30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Pokuta za překročení doby parkování - Rakousko  (Přečteno 3212 krát)

anet1234

• Zobrazit profil
Pokuta za překročení doby parkování - Rakousko
« kdy: 07 Listopadu 2024, 12:27:34 »

Dneska jsem ve schránce objevila dopis (nedoporučeně a v angličtině) o pokutě za překročení doby parkování v Rakousku z června 2023. Nevíte někdo, jestli tuto pokutu nemůžu rozporovat s tím, že mě o ní informovali až po roce a půl? Dopis obsahuje i fotky s časem vjezdu a výjezdu z parkoviště, takže moc nerozumím tomu, že jim tak dlouho trvalo pokutu zaslat, když měli k dispozici SPZ.
Díky moc.
« Poslední změna: 07 Listopadu 2024, 12:30:42 od anet1234 »
IP zaznamenána

Vasa.prokop

• Zobrazit profil
Re:Pokuta za překročení doby parkování - Rakousko
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopadu 2024, 12:58:09 »

Mě dnes dorazilo to stejhé
87Eur z 1.6.2023 za to že sem stál hodinu a 8 minut ve vídni na parkovišti za Bilou.
přišlo to od nějkae firmy Parkdepod.
dopis v angličtině s fitkou auta na vjezdu a výjkezdu.

ani to nepřišlo doporučeně.
mám na to regovat?
vyhrožujou že pokud nezaplatím, bude mě to stát víc.

díky
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2024, 13:04:06 »

Hledejte, řeší se to tu opakovaně.
IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07 Listopadu 2024, 13:05:23 »

Nedoporučené = zahodit, neřešit.
IP zaznamenána

anet1234

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2024, 09:41:14 »

Mě dnes dorazilo to stejhé
87Eur z 1.6.2023 za to že sem stál hodinu a 8 minut ve vídni na parkovišti za Bilou.
přišlo to od nějkae firmy Parkdepod.
dopis v angličtině s fitkou auta na vjezdu a výjkezdu.

ani to nepřišlo doporučeně.
mám na to regovat?
vyhrožujou že pokud nezaplatím, bude mě to stát víc.

díky

Tak to nám přišlo úplně to stejné, taky z parkoviště u Billy na letišti a také od Park Depot.
IP zaznamenána

petr005

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 08 Listopadu 2024, 12:03:53 »

Zdravím,
dnes mi přišlo to samý - obyčejný dopis od zřejmě soukromý firmy ParkDepot GmbH v angličtině. V mým případě se jedná o to, že jsem před víc než rokem v 5:03 ráno zastavil na totálně prázdným parkovišti před McDonaldem vedle benzínový pumpy. Chvíli si v autě dáchnul, pak si v tom mekáči koupil za 15 EUR kafe (dle výpisu z účtu) a dle jejich popisu v 7:54 odjel. Tím jsem překročil maximální dobu stání 2h takže 87 EUR. Neumím to slušně okomentovat... I když jsem se snažil žádné info jsem tady nenašel tak se chci zeptat jestli a jak to někdo řešil?
IP zaznamenána

Quick

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 08 Listopadu 2024, 12:29:38 »

Keď už máte potrebu im niečo odpisovať, tak aspoň niečo originálne, napr.: "Veľa šťastia pri dokazovaní na súde a vymáhaní tejto pokuty cezhranične."

Najefektívnejšia taktika je takéto nedoporučené listy rovno hádzať do koša a nijako sa tým nezaoberať.
IP zaznamenána

Karel322

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 09 Listopadu 2024, 12:35:27 »

Taky mi začátkem listopadu 2024 přišlo to stejné. Nedoporučený dopis od soukromé firmy ParkDepot GmbH. Údajně jsem v létě 2023 (tedy před více než rokem) zaparkoval na parkovišti u obchodu xxx (např. Billa) ve městě yyy a byl tam místo max 90 minut moc dlouho (160 minut :-) ). Jako důkaz fotka s časem při nájezdu a výjezdu. Chtějí za to přes 80 EUR.

Ono nejde o klasickou pokutu. Jde o firmu, kterou si jako správce parkovacích míst najímají jejich majitelé např. obchody (Aldi, Billa, …) nebo jiné instituce. Firma dá u vjezdu na parkoviště tabulku, že najetím na parkoviště s ní uzavíráte smlouvu. V obchodních podmínkách pak je, že při překročení těch 90 minut parkování souhlasíte se smluvní sankcí.

Dále tvrdí, že neukládají videozáznam, ale pouze snímek s registrační značkou vozidla (zřejmě kvůli GDPR nebo něčemu podobnému). Na těch přiložených fotkách to tak opravdu vypadá. Řidič vůbec nejde rozeznat, registrační značka ano.

Jak jsem četl na Rakouských a Německých fórech, je to tam teď docela časté. Asi si pár firem našlo pěkný zdroj příjmů. Pořád je dost lidí, kteří rádi platí.

Vzhledem k tomu, že to posílají nedoporučeně a navíc nejde o státní instituci, samozřejmě nebudu reagovat. Je to jejich soukromý byznys. A ať když tak zkusí dokázat, kdo to auto v tu dobu řídil (viz úmyslně neostrý snímek mimo registrační značku kvůli GDPR). Jak jsem psal výše, jde o soukromou firmu, podle mě žádná povinnost někoho nahlásit neexistuje.

Mě by ale zajímalo, jak se tahleta soukromá firma dostala na základě registrační značky vozidla k mým údajům (jméno, bydliště)? To jim je poskytne někdo v ČR? Nebo existuje nějaká databáze v rámci EU? Když si vyfotím cizí auto s časomírou a prohlásím, že potřebuji znát jeho majitele včetně bydliště, tak mi ho taky napráskají?
IP zaznamenána