30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Dotaz: prodané vozidlo, přišla pokuta vs. odpovědnost provozovatele ?  (Přečteno 2791 krát)

RayBan

• Zobrazit profil

Ahoj všem,

připravuji odpor proti rozhodnutí o uložení pokuty - prodal jsem auto, dotyčný nepřepsal, dorazila pokuta, kupující nespolupracuje a úřad zkouší uplatnit pokutu zpátky u mě s tvrzením, že jsem dle registru vozidel byl v době spáchání přestupku stále provozovatelem.

Argumentuji tím, že registr vozidel má podle Nejvyššího správního soudu pouze informační povahu a na rozdíl od katastru nemovitostí negarantuje správnost zápisu.

Úřad se navzdory zaslané kupní smlouvě neustále otáčí na původním zápisu mě jako provozovatele a vysmívá se mi, že takových už bylo … a pokuta stejně spadne na mě. Úřad tvrdí, že jsem cituji „dle § 10 odst. 3 zákona o silničním provozu jako provozovatel vozidla nezajistil, aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem“.

Mám na vás tři dotazy:

1)  vzpomenete si někdo na číslo dřívějšího rozhodnutí NSS, který jasně říká, že registr vozidel má pouze informační povahu a negarantuje správnost zápisu ?

2) jakým způsobem se tedy podle úřadů správně zajišťuje vozidlo proti nedodržování povinností řidiče a pravidel provozu ? Uspěl někdo s nějakými argumenty ?

3) je vůbec možné se za těchto podmínek nějak dostat z pokuty, když úřady neustále opakují jejich verzi se stále zapsaným původním provozovatelem ?

Díky moc.

RayBan
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil

... vzpomenete si někdo na číslo dřívějšího rozhodnutí NSS, který jasně říká, že registr vozidel má pouze informační povahu a negarantuje správnost zápisu ?

Jestliže jste v registru zapsán jako provozovatel vozidla, pak jste nepochybně provozovatelem vozidla. Dřívější rozhodnutí NSS vám nebude nic platné. Zápis osoby provozovatele v rejstříku má podle mínění NSS povahu konstitutivní, nikoliv pouze deklaratorní. Cituji z judikátu 1 As 222/2017-45 ze dne 28. února 2018:
Citace
(...) soud dospěl k závěru, že provozovatelem ve smyslu zákona o silničním provozu je osoba, která je uvedena v registru vozidel jako vlastník. Je-li však registru vozidel uvedena jako provozovatel osoba odlišná do vlastníka, je provozovatelem v širším slova smyslu osoba takto uvedená v registru. Je tak dána priorita evidenčního stavu nad skutečným stavem vlastnického práva nebo jiného práva k vozidlu.

Právní věta podle rozsudku NSS 1 As 318/2018-41 ze dne ze dne 23. 7. 2019:
Citace
Pojem provozovatele vozidla je v § 2 písm. b) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, a § 2 odst. 15 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, vymezen na základě evidenčního principu. Postavení provozovatele vozidla a jeho odpovědnost za správní delikt podle § 125f odst. 1 zákona o silničním provozu jsou spojeny se zápisem vlastníka nebo jiné osoby v registru silničních vozidel jako provozovatele vozidla, nikoli s pouhým vlastnictvím vozidla jako takovým. Je tedy nerozhodné, kdo je vlastníkem vozidla ve smyslu předpisů soukromého práva, podstatné je, kdo je jako provozovatel vozidla zapsán v registru silničních vozidel.
IP zaznamenána

RayBan

• Zobrazit profil

Odpověď mě nepotěšila, ale je dobré vědět, díky.

Jakým způsobem se tedy podle úřadů správně zajišťuje vozidlo proti nedodržování povinností řidiče a pravidel provozu ?
Uspěl někdo s nějakými argumenty ?
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Jakým způsobem můžete prokázat a úřadu doložit, že jste vozidlo skutečně prodal?
IP zaznamenána

RayBan

• Zobrazit profil

Naprosto jednoduše: kupní smlouvou. V ní mám navíc vypsáno rodné číslo a číslo OP kupujícího,
protože už se mi jednou stalo, že dotyčný tvrdil, že mě nezná a nikdy neviděl.

V takovém případě může stěží tvrdit že mě nezná,
když mám jeho osobní údaje zjistitelné pouze osobním setkáním.
IP zaznamenána

Dýkej

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Nejvíce efektivní je zkusit zabavit značky...... potom bez vaší kooperace frajer nejen že nemůže jezdit ale už jej ani nezvládne přepsat. Což je slušná páka na zaplacení všech pokut a bolestný :-)
IP zaznamenána

RayBan

• Zobrazit profil

Upřesním: úplně nej je nahlásit značky jako kradené, dotyčný následně projede pod prvním správným radarem
a za 10 minut jej MPJ vytáhne z auta na asfalt, již ověřeno !

V pondělí jdu na registr a dám vědět, jak bude dotyčný rychle reagovat ... :-)
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil

Krádež RZ se snad hlásí na fízlárně, nikoliv na registru.

To už mi přijde smysluplnější nechat si vystavit duplikát dokladů a nahlásit vozidlo jako kradené.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil

Jakým způsobem můžete prokázat a úřadu doložit, že jste vozidlo skutečně prodal?

To je dotaz zcela mimo tuto diskusi. Úřad se vůbec nezajímá o to komu kdo vozidlo prodal. Nepotřebuje znát ani údaj o tom kdy došlo k údajnému prodeji.

Trik s předložením kupní smlouvy nefunguje, protože úředníka nezajímá žádná kupní smlouva. I úředník totiž ví, že smlouva je jen kus papíru, který mohl být vyhotoven dodatečně (a mohl být antedatován). Úředníka zajímá pouze stav v registru vozidel v okamžiku spáchání přestupku.

Podle § 125f platí:
Citace
(6) Provozovatel vozidla za přestupek podle odstavce 1 neodpovídá, jestliže prokáže, že v době před porušením povinnosti řidiče nebo pravidel provozu na pozemních komunikacích
a) bylo vozidlo, jehož je provozovatelem, odcizeno nebo byla odcizena jeho tabulka s přidělenou registrační značkou, nebo
b) podal žádost o zápis změny provozovatele vozidla v registru silničních vozidel, jíž bylo následně vyhověno.
Citace

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

To sice ne, ale záleží na tom v okamžiku, pokud by se tazatel odhodlal jít nejistou cestou soudního určení vlastnictví…
IP zaznamenána

hořčík

• -exot-
    • Zobrazit profil
Re:Dotaz: prodané vozidlo, přišla pokuta vs. odpovědnost provozovatele ?
« Odpověď #10 kdy: 18 Srpna 2024, 10:50:41 »

jen podotknu, že Vám za nepřepsání vozidla hrozí pokuta až do výše 50 000, stejně jako kupujícímu.
IP zaznamenána