30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Neoprávněně využívané pole  (Přečteno 5630 krát)

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Neoprávněně využívané pole
« kdy: 08 Listopadu 2024, 14:04:34 »

Ahoj,

potřebuji po delší době trochu právní porady a neznám lepší místo. Dávám do této sekce, jelikož nemá souvislost s dopravou.

Vlastníme menší pole. Dekády na něm hospodařil pan X, bez smlouvy a na dobré slovo, jednou za rok přivezl prachy.

V říjnu 2023 přišel pan X s tím, že již nebude na poli hospodařit a že se máme domluvit s organizací O (menší lokální družstvo), která tam bude makat. Řekli jsme mu, že o to zájem nemáme a že máme domluveného svého zemědělce, kterému to chceme propachtovat.

Organizace O nás pak kontaktovala s návrhem smlouvy, přičemž jsme jim několikrát do telefonu a i emailem (mohu dokázat) sdělili, že o spolupráci s nimi zájem nemáme. Byli dost neodbytní. Vedli jsme jednání s naším zemědělcem a těsně před podpisem smlouvy jsme zjistili, že na poli je již něco organizací O vysazeno. Něco, co se sází v srpnu, tedy 2-3 měsíce před tím, než nás vůbec organizace O oslovila.

Byli jsme nasraní, ale nechtěli jsme to řešit, roční výše pachtu je menší než 10 000 Kč. Dost agresivně jsem organizaci O poslal do prdele, vůbec nic jsem jim nedovolil ani neschválil a doufal, že buď pole budou úplně ignorovat, nebo si v létě sklidí tuto úrodu a budou dělat, jakože nic. Mimochodem, ani ze slušnosti se neozvali, že by nám třeba něco zaplatili.

Jak jsem se mýlil. Dnes jsme opět finishovali smlouvu s naším zemědělcem a podruhé jsme zjistili, že organizace O si tam bez našeho vědomí opět něco vysadila. Opět bez smlouvy, povolení či domluvy.

Tentokrát to již nechci takto nechat. Jsem ve stavu 50/50 vypláznout prachy za právníka/advokáta a trochu na ně šlápnout, minimálně nějakou předžalobní výzvou. Zvažoval jsem i TO.

Jak byste postupovali vy? Budu si moc vážit jakékoliv věcné rady, zvlášť pokud bude aspoň trochu opřená o platné právo. Pro mě ideální scénář by byl položit na stůl 2 možnosti (ale samozřejmě vím, že si musím dávat pozor, aby to nesklouzlo k vydírání):
a) buď se omluví a vyorají to na své náklady
b) normálně si to dotáhnou až k úrodě, ale zaplatí mi dvojnásobek toho, jaký je adekvátní tržní pacht za toto pole (cca 10 tisíc místo 5..., O vyplácí svým majitelům 20 mega ročně v divi, tak snad by to mohli zvládnout...)
IP zaznamenána
Všechny moje rady a tvrzení berte s rezervou. Jsem pouze nadšenec, nikoliv právník/advokát.

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Neoprávněně využívané pole
« Odpověď #1 kdy: 08 Listopadu 2024, 14:30:31 »

Tohle chování mívají pobočky anofertu, není to ten případ?
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 08 Listopadu 2024, 14:33:03 »

Právě že ne, u nich bych se asi trochu bál, ale tohle je fakt lokální družstvo. Tady mám chuť jít proti nim tvrdě. Resp. ať zaplatí prémii a hospodaří tam tento rok bez zisku, nebo ať to vyorají...
IP zaznamenána
Všechny moje rady a tvrzení berte s rezervou. Jsem pouze nadšenec, nikoliv právník/advokát.

re4zon

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 08 Listopadu 2024, 14:33:51 »

Já bych se na ně vysral, počkal na úrodu a pak to nechal sklidit někým "svým" dohodnutým. Nebo to rovnou zaoral. Jejich pole to není, nemají tam vůbec co dělat a ani to co tam vyroste jim nepatří.
Jinak ač neprávník, jsem si jistý, že pokud jim přistane něco nadepsané "výzva", na čem budou slušnou formou popsány dvě nabízené možnost, vydírání to nebude ani omylem. Samozřejmě pokud tam nebude zároveň dodatek s třetí možnostím, že jim někdo zapálí stodolu  ;)
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2024, 14:36:42 »

Já vím, jenže my nejsme zemědělci a ani nemáme moc kontaktů a co jsem pochopil od našeho zemědělce, kterého jsme to chtěli propachtovat, tak oni se mezi sebou všichni znají a tohle by bylo prostě považováno nekorektní a vzájemně si to moc udělat nechtějí... Jinak mě to taky samozřejmě napadlo a kdybych mohl, zaorám to zmrdům hned.
IP zaznamenána

Féna

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 08 Listopadu 2024, 20:42:59 »

Nebylo by řešením tam zasadit/zasít něco svého, co bude mít nějakou rozumnou hodnotu, zdokumentovat, počkat, až to O sklidí a potom na ně uhodit? Nic to sice nevydělá, ale na předžalobní výzvu by reagovat měli a je tu tedy šance, že se Vám náklady vrátí a příště si dají pozor.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09 Listopadu 2024, 08:40:47 »

Osobně bych tam nachystal před sklizní překvapení, v podobě kovových předmětů schopných výrazně poškodit kombajn/vyorávací stroj. Případně nějaké zastavovací pásy, schopné poškodit pneu. A samozřejmě ve chvíli, kdy mi Vám tam někdo zavítá volat PaChy.
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 09 Listopadu 2024, 09:28:46 »

Případně nešlo by pole nechat ležet ladem, zažadat si kvůli tomu o dotaci, a pak až uvidíte na vašem poli něco růst bez vašeho svolení, požadovat po družstvu náhradu škody?
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 09 Listopadu 2024, 13:48:07 »

Děkuji za kreativní nápady, ačkoliv mě takové představy baví, hledám spíš řešení, které vyústí v to, že mi buď zaplatí s tučným prémiem, nebo to vyorají a v každém případě odtáhnou za rok do prdele :D Jak jsem říkal, my zemědělci nejsme a když to trochu přeženu, pomalu ani nevíme, kde to pole máme, takže záškodničit jim tam nehodlám, stejně tak nemám možnost jim to jednoduše vyorat (to by udělal, kdybych mohl).
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 10 Listopadu 2024, 18:51:15 »

Ale nápad kolegy Urbana je super. Na místní SZIF majitel požádá o podaných SAPS na to pole. Pravděpodobně nespolupracující družstvo žádalo. A pak to buď řešit se SZIF, že nemají pacht na dané pole. Případně zažádá o SAPS majitel, atd..
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 11 Listopadu 2024, 08:39:31 »

@Eric
Opravdu se domníváte, že si Bábafert nechá odebrat 500 milionů na nárokovatelných dotací kvůli 1,5 ha půdy?
Tyhle pohádky si nechte na pódium, až ho zase na Václaváku postaví MioChvio. Tam pak můžete jako Rada vyprávět, jak Bába vysel kukuřici v druhé polovině srpna. A na sv. Mikuláše probíhá opylování a na Tři krále vyjedou kombajny.
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 11 Listopadu 2024, 16:29:27 »

Ještě jednou, s Agrofertem to opravdu nic společného nemá :)
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 11 Listopadu 2024, 20:56:37 »

Ad Pánek - nějak mi naprosto uniká, co chcete sdělit.
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 11 Listopadu 2024, 21:35:30 »

Dnes jsem si u toho chlapa, co tam roky hospodařil, ověřil, že to nebyl on a potvrdil mi, že to byla organizace O. Můj plán je následující. První půjde jen strohý a email, ve kterém je vyzvu, ať urychleně pošlou návrh pachtovní smlouvy na 1 rok a nebo to vyorají.

Až mi pošlou svůj vyplněný mustr, zašlu jim zpátky už trochu ostřeji laděný email s upravenou smlouvu s cca 3 - 4 násobkem jimi navrženého pachtu s tím, že na takovou smlouvu (s tím, že bude omezena pouze na 1 rok) jsme ochotni přistoupit. A pokud oni ne, ať to na své náklady vyorají...
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 12 Listopadu 2024, 10:32:34 »

Já bych podal normálně trestní oznámení. Neoprávněné využívání cizí věci.
IP zaznamenána