30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Pokuta za překročení doby parkování - Rakousko  (Přečteno 7743 krát)

anet1234

• Zobrazit profil
Pokuta za překročení doby parkování - Rakousko
« kdy: 07 Listopadu 2024, 12:27:34 »

Dneska jsem ve schránce objevila dopis (nedoporučeně a v angličtině) o pokutě za překročení doby parkování v Rakousku z června 2023. Nevíte někdo, jestli tuto pokutu nemůžu rozporovat s tím, že mě o ní informovali až po roce a půl? Dopis obsahuje i fotky s časem vjezdu a výjezdu z parkoviště, takže moc nerozumím tomu, že jim tak dlouho trvalo pokutu zaslat, když měli k dispozici SPZ.
Díky moc.
« Poslední změna: 07 Listopadu 2024, 12:30:42 od anet1234 »
IP zaznamenána

Vasa.prokop

• Zobrazit profil
Re:Pokuta za překročení doby parkování - Rakousko
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopadu 2024, 12:58:09 »

Mě dnes dorazilo to stejhé
87Eur z 1.6.2023 za to že sem stál hodinu a 8 minut ve vídni na parkovišti za Bilou.
přišlo to od nějkae firmy Parkdepod.
dopis v angličtině s fitkou auta na vjezdu a výjkezdu.

ani to nepřišlo doporučeně.
mám na to regovat?
vyhrožujou že pokud nezaplatím, bude mě to stát víc.

díky
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2024, 13:04:06 »

Hledejte, řeší se to tu opakovaně.
IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07 Listopadu 2024, 13:05:23 »

Nedoporučené = zahodit, neřešit.
IP zaznamenána

anet1234

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2024, 09:41:14 »

Mě dnes dorazilo to stejhé
87Eur z 1.6.2023 za to že sem stál hodinu a 8 minut ve vídni na parkovišti za Bilou.
přišlo to od nějkae firmy Parkdepod.
dopis v angličtině s fitkou auta na vjezdu a výjkezdu.

ani to nepřišlo doporučeně.
mám na to regovat?
vyhrožujou že pokud nezaplatím, bude mě to stát víc.

díky

Tak to nám přišlo úplně to stejné, taky z parkoviště u Billy na letišti a také od Park Depot.
IP zaznamenána

petr005

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 08 Listopadu 2024, 12:03:53 »

Zdravím,
dnes mi přišlo to samý - obyčejný dopis od zřejmě soukromý firmy ParkDepot GmbH v angličtině. V mým případě se jedná o to, že jsem před víc než rokem v 5:03 ráno zastavil na totálně prázdným parkovišti před McDonaldem vedle benzínový pumpy. Chvíli si v autě dáchnul, pak si v tom mekáči koupil za 15 EUR kafe (dle výpisu z účtu) a dle jejich popisu v 7:54 odjel. Tím jsem překročil maximální dobu stání 2h takže 87 EUR. Neumím to slušně okomentovat... I když jsem se snažil žádné info jsem tady nenašel tak se chci zeptat jestli a jak to někdo řešil?
IP zaznamenána

Quick

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 08 Listopadu 2024, 12:29:38 »

Keď už máte potrebu im niečo odpisovať, tak aspoň niečo originálne, napr.: "Veľa šťastia pri dokazovaní na súde a vymáhaní tejto pokuty cezhranične."

Najefektívnejšia taktika je takéto nedoporučené listy rovno hádzať do koša a nijako sa tým nezaoberať.
IP zaznamenána

Karel322

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 09 Listopadu 2024, 12:35:27 »

Taky mi začátkem listopadu 2024 přišlo to stejné. Nedoporučený dopis od soukromé firmy ParkDepot GmbH. Údajně jsem v létě 2023 (tedy před více než rokem) zaparkoval na parkovišti u obchodu xxx (např. Billa) ve městě yyy a byl tam místo max 90 minut moc dlouho (160 minut :-) ). Jako důkaz fotka s časem při nájezdu a výjezdu. Chtějí za to přes 80 EUR.

Ono nejde o klasickou pokutu. Jde o firmu, kterou si jako správce parkovacích míst najímají jejich majitelé např. obchody (Aldi, Billa, …) nebo jiné instituce. Firma dá u vjezdu na parkoviště tabulku, že najetím na parkoviště s ní uzavíráte smlouvu. V obchodních podmínkách pak je, že při překročení těch 90 minut parkování souhlasíte se smluvní sankcí.

Dále tvrdí, že neukládají videozáznam, ale pouze snímek s registrační značkou vozidla (zřejmě kvůli GDPR nebo něčemu podobnému). Na těch přiložených fotkách to tak opravdu vypadá. Řidič vůbec nejde rozeznat, registrační značka ano.

Jak jsem četl na Rakouských a Německých fórech, je to tam teď docela časté. Asi si pár firem našlo pěkný zdroj příjmů. Pořád je dost lidí, kteří rádi platí.

Vzhledem k tomu, že to posílají nedoporučeně a navíc nejde o státní instituci, samozřejmě nebudu reagovat. Je to jejich soukromý byznys. A ať když tak zkusí dokázat, kdo to auto v tu dobu řídil (viz úmyslně neostrý snímek mimo registrační značku kvůli GDPR). Jak jsem psal výše, jde o soukromou firmu, podle mě žádná povinnost někoho nahlásit neexistuje.

Mě by ale zajímalo, jak se tahleta soukromá firma dostala na základě registrační značky vozidla k mým údajům (jméno, bydliště)? To jim je poskytne někdo v ČR? Nebo existuje nějaká databáze v rámci EU? Když si vyfotím cizí auto s časomírou a prohlásím, že potřebuji znát jeho majitele včetně bydliště, tak mi ho taky napráskají?
IP zaznamenána

Elza

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24 Května 2025, 10:11:51 »

Dostal jsem pokutu za parkování od rakouské, podvodné soukromé společnosti. Nebylo doporučeno, ale odpověděl jsem přes e-mail, který se mnou není spojen (Našel jsem toto fórum jen zatímco jsem odpovídal.).
Mohu se stále tvarit ja nic neprislo, protože nedorazilo doporučene?

Jesti mohu proste konstatovat, že řídil někdo ze Zambie?

Jak vypadá proces, pokud budou nadále posílat zvýšené poplatky, ale nedoporučene se? Kam by mě dali k soudu?
IP zaznamenána