30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Krádež kola - odškodnění  (Přečteno 7587 krát)

am6

• Zobrazit profil
Krádež kola - odškodnění
« kdy: 05 Září 2024, 10:40:55 »

Ahoj,

před pár měsíci mi někdo ukradl kolo, zamčené pod kamerami. Nahlášeno na policii, policie podle kamer moc dobře věděla o koho se jedná. Řízení sloučila ještě s další trestnou činností co páchal. On odmítnul vypovídat. Přišel rozsudek od soudu, půjde sedět. Na svobodě si užil asi jen půl roku po tom co byl zavřený 5 let :D

Teď to hlavní, soud mi přiřknul odškodnění asi 3 tisíce Kč. Zřejmě to udělal na základě toho, že policie si kolo nechala ocenit v jednom místním obchodě s bicykly a ten jim řekl tuhle částku. Zároveň v rozsudku je i napsáno, že jsem se včas přihlásil s vyšší pohledávkou - s tou částkou 3 tisíce jsem na policii nesouhlasil (když si na bazosi vyhledám kola v hodnotě 3000 Kč tak to vůbec neodpovídá) a dal jsem svůj odhad cca 7 tisíc, který tam soud v rozsudku taky uvedl. ale odkázal mě (a ještě jiného poškozeného) na občanskoprávní soud.

Protože ty částky nejsou velké, rád bych zvolil vhodnou taktiku abych z toho případně nevyšel ještě v mínusu:
1. můžu se odvolat proti tomuto rozsudku a požadovat vyšší odškodnění už v tomto řízení třeba na základě znaleckého posudku?
1a. kdo zaplatí znalecký posudek? Můžu ho požadovat zaplatit taky po zloději? Kolik cca takový posudek vyjde?
1b. můžu si k takovému odvolání vzít právníka? Můžu ho požadovat zaplatit taky po zloději?

2. má cenu rozjíždět civilní soud u těchto částek?
2a. Dá mu soud nahradit všechny náklady řízení? Je dost pravděpodobné že ten člověk nic nemá a nikdy pracovat nebude - leda časem nějaké dědictví, pokud už ho nevydědili

3. mění něco na celé věci jestli je ten člověk v insolvenci aktuálně? mám se podívat do rejstříku?

Díky
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
Re:Krádež kola - odškodnění
« Odpověď #1 kdy: 05 Září 2024, 11:58:03 »

Soud mu to dát nahradit všechno může.
Otázka je, věříte, že to z něj někdy dostanete?

Vy nemáte pojištění domácnosti?
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 05 Září 2024, 15:51:26 »

... můžu se odvolat proti tomuto rozsudku
To samozřejmě nemůžete. Vy jste přece nebyl odsouzen. Soud Vaše "odvolání" odmítne pro nedostatek aktivní legitimace.

... kdo zaplatí znalecký posudek? Můžu ho požadovat zaplatit taky po zloději?
Můžete požadovat cokoliv po komkoliv. Nedostanete však vůbec nic od nikoho. Zaplatil jste si z plezíru znalecký posudek, nebo jste si zaplatil thajskou masérku - to je přece každému úplně jedno.

... Můžu si k takovému odvolání vzít právníka?
Samozřejmě. Rád Vás oškube, nejméně 2000 Kč za hodinu konzultace. Budete snadná oběť, jak soudím z Vašich dotazů.

... Můžu ho požadovat zaplatit taky po zloději?
Už jsem Vám napsal, že můžete požadovat cokoliv po komkoliv. Co dostanete - to je úplně jiný příběh.

...  má cenu rozjíždět civilní soud u těchto částek?
Jak kdy. Pokud máte dostatek volných financí, pevné nervy a asi tak 5 let času, můžete to zkusit.

...  Dá mu soud nahradit všechny náklady řízení? 
Předbíháte událostem. Napřed byste musel škůdce vyzvat k úhradě dluhu s doručením předžalobní výzvy. Po marném uplynutí lhůty by z toho mohl být platební rozkaz. Podá-li škůdce odpor do platebního rozkazu, teprve v tom okamžiku se tím soud začne vážně zabývat. Počítejte s tím, že budete muset nejen tvrdit, ale i prokazovat výši škody přesahující pravomocně přisouzených 3000 Kč. To ovšem neprokážete, protože rozdíl mezi cenou 3000 a 7000 Kč u starého ojetého kola nelze hodnověrně zjistit. Zvlášť když to kolo neexistuje. Od znalce nedostanete razítko na posudek ohledně ceny. To by se muselo jednat o nové kolo a Vy byste škodu prokazoval dokladem o úhradě kupní ceny.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05 Září 2024, 17:16:58 »

Soudit se kvůli 7000 Kč nedává ekonomicky žádný smysl. Leda snad, že byste to chtěl pojmout zážitkově a/nebo jako praktický kurz.
IP zaznamenána

Paulie86

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 05 Září 2024, 20:11:26 »

"To samozřejmě nemůžete. Vy jste přece nebyl odsouzen. Soud Vaše "odvolání" odmítne pro nedostatek aktivní legitimace."

Ach jo, p. Laker. Vy svůj statut exota prostě nezapřete...
Poškozený podat odvolání proti výroku o náhradě škody samozřejmě může. Nemůže odvoláním napadnout výrok o vině a trestu, ale o náhradě škody nebo zaplacením nemajetkové újmy ano. Tohle jsou základní věci, proboha...

Otázka je jen, jestli to v případě nemajetné socky má nějaký smysl, ale to už je věc druhá. Buďte tedy tak laskav a neplácejte tu nesmysly.
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05 Září 2024, 23:24:30 »

...

otázkou je, co je mu to platné, když viník je znám a náhradu škody mu přiřkl soud
tady se pojišťovna ani nepousměje...
bohužel
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 06 Září 2024, 08:19:22 »

Buďte tedy tak laskav a neplácejte tu nesmysly.
Zrovna tak byste mohl požádat moře aby nebylo mokré...  :D
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 06 Září 2024, 08:29:14 »

cocomoon +1, aneb i kdybyste toto několikaleté úsilí o nejistých 4000 Kč navíc vyhrál, tak pro mě je zásadní otázka ohledně toho zlodějíčka, z popisu tipuji, že z něj nedostanete ani korunu, ani ty 3000 Kč. Má nějaký prokazatelný majetek, napsaný na sebe byt či něco takového?

ad 3) Insolvenční rejstřík... neptejte se a podívejte se, je to otázka minuty a nic to nestojí. Dle popisu dlužníka bych se divil, kdyby tam byl; to je pro lidi s aktivním přístupem, kteří mají a uznávají dluhy, nemají majetek, mají legální příjem a jsou schopni vše načasovat tak, aby příjem/dluhy byly ve správném poměru.
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 06 Září 2024, 08:29:35 »

...

otázkou je, co je mu to platné, když viník je znám a náhradu škody mu přiřkl soud
tady se pojišťovna ani nepousměje...
bohužel

To si nemyslím. Kvůli tomu jsem pojištěný, ne?

Aspoň tedy u loupežného přepadení jsem s tím neměl problém. Pachatel znám a pojišťovna plnila. Jestli to potom po něm bude vymáhat netuším. Ale plnění jsem požadoval hned, ještě před soudem.
IP zaznamenána

am6

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 12 Září 2024, 16:09:24 »

Ještě jsem dnes prostudoval rozsudek, ohledně náhrady škody se soud řídil §229 trestního řádu: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1961-141#f2681469

A na zbytek nárokované částky nás odkázal na ten civilní soud.

V poučení je, že obžalovaný se může odvolat jen proti nesprávnému výroku ohledně škody, tedy odvolat se pravděpodobně nemůžu protože soud škodu popsal správně tak jak mu ji dodala policie i tak jak jsem ji dodal já. A soudní znalec a další dokazování je pravděpodobně v rozporu s tím §229 o protahování řízení.

Dokáže mi někdo poradit jak začít s vymáháním aspoň té částky co uznal soud v trestním řízení? Podle výsledku bych se pak mohl rozhodnout jestli zahajovat civilní soud.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 12 Září 2024, 16:55:21 »

Ach jo, p. Laker. Vy svůj statut exota prostě nezapřete... Poškozený podat odvolání proti výroku o náhradě škody samozřejmě může. ... Tohle jsou základní věci, proboha... neplácejte tu nesmysly.

Paulie86, děkuji za připomínku. Opravuji svůj výrok tak, že soud odvolání neodmítne, nýbrž je zamítne.

Podle § 246/1/d zákona č. 141/1961 Sb. platí, že rozsudek může odvoláním napadnout poškozený, který uplatnil nárok na náhradu škody nebo nemajetkové újmy nebo na vydání bezdůvodného obohacení, a to pouze pro nesprávnost výroku o náhradě škody nebo nemajetkové újmy v penězích nebo o vydání bezdůvodného obohacení.

Rozsudek však nemůže být úspěšně napaden, protože výrok soudu nebyl "nesprávný" a o bezdůvodné obohacení se zjevně nejedná. Soud nevyčíslil v rozsudku konečnou výši škody. V rozsudku není tvrzeno, že by se přisouzená částka snad rovnala celkové škodě; soud naopak odkázal poškozeného, aby svůj případný další nárok vymáhal sám jiným postupem. Poškozený totiž soudu hodnověrně neprokázal skutečnou výši utrpěné škody, ani se o to nepokusil, a nenavrhl k tomu ani provedení důkazů. Tedy soud rozhodl zcela správně tak, jak rozhodl.
IP zaznamenána

Paulie86

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 13 Září 2024, 16:33:27 »

Doporučuju přečíst nález ÚS sp.zn. III. ÚS 3272/22 (povinnost trestního soudu rozhodnout o odvolání poškozeného směřujícího proti výroku o náhradě škody). Rozhodnutí, které na tuhle situaci sedí jako p*del na hrnec.
IP zaznamenána

Paulie86

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 13 Září 2024, 16:41:19 »

Pravomocný rozsudek je vykonatelný titul, takže s ním klidně můžete oslovit přímo exekutora...
Ale vzhledem k okolnostem si od toho nic neslibujte a berte to jako prachsprostou formalitu. I kdyby náhodou dotyčný něco vlastnil, tak to jistě nebude jeho první exekuce, takže budete někde na konci pořadí. Smiřte se zkrátka s tím, že pravděpodobnost vymožení škody se pohybuje někde okolo nula procent.
IP zaznamenána

martye

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 13 Září 2024, 16:54:24 »

Doporučuju přečíst nález ÚS sp.zn. III. ÚS 3272/22 (povinnost trestního soudu rozhodnout o odvolání poškozeného směřujícího proti výroku o náhradě škody). Rozhodnutí, které na tuhle situaci sedí jako p*del na hrnec.

ne úplně. Doporučuji III. ÚS 2249/23
IP zaznamenána

Paulie86

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 13 Září 2024, 17:51:19 »

Ano, ale pointa je v tom, že podání odvolání samo o sobě možné je a soud má povinnost je projednat a rozhodnout o něm - samotný výsledek je věc druhá. A nikoliv, jak nesmyslně tvrdil p. Laker, že nejde podat vůbec kvůli absenci aktivní legitimace, což je samozřejmě kravina.
Že by to soud smetl z jiných důvodů, už je věc druhá.
IP zaznamenána