30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nesvítící levé přední světlo - pokuta  (Přečteno 4745 krát)

Powstalec

• Zobrazit profil
Nesvítící levé přední světlo - pokuta
« kdy: 12 Srpna 2024, 14:15:29 »

Cca ve 23.15 jsem byl v dobře osvětleném městě zastaven pomahači na dobře osvětleném místě. Po negativní dechovce mě orgán vytáhl před vozidlo s tím, že nesvítí levý přední světlomet. Reagoval jsem, že při kontrole vozidla před jízdou bylo vše v pořádku. Následovala krátká klasická přednáška, že uvedené muže být až za x tisíc a necháme to tedy za 500 Kč. Na to jsem reagoval větou, že pokud má podezření na spáchání přestupku nechť to oznámí SO. Do datovky mi zatím přišlo jen sdělení ve smyslu, že před zahájením SŘ se mohu jít přiznat a uhradit pokutu na což jsem nereagoval.

Hodně mě tento nezákonný postup nasral jelikož i přes pokročilou hodinu jsem o problému skutečně nevěděl, tedy chybí zavinění = nelze uložit pokutu. Vozidlo je staršího data = zašlý světlomet, nejlevnější žárovka, poznat, že světlo nesvítí by šlo mimo osvětlenou komunikaci nebo tak, že bych dojel na křižovatce vozidlo před sebou což se nestalo. Bohužel jsem si celou věc nenatočil.

Žárovku jsem s sebou měl, vyměnit ji umím a je to snadné a rychlé, ale poté co mě propustili jsem odjel bez její výměny (nějak mně nedošlo, že by bylo vhodné výměnu provést). Což možná bude problém pokud to bude takto ve spisu? Protože je evidentní, že v tu chvíli jsem již o závadě věděl. Nicméně snad mohu s úspěchem tvrdit, že se světlo následně rozsvítilo, například, když jsem na něj poklepal...

Nějaké tipy a rady pro následné SŘ, aby pravda a láska zvítězila?
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
Re:Nesvítící levé přední světlo - pokuta
« Odpověď #1 kdy: 12 Srpna 2024, 14:26:56 »

Je poteba specifikovat jaké světlo.
Počítám, že nejspíš potkávací.
Obrysové svítilo?
Žárovky nepatří do povinné výbavy, takže nejste povinnen nic na cestě měnit. Takže i kdyby jste zaregistroval během jízdy, že žárovka zhasla, stejně nemáte jak to vyřešit kromě odstavení vozu.
A jelikož vám policie další jízdu nezakázala, tak zřejmě vaše auto další jízdou nikoho neohrožovalo.
« Poslední změna: 12 Srpna 2024, 14:28:29 od cocomoon »
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27 Srpna 2024, 13:53:40 »

Citace
Vozidlo je staršího data = zašlý světlomet, nejlevnější žárovka

Toto si hlavně nechte pro sebe a nikde nevykládejte. Prostě před jízdou světlo svítilo, během jízdy jste závadu NEzpozoroval a PČR vás nechala odjet bez nápravy.

edit: nezpozoroval závadu, samozřejmě
« Poslední změna: 27 Srpna 2024, 21:56:34 od mhepp »
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27 Srpna 2024, 20:45:55 »

během jízdy jste závadu nezpozoroval a vozidlo není vybaveno systémem, který by vás na závadu upozornil
jestli tedy máte potřebu někomu ještě něco sdělovat
IP zaznamenána