Předně chci všem zúčastněným velice poděkovat za rady a komentáře.
Příbuzné si nevybíráme, a pokud patří mezi blízké, snažím se jim pomáhat, i když se chovají občas iracionálně.
V mezidobí jsem zjistil následující:
Doporučené dopisy byly za celou dobu odeslány obviněné osobě dva
- příkaz z 10.04.2024, výzva nebyla vhozena, dopis se vrátil odesilateli.
- exekuční příkaz z 21.08.2024, který šel též zaměstnavateli do DS, takže měl ho tentýž den a díky tomu jsme se o exekuci dozvěděli. Obviněné šel fyzickou poštou, která výzvu vhodila do schránky 27.08., dopis byl vyzvednut 30.08. O tom jsem byl informován včera, příbuzná kvůli nepřítomnosti vybrala schránku až v pátek.
Mezitím šel jeden obyčejný dopis (vyrozumění o nedoplatku), který celní úřad považuje za nepovinný a vzhledem k neprokazatelnosti doručení nemá žádnou váhu.
Tedy jeden nedoručený a odesilateli vrácený dopis stačí k tomu, aby byla zahájena exekuce. Klíčové je nedoručení tohoto prvního dopisu, které se bude ale špatně prokazovat.
V úterý jdu za vedoucí pošty a pokusím se zjistit nějaké detaily ohledně doručování na dotyčné adrese, jestli tam v dubnu neměli nějaké nedostatky. Moc si od toho ale neslibuji.
Číkus:
Sledování zásilek říká, že vše proběhlo takto - 12.4.2024 Zásilka převzata do přepravy / 19.4.2024 Uložení zásilky - adresát nezastižen (zde si povšimněte, že poště trvá doručení dopisu na vzdálenost 30 km 7 dní) / 30.4.2024 Odeslání zásilky zpět odesílateli
Zaplacením se dle mých informací exekuce zastavuje ze strany úřadu automaticky. Tedy žádat nyní o zastavení již zastavené exekuce se mi zdá zbytečné, zkusit to ale můžeme.
O mimořádný opravný prostředek se pokusím. Počkám, co mi řeknou na poště.
pk202:
Ano, o DS se u příbuzné osobně postarám, příští týden si o ni požádá.
hh:
Domnívám se, že vyloučení vhození do schránky bez řádného odůvodnění ve spisu je jediná věc, kterou mám v ruce. Pokud na poště nezjistím nic dalšího, co bych mohl použít, bude to jediná věc, kterou mohu namítat.
Černá díra se nakonec vysvětlila, šlo o jednu doporučenou zásilku, ovšem tu zásadní. Při zkušenostech s poštou není úplně vyloučeno, že výzva s poučením mohla být nevhozena do schránky, nebo vhozena omylem do jiné. Doručovatelka, která denně vhazuje desítky takových výzev nemůže být 100% bezchybná. Lidský faktor v této věci hraje svoji roli.
Příčinu a způsob doručování prověřím, DS zařídím. To se právě příbuzné snažím vysvětlovat, že laxnost v přebírání úřední pošty je časovaná bomba. Gramotnost v tomto směru je nezbytná a osvěta dost únavná. A to jsem různým příbuzným za posledních 5 let vyhrál cca deset řízení, ale jsou nepoučitelní..
Ještě jednou všem děkuji za čas a ochotu.