Ahoj,
potřebuji po delší době trochu právní porady a neznám lepší místo. Dávám do této sekce, jelikož nemá souvislost s dopravou.
Vlastníme menší pole. Dekády na něm hospodařil pan X, bez smlouvy a na dobré slovo, jednou za rok přivezl prachy.
V říjnu 2023 přišel pan X s tím, že již nebude na poli hospodařit a že se máme domluvit s organizací O (menší lokální družstvo), která tam bude makat. Řekli jsme mu, že o to zájem nemáme a že máme domluveného svého zemědělce, kterému to chceme propachtovat.
Organizace O nás pak kontaktovala s návrhem smlouvy, přičemž jsme jim několikrát do telefonu a i emailem (mohu dokázat) sdělili, že o spolupráci s nimi zájem nemáme. Byli dost neodbytní. Vedli jsme jednání s naším zemědělcem a těsně před podpisem smlouvy jsme zjistili, že na poli je již něco organizací O vysazeno. Něco, co se sází v srpnu, tedy 2-3 měsíce před tím, než nás vůbec organizace O oslovila.
Byli jsme nasraní, ale nechtěli jsme to řešit, roční výše pachtu je menší než 10 000 Kč. Dost agresivně jsem organizaci O poslal do prdele, vůbec nic jsem jim nedovolil ani neschválil a doufal, že buď pole budou úplně ignorovat, nebo si v létě sklidí tuto úrodu a budou dělat, jakože nic. Mimochodem, ani ze slušnosti se neozvali, že by nám třeba něco zaplatili.
Jak jsem se mýlil. Dnes jsme opět finishovali smlouvu s naším zemědělcem a podruhé jsme zjistili, že organizace O si tam bez našeho vědomí opět něco vysadila. Opět bez smlouvy, povolení či domluvy.
Tentokrát to již nechci takto nechat. Jsem ve stavu 50/50 vypláznout prachy za právníka/advokáta a trochu na ně šlápnout, minimálně nějakou předžalobní výzvou. Zvažoval jsem i TO.
Jak byste postupovali vy? Budu si moc vážit jakékoliv věcné rady, zvlášť pokud bude aspoň trochu opřená o platné právo. Pro mě ideální scénář by byl položit na stůl 2 možnosti (ale samozřejmě vím, že si musím dávat pozor, aby to nesklouzlo k vydírání):
a) buď se omluví a vyorají to na své náklady
b) normálně si to dotáhnou až k úrodě, ale zaplatí mi dvojnásobek toho, jaký je adekvátní tržní pacht za toto pole (cca 10 tisíc místo 5..., O vyplácí svým majitelům 20 mega ročně v divi, tak snad by to mohli zvládnout...)