30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Jak dohlédnout na regulerní průběh rekognice u správního řízení?  (Přečteno 1124 krát)

mmmmm

• Zobrazit profil

Ahoj,

mám jako účastník možnost dohlédnout na regulerní průběh rekognice u správního řízení, aby nebyl svědek zmanipulován/naveden k označení provozovatele jako řidiče, i když ho neviděl?

§51 odst.2 správního řádu říká, že bych se o předvolání svědka měl dozvědět, ale mám právo tam třeba poslat zmocněnce, aby pořídil videozáznam, nebo jakým jiným způsobem bych mohl na regulerní průběh dohlédnout?

Díky
IP zaznamenána

mmmmm

• Zobrazit profil
Re:Jak dohlédnout na regulerní průběh rekognice u správního řízení?
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosince 2024, 16:56:05 »

Takže SO mě předvolává k ústnímu jednání, v rámci něhož bude provedena výpověď svědka. Jak teď postupovat? Když tam půjdu, tak hrozí, že svědek bude okolnostmi vmanipulován k tomu označit mě (provozovatele) jako řidiče. Když tam nepůjdu, píšou v poučení:

Citace
V případě, že se k ústnímu jednání nedostavíte bez řádné a náležité omluvy, a správní orgán bude mít spáchání přestupku na základě stávajících důkazů a dalších podkladů pro rozhodnutí za spolehlivě prokázané, bude bezprostředně po provedení ústního jednání a projednání přestupku ve Vaší nepřítomnosti vydáno rozhodnutí.

Myslel jsem, že budu mít ještě možnost vyjádřit se k podkladům rozhodnutí (§36 správního řádu), ale takhle to vypadá že ne...
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 05 Prosince 2024, 17:29:56 »

Co poslat na ÚJ zmocněnce?
IP zaznamenána

mmmmm

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05 Prosince 2024, 18:07:02 »

Díky za odpověď, tím by se dohlédlo na průběh výpovědi/rekognice, ale zase koho tam poslat - advokát ze mě jen tahal peníze a v mém okolí jsou samí "hodní slušní" lidé, ještě by tam něco pokazili. A nevím, jestli by SO stejně, jak píše, nemohl bezprostředně po tom vydat rozhodnutí.

Mě to přijde divné v tom smyslu, že mi prostě normálně nepřijde výzva k seznámení se s poklady před vydáním rozhodnutí, nebo nějaká lhůta, kdy se budu moci vyjádřit až to SO bude mít všechno, včetně té svědecké výpovědi.

Asi to chápu špatně, ale myšlenka, že tam pošlu zmocněnce, ten zaznamená průběh, jinak se nebude nijak vyjadřovat a po skončení m hned zavolá, abych tam naběhl a stihnul se, bez lhůty, seznámit a vyjádřit k podkladům před vydáním rozhodnutí ještě než ho stihne SO vydat, mi přijde divná...
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 05 Prosince 2024, 18:15:37 »

Zmocněnec může vyžádat kopii spisu a požádat o lhůtu pro seznámení se spisem a následné vyjádření.
IP zaznamenána

mmmmm

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09 Prosince 2024, 12:47:15 »

Ok, díky, co když žádosti o lhůtu SO nevyhoví? Naběhnout tam s vyjádřením, co tam chci dát, hned jak zmocněnec vyjde a obeznámí mě s tím, nebo normálně na podatelnu? Aby to tam bylo před vydáním rozhodnutí...
IP zaznamenána

Eric

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09 Prosince 2024, 13:58:14 »

Nejde vydat rozhodnutí, aniž by se umožnilo vyjádření k podkladům, a to bez ohledu na to, jestli na nějaké jednání přijdete nebo ne. Jinak to je závažná a nezhojitelná procesní vada, pro kterou se rozhodnutí zrušuje.
IP zaznamenána

mmmmm

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 09 Prosince 2024, 14:08:35 »

Já vím, je to ve správním řádu, ale oni si to právě takhle zjednodušují (podle mě nezákonně, ale asi na to mají shora posvěcenou metodiku) - spojí ústní jednání a seznámení s podklady před vydáním rozhodnutí - viz. to poučení, co jsem citoval výše. Někde jsem viděl i zamítavý rozsudek soudu, s odůvodněním, že se mohl žalobce s podklady seznámit na tom ústním jednání. Mně to přijde jako prasárna, když osobní účastí na ústním jednání by byla defakto zmařena rekognice. Maskování rekognice za ústní jednání by se teda dalo taky označit jako prasárna. Ale oni s s tím moc hlavu nelámou.
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 09 Prosince 2024, 19:30:18 »

Zmocnenec si muze nechat dokocne spis cist, nejake tady si to nastudujte neexistuje, pokud na to nepristoupi/-te.
Vsechny dukazy maji byt provedeny prave na tom ustnim jednani. Nekdy to neustoji ani SO, protoze po 6-8h toho maji vsichni plne kecky a to nebyly obstrukce, jen vyslech svedku , vetsinou u fizlu je to dlouhe.

Musite mit nekoho znaleho a schopneho, coz neni tak uplne kazdy jouda na ulici, take je dobre znat okolnosti predem a pripravit se.
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin