30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Stání v obytné zóně IZ5a - během doby co auto bylo v servise  (Přečteno 442 krát)

tupila

• Zobrazit profil

Přišla mi výzva na určenou částku, kvůli stání v obytné zóně IZ5a, v době cca před půl rokem.
Časově to odpovídá době kdy auto bylo v servisu (a místo je ulice kus od toho servisu), bylo tam kvůli složitější opravě asi 2 měsíce
a reálně nevím který z mechaniků ho tam odstavil a jakým způsobem - jestli ho tam dořídil, nebo sundal z odtahovky.

Fotka ve výzvě je z noci a krom značky a pár temných detailů na boku auta je téměř celá černá a není tam skoro nic vidět.

Jak to řešit?

Podle Nový občanský zákoník č. 89/2012 Sb.:
§ 2928
Je-li dopravní prostředek v opravě, považuje se za jeho provozovatele osoba, která dopravní prostředek převzala k opravě.

Tudíž provozovatelem vozidla by měl (formálně) být servis a ne já a tedy oni by měli být ti kdo buď někoho bonznou, nebo budou řešit SPRDEL.
Teoreticky.

Jaký je doporučený postup v praxi?

Nahlásit ridiče nemůžu - nevím kdo přesně tam to auto odstavil.

Mám nahlásit servis v odpovědi na výzvu?

Nebo to nahlášení servisu nechat až když (pokud) to spadne na SPRDEL?

Jelikož to auto v opravě bylo asi 2 měsíce (a datum je spíš blíže začátku opravy) a putovalo mezi servisem a subdodavatelem,
tak je tu možná i riziko, že podobných dopisů v budoucnu přijde více.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
Re:Stání v obytné zóně IZ5a - během doby co auto bylo v servise
« Odpověď #1 kdy: 27 Listopadu 2024, 10:30:17 »

https://www.30kmh.cz/index.php?topic=2070.0
Zde můžete načerpat info.

Vidím více možností..
Nahlásit řidiče, který vozidlo do servisu vezl. Ten si zakočkuje a po zahájení SprDele budete argumentovat přebíracím protokolem ze servisu. Spíš už u SO1 po odporu.

Rovnou nahlásit servis ve výzvě.

Nikoho nehlásit, ve výzvě chtějí řidiče. A po odporu na SprDel jen tvrdit, že jste nebyl v termínu (ty 2 měsíce) provozovatel dle § 2928 NOZ. A počkat co z toho bude. Minimálně správní žaloba. Toto řešení se líbí mě.
« Poslední změna: 27 Listopadu 2024, 10:32:15 od Hugo »
IP zaznamenána

oemd

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27 Listopadu 2024, 16:42:30 »

zkoušel někdo §2928 formou „opravu prováděnou formou občanské výpomoci“ nekontaktním/kontaktním Helmutem? Nebo to skončí zneužitím práva?

IP zaznamenána

tupila

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 29 Listopadu 2024, 10:27:41 »

Vidím více možností..
Nahlásit řidiče, který vozidlo do servisu vezl. Ten si zakočkuje a po zahájení SprDele budete argumentovat přebíracím protokolem ze servisu. Spíš už u SO1 po odporu.

Tam by bylo ale zjevné, že tento nahlášený řidič nebude asi ten kdo to tam odstavil, jelikož to není v souladu s tím, že auto přebral servis a dal to tam někdo od nich.
Do toho by mohli úředníci více rýpat jakože obstrukce, když ve věcech co jim říkám je mezi sebou nekonzistence ...

Nikoho nehlásit, ve výzvě chtějí řidiče. A po odporu na SprDel jen tvrdit, že jste nebyl v termínu (ty 2 měsíce) provozovatel dle § 2928 NOZ. A počkat co z toho bude. Minimálně správní žaloba. Toto řešení se líbí mě.

Asi to tak udělám. Počkám dokud nebude potřeba podat odpor (mezitím ve stohu papírů musím najít ty správné ze servisu) a až pak v odporu budu argumentovat § 2928 NOZ.

Pokud tam to auto nechali déle a to bonzautíčko tam během té doby projeli třeba desetkrát, tak mám podezření že může přijít podobných výzev více (standardní taktika je krátce po zaplacení jednoho odpustku posílat další, ale nevím jak řeší řetězení nezaplacených - je nějaký limit jak moc může úředník odkládat zaslání výzvy nebo zahájení řízení ve snaze člověka "podojit"?).
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 30 Listopadu 2024, 17:20:21 »

Bylo to myšleno, že vy jako provozovatel jste vozidlo svěřil Realmutoj, třeba na rok (není třeba vysvětlovat). On si ho dal do servisu. O tom jako provozovatel nemusíte mít informaci.
Tedy Realmuth se přizná, že mu bylo svěřeno a že ho měl servis. Parazit překlopí SprDel na Vás. A pak se budete bránit oním přebíracím protokolem.
IP zaznamenána