Krásné sobotní dopoledne 13.7.24. Vyvezl jsem rodinku na výlet s cílem podívat se na automobilové veterány do Křenovic - Jihočeský kraj. Za obcí Záhoří - silnice I/29 - je směrem na Tábor 2,5 km dlouhá rovinka bez rychlostního omezení, tedy 90 kmh. Někde na úrovni odbočky na Jamný jsem byl zřejmě změřen hlídkou písecké dopravky, která stála až na konci této rovinky. Odhaduji vzdálenost měření cca 400 metrů i s ohledem na okolní provoz. Hlídka byla tříčlenná, jeden zastavovač, druhý "ten zlý" a zřejmě vedoucí hlídky a třetí to zřejmě pálil s Trucam v ruce ze zadních sedaček služební Octavie. Ještě stál vedle civilní Kodiaq s vypnutým Ramerem - mám detektor, bohužel zatím ještě ne rušičku.
Rozhovor (bohužel nebude to doslova, nahrávku jsem nepořídil):
Policista A: Dobrý den, pane řidiči, silniční kontrola, předložte mi doklady potřebné k řízení motorového vozidla
Já: Dobrý den, nic Vám dát nemusím, prokazu nicméně svoji totožnost. Zde máte občanský průkaz. (mezitím vystupuji z vozu)
Policista B přichází s Drägerem: Nějaký alkohol před jízdou? (pozn. Vždy mám na jazyku říct, že ano - třeba před týdnem, měsícem nebo kdy je to "před jízdou"?)
Já: Samozřejmě ne.
Policista B: Náústek je Váš.
Já: Ne, není, já se o nic neprosil, děkuji.
Policista A: Ten náústek je Váš!
Policista B: Jste si ho oslintal, tak si ho vemte!
Já: Nemám školení ohledně nakládání s nebezpečným odpadem, tudíž si ho nechte.
Policista B: Á, pán je chytrák (pozn. Toto policista B zopakoval asi pětkrát v průběhu kontroly)
Policista A: Důvod zastavení je, že Vám byla naměřena rychlost 110kmh.
Policista B: A dáme Vám to rovnou za 2000,-!
Já: S přestupkem nesouhlasím, uvidíme se u správního řízení.
Policista B: Takže od Vás vyberu kauci.
Já: Máte snad důvodné podezření, že bych se vyhýbal správnímu řízení? Obzvlášť jako občan ČR s trvalým pobytem v ČR?
Žádám Vás o potvrzení o provedených úkonech.
Policista A: To Vám nevystavíme.
Já: Pánové, začnu si tedy další průběh kontroly nahrávat, protože se mi zdá, že by to byl dobrý důkaz pro OVK.
Policista A: To potvrzení Vám vystaví MOP Bernartice, můžete si tam zajet.
Já: Vy jste mi ale na začátku odmítl vystavení bezdůvodně, tak postupujte dle zákona.
Policista A: Takže s přestupkem nesouhlasíte a chcete ho do správního řízení, které bude mít na starost Městský úřad Písek?
Já: Ano.
Policista B: To budete mít dražší, takhle byste zaplatil jen 2000,-.
Já: Nemějte obavy, nebudu.
Další průběh už byl dle očekávání, tedy proskrtnuti vyjádření řidiče a samozřejmě bez podpisu.
Časová osa:
Přestupek 13.7.24
Příkaz na 2500,- za 106kmh na 90kmh dorazil do DS fyzické osoby 20.8.24
Odpor odeslán 25.8.24
Konečně mám potřebné info k nahlédnutí do spisu a plánuji tak učinit osobně jako přepadovku ke konkrétnímu úředníkovi. Žádat o zaslání DS by bylo asi na delší lokte, nepletu-li se.
Všechny dokumenty sem anonymizovaně nahraji a je mi jasné, že až po nastudování spisu bude potřeba rozmyslet vhodnou taktiku.