhuty. A zde je problem. Nemecky zakon skutecne uvadi lhutu 14 dni od doruceni rozhodnuti. Nikde jsem vsak nenasel jednoznacny vyklad, zda ja tato lhuta myslena pro odeslani ci doruceni. Prislusny nemecky predpis uvadi v originale sloveso einlegen, ktere lze prelozit v tomto kontextu jako vznest ci podat. Z toho, co jsem stihl vyhledat, mam  spise dojem, ze zde v Nemecku prevazuje vyklad, ze odvolani musi byt doruceno v uvedene lhute. To podporuje take nize uvedeny odkaz.  Jestli chcete bojovat, muzete se odvolat a k odvolani pridat kopie podaciho listku s tim, ze odvolani  jste podal vcas a nemuzete za dlouhe dorucovaci lhuty posty. Co bude dal nasledovat netusim. Nevim, jestli bude o odvolani rozhodovat nadale urad ci zda cela vec nebude predana k soudnimu projednani. 

https://www.allianzdirect.de/kfz-versicherung/einspruch-bussgeldbescheid-ratgeber/#:~:text=Ein%20Widerspruch%20gegen%20einen%20Bu%C3%9Fgeldbescheid%20muss%20eine%20gewisse%20Form%20haben,der%20zust%C3%A4ndigen%20Beh%C3%B6rde%20eingegangen%20sein.
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14 Ledna 2025, 23:03:52 »

Ale pokud člověk neumí dobře německy, tak se pouštět do sporu v zahraničí je dost komplikované.
Ve výsledku se dá víc za nějaké překlady + ztráty času, poštovné - než těch 72€.
I kdyby je dostal třeba zpět, tak to bude pořád ve finále nejspíš ztráta.
IP zaznamenána

Thomson

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 12 Března 2025, 16:04:31 »

Zde tedy prohlašuji za LOST. Řídil jsem se radami a pokutu dnes zaplatil - dorazila upomínka (obyčejně vhozením do schránky) s tím, že to je poslední výzva, jinak to budou vymáhat. A přidali si tam rovnou 6 €, takže celkem 78 €.
Jsem rád, že tak nějak zvládám chodit v našem správním řízení a asi nemám dostatek financí na to se přetahovat s německými úřady  :D
Díky všem za odpovědi.
IP zaznamenána