30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: InfZ + Stížnost MMHK, úředník vyšetřil sám sebe a nezjistil pochybení  (Přečteno 2336 krát)

belum

• Zobrazit profil

Řeším v Hradci Králové kopii spisu, již jsem tam byl 4x a dosud spis nemám. Nejdále jsem se dostal při předposlední návštěvě, kdy jsem strávil přes hodinu s Čihalem. Ten nejprve nechtěl žádnou kopii udělat, tvrdil že nic nemusí, že mi nic nedá, že mi to nedá když nepodepíšu, že to co mi dá je správně a nakonec nebyl schopen 4x po sobě vytisknout protokol o nahlížení do spisu bez chyb. Doma jsem zjistil, že se nejedná o kopii spisu ze správního řízení, ale o kopii policejního spisu, tj. podnětu od policajtů.

Při další návštěvě jsem do spisu nejprve nahlížet nemohl, pak mohl ale jen pomocí monitoru, spisový arch neexistuje a není, ale pak byl ale jen elektronicky, a o ten se musí žádat, a spoustu dalších fantastických prohlášení.

Podal jsem tedy na jednání úředních osob stížnost ústní formou. Můj podpis si úředník vysvětlil jako proškrtnutí. Úředník (Srch), proti kterému je stížnost vedena vyšetřil sám sebe a zjistil, že nepochybil. Žádost o informace si sami vyhodnotili jako další stížnost a s odůvodněním, že nejsou právní poradna to celé odložili. Připomínám, že všechna tvrzení v mojí stížnosti jsou citace, které jsou zachyceny na kameru.

Abych tohle celé rozpletl, tak bych si nejprve chtěl ujasnit následující:

1. MMHK vede spisy elektronicky, protože je to podle nich efektivnější. Nejde mi teď o to, že do těch efektivních spisů nejde nahlížet, ale jde mi o to, že při žádosti o kopii spisu nevydává MMHK žádnou obdobu spisového archu a při dotazu metodikovi Uhlířovi, jak je to možné, se ten odkazuje na nějakou fabulaci, že jsou integrováni do legislativy. Při dotazu na totéž úřední osobě, která spis vede, odpovídá Čihal "prostě nám budete muset věřit." Nadřízený Srch v tom problém nevidí a courá si na jednání, jak libo. Já mám za to, že spisový arch, resp. soupis dokumentů, soupiska, nebo něco takového, je nedílnou součástí spisu a účastník řízení, který žádá o pořízení kopie spisu nemá povinnost dopředu hlásit, že ho chce a nemusí ho vůbec zajímat nějaká softwarová výbava magistrátu, která něco umožňuje, nebo neumožňuje. Chápu to správně?

2. MMHK argumentuje, že nemusí umožňovat nahlížení do spisu v provozní době kdykoliv a fabuluje tam o něčem, co zákonodárce "jistě zamýšlel". Podle mě je to píčovina, protože kdyby zákonodárce něco zamýšlel, tak by to do zákona vtělil a v souladu s principem enumerativnosti veřejnoprávních pretenzí ((r) dfens) si můžu dělat všechno, co mi zákon nezakazuje, nadto je orgán podle SprŘ povinen vyhovět. Chápu to správně?

3. Srch vlezl do kanclu v průběhu jednání, vyvalil na mě pupek a se slovy "já tady jako budu" se tam rozlil do židle. A jelikož nemám dosud v ruce žádný spis, tak ani nemám jak zjistit, kdo je vlastně oprávněná úřední osoba ve spisu. Celkově už mě sere chování úředníků na magistrátech, kteří na všechno odpoví "my jsme tady všichni oprávněné úřední osoby." Podle mě je to píčovina, SprŘ povinuje oprávněnou úřední osobu k tomu, aby sdělovala účastníkům, jaké osoby jsou k tomu spisu příslušné, tedy nic jako "my jsme tady všichni oprávněné úřední osoby" neexistuje. Minimálně se ten člověk nejdřív musí do toho spisu nějak formálně zapsat, a potom tam může okounět. Chápu to správně?

4. Čihal mi nechtěl vystavit nic, po více než hodině hádání se co všechno nemusí mi udělal kopii podnětu od fízlů a chtěl po mě, abych mu podepsal, že to je kompletní spis, ve kterém nic nechybí. Srch v tom nevidí problém a doslova si tam vymýšlí, jak mi všechno ukázali. To se objektivně nestalo, protože to co mi ukázali, byl policejní spis a to až potom, co jsem je upozornil, že mi ukazují nějaký úplně jiný spis s cizím autem a navíc jen na monitoru a formou takovou, že Čihal točil kolečkem myši a já jsem měl číst rychlostí, jakou on posouval text. Mám za to, že tohle prostě není OK a zakládá to na žalobu. Pletu se?

Přikládám také anonymizované verze podání a odpovědí.

Stížnost byla podána ústně, kopii nemám, protože jsem jí nedostal.

InfZ podáno elektronicky [1]

Odpověď [1][2][3][4][5]

Když jsem se spis pokoušel získat potřetí, vznikla z toho tato stížnost. K ní uvádím, že na úřad šla verze 1 (tohle je verze 2) a úřad argumentoval, že v ní jsou přeložené nějaké listy, které znečitelnily část dokumentu, verzi 2, která se liší jen dovětkem o zaslání 10 kopií, jsem nezaslal včas.: [1][2][3][4][5]

To magistrát odložil jako nedůvodné, argumentoval také tím, že v mé obálce byly nějaké přeložené listy, které dokument učinily částěčně nečitelným a zbytkem si vytřeli: [1][2][3][4]

Při zpětném studiu složky s případem jsem narazil ještě na tohle. Při třetí návštěvě byl jedinou přítomnou osobou nějaký Hejtmánek. Proti němu jsem podal stížnost, protože taky fabuloval, ale v ní jsem neuvedl, že mám na záznamu, jak mi Hejtmánek nadává do čuráků, protože už tehdy jsem si řekl, že z toho asi bude jednou žaloba a že si to ponechám do ní: [1]

Se stížnosti si samozřejme také vytřeli: [1][2]
« Poslední změna: 09 Srpna 2024, 22:09:07 od belum »
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Obecně:

1) Podejte podnět na místně příslušný okresní archiv (SOkA Hradec Králové) k výkonu dozoru na úseku spisové služby. Popište tam co nejpřesněji jejich (ne)vedení spisu a nemožnost spis získat, podejte to oficiální cestou a v kopii na Archivní správu MV. Uveďte, že požadujete vyrozumění o výsledku provedené kontroly.
2) Všechna jednání musíte nahrávat. Proč to neděláte?
3) K příští návštěvě si předem vyžádejte přítomnost tajemníka úřadu, to je osoba odpovědná za úředníky. Jednejte s ním přímo, ne přes ně.

Pokud se níže v přílohách nacházejí odpovědi na výše uvedené, tak pardon, ale jsem v terénu a moc na to nevidím.
IP zaznamenána

belum

• Zobrazit profil

2) Všechna jednání musíte nahrávat. Proč to neděláte?

Mám nahranou každou sekundu (audio i video) od vstupu do opuštění magistrátu během všech návštěv. Jsem schopen doložit, že všechna moje tvrzení jsou pravdivá, jejich tvrzení lživá a moje citace přesné. Doplnil jsem i stížnost a odložení, které vyšly z předchozí (tedy třetí) návštěvy úřadu. To si dejte, to je taky výživný. Celkově se už vlastně rok a půl snažím získat kopii spisu ve správním řízení, ve kterém jsem dostal pokutu 6000 korun a body, dodnes tu kopii spisu nemám, úřad rozhodnul bez toho, aby mě o tom jakkoliv informoval, nemohl jsem podat odpor a pak mi vyhrožovali exekucí. Mám teď trochu času to řešit a snažím se tady zjistit, jestli je moje premisa správná, než to odnesu advokátovi a požádám o nějaký mimořádný opravný prostředek.
« Poslední změna: 09 Srpna 2024, 21:54:58 od belum »
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

OK, to už zní lépe :-)
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil

Možná by stálo za to celé to předat ombudsmanovi.
IP zaznamenána

IZS

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

1. MMHK vede spisy elektronicky, protože je to podle nich efektivnější. Nejde mi teď o to, že do těch efektivních spisů nejde nahlížet, ale jde mi o to, že při žádosti o kopii spisu nevydává MMHK žádnou obdobu spisového archu [...]

Tady nechápu, kde nastal problém. Ano, SO neposkytuje duplikát spisového materiálu, můžete však žádat pořízení kompletní kopie spisového materiálu a SO je povinen vám takovou kopii pořídit a vydat. Obsah spisu musí být zachycen v protokolu a tím jste krytý pro případ, že by tam měli později bez vašeho vědomí něco přidat (nebo vyjmout), nebo vám od něčeho nevydali kopii. A pokud by mi nevydali kopii, tak bych tam prostě celý den seděl a slovo od slova přepisoval.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Dovolil bych si dát k dobrému jednu zářnou výjimku, která ale potvrzuje výše napsané. Jednou jsem žádal Litovel o zaslání spisu (slovy: „žádám o zaslání kompletní kopie spisového materiálu“) a úřední osoba poslala celý spis. Originál. A tím to celé skončilo…  ;D
IP zaznamenána

mcsoap

• Zobrazit profil

1. MMHK vede spisy elektronicky, protože je to podle nich efektivnější. Nejde mi teď o to, že do těch efektivních spisů nejde nahlížet, ale jde mi o to, že při žádosti o kopii spisu nevydává MMHK žádnou obdobu spisového archu [...]

Tady nechápu, kde nastal problém. Ano, SO neposkytuje duplikát spisového materiálu, můžete však žádat pořízení kompletní kopie spisového materiálu a SO je povinen vám takovou kopii pořídit a vydat. Obsah spisu musí být zachycen v protokolu a tím jste krytý pro případ, že by tam měli později bez vašeho vědomí něco přidat (nebo vyjmout), nebo vám od něčeho nevydali kopii. A pokud by mi nevydali kopii, tak bych tam prostě celý den seděl a slovo od slova přepisoval.

Vycházím z informace na roaDFENS. Mám tedy za to, že soupisku má orgán vytvářet sám, kdykoliv o kopii spisu požádám, a ne vyrobit neúplnou kopii spisu bez soupisky a potom se odkazovat na to, že jsem o soupisku explicitně nepožádal a tak mi ji nedali, a že k pochybení podle nich nedošlo.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil

... při žádosti o kopii spisu nevydává MMHK žádnou obdobu spisového archu ...

Je třeba používat jednotlivé pojmy v souladu se zákonem. Podle § 17/1 správního řádu platí, že spis musí obsahovat soupis všech svých součástí včetně příloh, s určením data, kdy byly do spisu vloženy.

Takže radím nefantazírovat o nějakém "spisovém archu". Na počátku nahlížení požádejte o kopii soupisu součástí spisu. Při tom je naprosto bezvýznamné, zda úřad vede tento soupis na papíru, elektronicky, vytesaný do kamene, nebo na hliněné tabulce v klínovém písmu. Kopii Vám musí předat.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

No, pokud podle správního řádu platí, že spis musí obsahovat nejen obsah samotného spisu (tzn. veškeré dokumenty), ale i soupisku spisu (kterážto podle spr. řádu tvoří nedílnou součást spisu), pak pokud občan žádá o kopii spisu, musí mu být poskytnut spis celý, to znamená i včetně soupisky. Pokud soupiska není (bez ohledu zda existuje virtuálně v počítači úředního parazita) a není předložena občanovi k nahlédnutí (či není ve zhotovené kopii spisu), pak se zjevně nejedná o kompletní spis a spis jako takový trpí značnou závadou.
Chcete snad říci, že občan při žádosti k nahlédnutí do spisu (č pořízení kopie spisu) musí jmenovitě žádat jednotlivé položky spisu, aby kompletní spis byl ještě více kompletnější?  :)
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil

Chcete snad říci, že občan při žádosti k nahlédnutí do spisu (č pořízení kopie spisu) musí jmenovitě žádat jednotlivé položky spisu ... ?  :)

Ne, nechci říci nic takového. Ani jsem nikdy nic takového netvrdil.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

IP zaznamenána