30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Správní orgán bude řešit příspěvek na FB  (Přečteno 9628 krát)

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Správní orgán bude řešit příspěvek na FB
« Odpověď #15 kdy: 02 Září 2024, 19:16:28 »

Pro info z echa: https://www.echo24.cz/a/HuNNb/zpravy-domaci-prestupkove-rizeni-prostejov-kritika-vlady-policie-advokat-sirinek
"Citoval z dostupné judikatury s tím, že v poslední době dochází k projednání i takových jednání, která z objektivního hlediska nedosahují ani minimální úrovně společenské škodlivosti a nemají zásadní dopad do osobní sféry svobody. „To je to, z čeho já vycházím. Vláda pro mě prostě není v pravém smyslu slova osoba a já souhlasím s tím, že projednávání takovýchto případů vede k větší administrativní zátěži správních orgánů,” dodal advokát."
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 06 Září 2024, 12:37:57 »

Doplním s dovolením dotaz. V jiné diskusi jsem zaznamenal ohledně prostějovského případu názor, že by správní orgány měly předvolávat podobné lidi (tzn. ty, kteří píší ošklivé věci na FB) k jakémusi "preventivnímu" podání vysvětlení, kde by naopak orgány osobám vysvětlily, jak se správně mají chovat, případně se jich ptaly, odkud danou (rozuměj závadovou :-) ) informaci mají.
Mně to přišlo jednak jako vybočení z ústavních mantinelů a jednak jako reminiscence profylaktického pohovoru na StB, s překvapením jsem však zjistil, že někteří se naopak domnívají, že to je dobrá věc z hlediska demokracie a předvolaný žádnou újmu neutrpí.
Myslím, že to ve skutečnosti je otázka rozsahu zmocnění správního orgánu včetně enumerativnosti veřejnoprávních pretenzí. SO může postupovat podle par. 137 odst. 1 SpŘ, přičemž dle 9 As 277/2016-45 "Institut podání vysvětlení slouží pouze k objasnění skutečností, bez kterých nemá správní orgán dostatek informací k zahájení správního řízení. (...) Ze všech těchto ustanovení plyne, že správní orgán může přistoupit k užití institutu podání vysvětlení pouze v případě, kdy jej nezbytně potřebuje a zároveň si rozhodné skutečnosti nemůže zjistit jiným postupem, který by nezatěžoval dotčené osoby. V případě, kdy správní orgán takto nepostupoval, vykonával svá formální oprávnění ultra vires, tedy mimo svoji pravomoc."
Samozřejmě řešení je poslat SO kamsi. Nicméně jak smysluplně obecně argumentovat?
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 06 Září 2024, 12:55:46 »

K pohovoru se nemusi dostavit a sdeli organu, ze nebude v dane veci vypovidat s odkazem na ZLPS a je jedno kdo to v rodine napsal.
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 06 Září 2024, 13:26:39 »

kde by naopak orgány osobám vysvětlily, jak se správně mají chovat,
Já stále nechápu (asi jsem se svým svobodomyslným myšlením exot..?) kde někdo bere tu nebetyčnou drzost chtít "vychovávat" dospělého člověka. Pokud nedělá vyloženě trestnou činnost tak do názorů nebo činností není absolutně nikomu nic.... Totéž v debatách o povinné vojně - "oni to potřebují abychom je vychovali" - co komu dává právo chtít vychovávat dospělého člověka? Samozřejmě krom zažitého komunistického "musí držet hubu a krok tak ho naučíme poslušnosti" přesvědčení...
« Poslední změna: 06 Září 2024, 13:28:54 od Fogyn »
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 06 Září 2024, 14:55:27 »

Mame nekolik STBaku ve "vlade", urad "pravdy", etc. ....tak co se divite.
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 06 Září 2024, 15:02:46 »

Samozřejmě řešení je poslat SO kamsi. Nicméně jak smysluplně obecně argumentovat?
Zajímavý materiál pro inspiraci poskytuje judikát I. ÚS 1849/08.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 06 Září 2024, 15:51:51 »

nebetyčnou drzost chtít "vychovávat" dospělého člověka. Pokud nedělá vyloženě trestnou činnost tak do názorů nebo činností není absolutně nikomu nic.... Totéž v debatách o povinné vojně - "oni to potřebují abychom je vychovali" - co komu dává právo chtít vychovávat dospělého člověka?

V zákonech je nejeden příklad, kdy i s dosažením plnoletosti jsou člověku některé věci zakázány / neumožněny. Tahle hranice už byla prolomena.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 07 Září 2024, 08:41:21 »

Ad Fogyn - pro mě to je spojené primárně s bývalým režimem a taky to nechápu. Pak jsem si ale všiml, že většina těch dalších diskutujících, kteří to považovali za něco užitečného, jsou nejmíň o půl generace mladší a neměli tu čest zažít bolševika déle jak na základce. Takže možná to bude i generační věc, což ovšem úplně povzbudivé není.
IP zaznamenána

lc81

• Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 07 Září 2024, 14:40:58 »

pravda pravda. děsí mně, jak tomu lidi fandí. ale to je dneska už s každou represí. a nejde jen o lůzu, tohle podporují i vš. vidím to v našem prdelákově, jak fandí úsekovce, přitom se tu nikdy nic nestalo a není tady ani žádný vysloveně nebezpečný úsek. známý říkal totéž z velkého technického oddělení jednoho korporátu. chtějí silný stát, tvrdou ruku na porušení čehokoliv, omezení svobody, zbraní, aut, parkování, létání atd. dříve jsem měl pocit, že se to v technických kruzích nešířilo, ale už je to tam taky. kdysi byl článek na netu od honzáka, že kdyby bylo možnost nevolnictví, velká část čechů by tam zalezla dobrovolně. asi dneska nedokážou se svobodou (nebrat za slovo, ta pravá už úplně není) resp odpovědností sám za sebe nic počít...
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 07 Září 2024, 15:38:27 »

K té politice, mě to nijak nepřekvapuje, do dnešní doby 90 procent školství (třetina duševně aktivního života?) jede v duchu drž hubu, s nikým se nebav, nespolupracuj, hlavně nemysli, poslouchej, piš si a opakuj po mě. Od posledního převratu jsem nezaregistroval významnou změnu...

Zpět k příspěvku na FB, požádal jsem stošestkou příslušné ouřady i fízlárnu o informace, abychom věděli, jakým výrokům se vyvarovat.
IP zaznamenána

lc81

• Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 07 Září 2024, 16:21:30 »

@ladin

pamatuje se, že za komárů to svým způsobem bylo občas i jiný, přes všechny ty pionýry a další kraviny. když jsme na základce blbli, tak si nás podala soudružka stylem "proč jsi nakopnul pepíčka?" "protože mi to řekl toník" načež soudružka reagovala "a když ti toník řekne, ať skočíš z okna, tak taky skočíš?"... takže překvapivě se přes všechno budování stáda občas (možná nevědomky) motivovalo vlastní uvažování. dneska by to hodnotila "to jsi udělal moc dobře, bude z tebe ovčas 1.kategorie"
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 07 Září 2024, 18:13:33 »

Ad lc81 - ona je totiž česká společnost úplně posedlá trestáním. Rozdíl ale pozná jen někdo s určitou zkušeností, například ti, kteří mohou pracovat v zahraničí.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 07 Září 2024, 18:41:58 »

No, ono se taky dost aplikuje všeobecně podsouvané schéma: „vládu kritizuje jen dezinformátor a ruská veš!!!“…
IP zaznamenána

lc81

• Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 08 Září 2024, 07:41:57 »

Ad lc81 - ona je totiž česká společnost úplně posedlá trestáním. Rozdíl ale pozná jen někdo s určitou zkušeností, například ti, kteří mohou pracovat v zahraničí.

tu zkušenost mám, ale nebral bych to jako naší výsadu, možná to je tam trochu slabší. tyhle různé opatření podporuje dneska kde kdo. jako kdyby měli strach z vlastních činů (jak kdysi psal dfens: dejte mi pokutu nebo se nabourám). extrém je v tomhle skandinávie. je to ale různé. tam jsou schopni kamarádi naprášit, když někdo ojebe stát o pár drobných, ve francii by mu udělali oslavu, jaký je pašák (i když to vesměs podporují). západ je celý změkčilý a chce aby se o jakékoliv riziko či hrozbu postaral stát (=odstranil jí či zabránil). lidi už dneska nejsou schopný a ochotný se starat sami o sebe
IP zaznamenána