30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [LOST] Turbosprdel - Poděbrady  (Přečteno 3060 krát)

PM

• Zobrazit profil
[LOST] Turbosprdel - Poděbrady
« kdy: 18 Srpna 2024, 00:32:16 »

Před časem mi přišla výzva k úhradě určené částky za překročení rychlosti do 10 km/h v obci, kterou jsem ignoroval. Očekával jsem, že budu dále vyzván k podání vysvětlení, nicméně jsem se dozvěděl, že jsem rovnou vinen správním deliktem. :o
Pokutu neřeším, ale jde mi o princip, proto zvažuji podání odporu. A tonoucí se stébla chytá, proto mne napadá argumentovat například tím, že:

"V ustanovení § 125f odst. 6 zákona o silničním provozu je uvedeno: „Provozovatel vozidla za přestupek podle
odstavce 1 neodpovídá, jestliže prokáže, že v době před porušením povinnosti řidiče nebo pravidel provozu na
pozemních komunikacích
a) bylo vozidlo, jehož je provozovatelem, odcizeno nebo byla odcizena jeho tabulka s přidělenou státní
poznávací značkou, nebo
b) podal žádost o zápis změny provozovatele vozidla v registru silničních vozidel.“
Provozovatel nic z výše uvedeného neprokázal."

Provozovatel to totiž ani neměl šanci prokázat, protože k tomu nebyl vyzván a ani se nijak projednávání přestupku neúčastnil, protože nebyl ani informován o jeho zahájení.

Máte někdo nějakou užitečnou radu, nebo zkušenost, jak se bránit? Dík.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
Re:Turbosprdel - Poděbrady
« Odpověď #1 kdy: 18 Srpna 2024, 08:05:40 »

Odpor bych podal.

Nahrajte výzvu a časovou osu.

Jinak 600,- výzva a 2.000,- příkaz není úplně v pořádku.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 18 Srpna 2024, 20:48:25 »

Co je na výzvě za 600 a Příkazu za 2000 v nepořádku?
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19 Srpna 2024, 05:25:48 »

Před časem mi přišla výzva k úhradě určené částky za překročení rychlosti do 10 km/h v obci, kterou jsem ignoroval. Očekával jsem, že budu dále vyzván k podání vysvětlení, nicméně jsem se dozvěděl, že jsem rovnou vinen správním deliktem.
Podle § 125f odst. 5 platí, že obecní úřad obce s rozšířenou působností přestupek podle odstavce 1 projedná, pouze pokud učinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku, jehož znaky porušení povinností řidiče nebo pravidel provozu na pozemních komunikacích vykazuje, a (a) nezahájil řízení o tomto přestupku a věc odložil, protože nezjistil skutečnosti odůvodňující zahájení řízení proti určité osobě, nebo (b) řízení o tomto přestupku zastavil, protože obviněnému z přestupku nebylo spáchání skutku prokázáno.

Z uvedeného plyne, že k projednání přestupku provozovatele vozidla musí být kumulativně splněny dva uvedené předpoklady, to znamená:
1. úřad učinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku a nezahájil řízení o tomto přestupku a věc odložil, nebo
2. úřad učinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku a řízení o tomto přestupku zastavil, protože obviněnému z přestupku nebylo spáchání skutku prokázáno.

Ve Vašem případě se jeví, že úřad dosud neučinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku. Takovým nezbytným krokem je pokus o zjištění totožnosti řidiče pomocí výzvy provozovateli podle § 10 odst. 4 zákona.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19 Srpna 2024, 13:30:45 »

Ale pan PM říká, že to je turbosprdel a ten Příkaz obsahuje informaci, že Výzva k uhrazení určené částky obsahovala poučení, že provozovatel může sdělit totožnost řidiče.

Máte odkaz na nějaký judikát, kde by tohle soudy nepovažovaly za dostatečný krok ke zjištění pachatele?
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19 Srpna 2024, 16:07:12 »

Ale pan PM říká, že to je turbosprdel a ten Příkaz obsahuje informaci, že Výzva k uhrazení určené částky obsahovala poučení, že provozovatel může sdělit totožnost řidiče.

Pletete si poučení podle § 125h odst. 6 s výzvou podle § 10 odst. 4 zákona. Turbosprdel by byla výzva k uhrazení pokuty spojená s výzvou podle § 10 odst. 4.

V tomto okamžiku je bezvýznamné, že pan PM se zmínil o "turbosprdelu". Napsal totiž pouze to, že dostal "výzvu k úhradě určené částky". Nic víc. Napsal také zcela jednoznačně, že nebyl správním orgánem vyzván, aby povinně sdělil skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče vozidla (§ 10 odst. 4). Jak už jsem napsal, toto znamená, že úřad dosud ani nezačal činit nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku.

Pouhá výzva k zaplacení jakési pokuty (ani pouhé poučení provozovatele) takovým krokem není. Výzva k zaplacení sama o sobě nesměřuje ke zjištění osoby pachatele - právě naopak. Směřuje pouze k tomu, aby provozovatel zaplatil pokutu namísto skutečného pachatele přestupku. Prvním krokem ze strany SO při neznalosti totožnosti pachatele by mohla být už zmíněná výzva podle § 10 odst. 4 zákona:
Citace
Provozovatel vozidla a osoba, které provozovatel svěřil vozidlo, s výjimkou, kdy provozovatelem vozidla je zpravodajská služba, jsou povinni na výzvu policie, krajského úřadu nebo obecního úřadu obce s rozšířenou působností sdělit skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče vozidla podezřelého z porušení ustanovení tohoto zákona; tímto ustanovením není dotčeno ustanovení zvláštního právního předpisu upravující právo odepřít výpověď nebo podání vysvětlení.

SO však nesmí zůstat zcela nečinný a nesmí rezignovat na pokus o zjištění totožnosti řidiče. Pokud tento krok zanedbá a nevyužije zákonný postup podle § 10 odst. 4, není oprávněn projednat přestupek provozovatele (§ 125f odst 5). Na výzvu podle § 10 odst. 4 je provozovatel samozřejmě povinen reagovat. A teprve na základě reakce provozovatele by SO mohl učinit nějaký úsudek o tom, zda je či není možné určit totožnost řidiče.

To platí bez ohledu na to, zda SO kamarádsky nabídl provozovateli dobrovolnou možnost napráskat řidiče (§ 125h odst. 6). Taková možnost je asi tak stejně "závazná", jako kdybyste našel ve schránce výzvu k zakoupení dvou kusů fénu na vlasy za 999 Kč, a ktomu dostanete zdarma ještě kleštičky na nehty. A doufám, že rozeznáváte rozdíly:
  • Obsahem dobrovolného sdělení podle § 125h odst. 6 jsou údaje o totožnosti řidiče vozidla.
  • Obsahem povinného sdělení podle § 10 odst. 4 jsou skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče vozidla.
To jsou ovšem dvě zcela rozdílné sady údajů.

Odpověděl jsem panu PM podle toho, co nám sdělil. Až tady zveřejní text oné výzvy, pak se o tom můžeme bavit dál.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19 Srpna 2024, 18:54:01 »

Co je na výzvě za 600 a Příkazu za 2000 v nepořádku?

Neuvědomil jsem si, že jde o ostatní přestupek.
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19 Srpna 2024, 19:15:45 »

....
Obsahem dobrovolného sdělení podle § 125h odst. 6 jsou údaje o totožnosti řidiče vozidla.
Obsahem povinného sdělení podle § 10 odst. 4 jsou skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče vozidla.

Ve výzvách k úhradě určené částky mi zatím vždy psali v poučení, že provozovatel ...může sdělit údaje o totožnosti řidiče vozidla.
Znamená to tedy, že neučinili nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku?
To by zásadně měnilo situaci.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 19 Srpna 2024, 21:37:43 »

Ve výzvách k úhradě určené částky mi zatím vždy psali v poučení, že provozovatel ...může sdělit údaje o totožnosti řidiče vozidla.

SO je povinen chovat se vrchnostensky. Úkolem SO není chovat se jako podomní obchodník a provozovateli nabízet "poučujeme Vás, že když si koupíte čínský fén za 999 Kč, dostanete k němu kleštičky na nehty". Na takovou nezávaznou informaci totiž nemusí provozovatel nijak reagovat. SO tedy nesplnil svou zákonem uloženou povinnost - neučinil NEZBYTNÉ kroky k určení totožnosti řidiče. Pouhé nezávazné a nevymahatelné "poučení" provozovatele takovým nezbytným krokem není.

SO se jistě může pokusit uložit provozovateli jakousi obdobu "blokové pokuty" - ostatně jednou z podmínek podle § 125h odst. 1 je, že porušení je možné projednat uložením pokuty příkazem na místě. Není-li pokuta uhrazena, pak nastává zákonná povinnost SO učinit nezbytné kroky k určení totožnosti řidiče. Teprve pokud tyto kroky nevedly k cíli (§ 125f odst. 5), lze přestupek projednat a "překlopit" na provozovatele.

Takový nezbytný krok samozřejmě existuje a je popsán v § 10 odst. 4 zákona: SO vyzve (vrchnostensky, to jest z moci úřední) provozovatele vozidla, aby sdělil skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče vozidla podezřelého z porušení ustanovení tohoto zákona. Takové výzvě je provozovatel povinen se podřídit ze zákona (pokud neodmítne s poukazem na "osobu blízkou"). Podle § 10 odst. 1 totiž platí, že provozovatel vozidla nesmí přikázat nebo svěřit samostatné řízení vozidla osobě, o které nezná údaje potřebné k určení její totožnosti.

Podle Ústavního soudu povinnost SO "ztotožnit řidiče" neznamená, že by SO byl povinen provádět rozsáhlé detektivní pátrání. SO se však musí prokazatelně alespoň pokusit informaci o řidiči zjistit, a to buď vlastním úsilím (pokud má použitelné indicie, např. daktyloskopické stopy, přiznání řidiče, atd.), nebo jednoduše výzvou provozovateli podle § 10 odst. 4 zákona. Toť můj názor.

IP zaznamenána

PM

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 19 Srpna 2024, 22:34:52 »

Děkuji diskutujícím za podnětnou diskuzi. V původním příspěvku je anonymizované rozhodnutí/příkaz. Výzvu uhrazení výpalného přikládám k tomuto příspěvku.

Časový rozvrh událostí:
10.05.2024 zaznamenání domnělého spáchání přestupku
13.05.2024 oznámení o podezření ze spáchání přestupku MP Poděbrady
20.05.2024 odeslána výzva k uhrazení určené částky
23.05.2024 výzva doručena (přihlášení do DS)
29.07.2024 odeslán příkaz (správní delikt provozovatele)
07.08.2024 příkaz doručen (přihlášení do DS)

V příkazu je uvedeno, že na podání odporu je 8 dní. Předpokládám, že tato lhůta běží od data doručení (pokud není doručení fikcí) - v mém případě tedy od 7.8.2024.

Pokud je to tak, znamená to, že lhůta na podání odporu již uplynula a v tomto případě je dobojováno. Vnímáte to podobně?

Škoda, mohla to být sranda.  ::)
IP zaznamenána

cZelik

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 20 Srpna 2024, 00:50:16 »

Vnímáme to podobně.
Vám může pomoci už jenom žádost o prominutí zmeškání úkonu:
Podle § 41 odst. 2 správního řádu může účastník požádat o prominutí zmeškání úkonu do 15 dnů ode dne, kdy pominula překážka, která podateli bránila úkon učinit. S požádáním je třeba spojit zmeškaný úkon, jinak se jím správní orgán nezabývá.
IP zaznamenána

PM

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 26 Srpna 2024, 23:39:14 »

Ještě jednou děkuji zúčastněným za rady.  :) Boj jsem nakonec vzdal, hlavně proto, že jsem prošvihl ten termín na podání odporu. Navrhovaná žádost o prominutí mne sice zaujala, ale nakonec jsem se rozhodl nežádat o "nějakou laskavost"  :x. Lessons learned: mobilní aplikace Datovka má své výhody (archiv zpráv), leč opatrně při jejím spouštění (mám nastavenu automatickou aktualizaci po přihlášení). Nedošlo mi, že podstatné je datum přihlášení do DS  ::), nikoli přečtení dané zprávy.  :'(
Příště.
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
Re:[LOST] Turbosprdel - Poděbrady
« Odpověď #12 kdy: 10 Října 2024, 15:12:49 »

voni si v 98 % případů s tou žádostí vytřou prdel, a to zcela běžně i pokud jim dodáš celkem jasný důkazy ve svůj prospěch, tak ve stále větším množství případů tě pošlou někam; výjimka je zpravidla pokud ležíš v kómatu ve špitálu, už pomalu i zahraniční cesta apod. přestává fungovat (nebo aspoň né bez dalšího boje)
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky