30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Parkování Praha 10 - Neoprávněný zábor veřejného prostranství  (Přečteno 2146 krát)

Andrew777

• Zobrazit profil

zdravím,

dnes mě čakalo překvapení v podobě lístečku od MP za stěračem. Stál jsem většinou auta podélně na hlíně/blátě u silnice (žádné obrubníky atd...) Pražské sídliště, nebyl jsem jediný kdo ten lístek dostal :D
Je to předvolání (?) za Neoprávněný zábor veřejného prostranství dle  § 5 odst. 1 písm. g) zákona č. 251/2016 Sb.
Pachatel neznámý, ale jsem majitel i provozovatel vozidla - počítám že to tedy půjde za mnou ?
Uvažuji zda tam dorazit, dělat idiota a hrát že jsem auto půjčil známému, nebo ignorovat a čekat až dojde obálka do schránky ?
Popravdě vyděsilo mě to že je možná pokuta až 50tis ale hádám, že je to poprvé a neblokoval jsem chodník ani přístupovou cestu bude pokuta nižší. Otázka kolik ? Má s tím tady někdo zkušenosti ?
Zaplatit 1000 nebo 2000 je pro mě asi lepší než v tom utápět čas a trápit se tím, ale platit 10tis nebo dokonce 50 fakt ne. Trochu se bojím aby úředník neviděl na fotce drahé auto a nechtěl mi napálit více.

Díky předem za odpovědi.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil

Neoprávněný zábor veřejného prostranství dle  § 5 odst. 1 písm. g) zákona č. 251/2016 Sb. ...

Úřad bude muset tvrdit a prokazovat, že pozemek je veřejným prostranstvím ve smyslu zákona č. 128/2000 Sb. o obcích. Pozemek se nestane veřejným prostranstvím pouze tím, že nějaký městský strážník někde jednou prohlásil že jde o veřejné prostranství.

Pozemek obce je veřejným prostranstvím, jestliže splňuje definici. Pozemek soukromého vlastníka by měl napřed být vyhlášen za veřejné prostranství rozhodnutím zastupitelstva obce podle § 84 odst. 2 písm. s zákona č. 128/2000 Sb. o obcích.
« Poslední změna: 03 Srpna 2024, 21:51:10 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

Kokrhel123

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Teď je zásadní jedna věc, nevyvíjejte žádnou aktivitu. Kamkoli chodit, volat nebo psát má jediný účinek - vůbec si nepomůžete, stanete se snadnou obětí.
Vyčkejte, až vám přijde něco prokazatelně doručeného. Tedy doporučenou poštou nebo do datové schránky. Nic nepřebírejte, písemnost si vyzvedněte až 10. den, stejně tak do DS se přihlaste až 10. den od aviza.
Potom sem nahoďte anonymizovaný dokument.
Opakuji, nyní zachovejte absolutní pasivitu, to je naprostý základ.
IP zaznamenána

Andrew777

• Zobrazit profil

Neoprávněný zábor veřejného prostranství dle  § 5 odst. 1 písm. g) zákona č. 251/2016 Sb. ...

Úřad bude muset tvrdit a prokazovat, že pozemek je veřejným prostranstvím ve smyslu zákona č. 128/2000 Sb. o obcích. Pozemek se nestane veřejným prostranstvím pouze tím, že nějaký městský strážník někde jednou prohlásil že jde o veřejné prostranství.

Pozemek obce je veřejným prostranstvím, jestliže splňuje definici. Pozemek soukromého vlastníka by měl napřed být vyhlášen za veřejné prostranství rozhodnutím zastupitelstva obce podle § 84 odst. 2 písm. s zákona č. 128/2000 Sb. o obcích.

V tomhle nejsem moc zběhlý, pozemek je dle katastru v majetku Prahy, způsob využití : zeleň, Druh pozemku: ostatní plocha.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
Re:Parkování Praha 10 - Neoprávněný zábor veřejného prostranství
« Odpověď #4 kdy: 03 Srpna 2024, 22:23:23 »

... pozemek je dle katastru v majetku Prahy, způsob využití : zeleň, Druh pozemku: ostatní plocha.

Děkuji za upřesnění. Je-li vlastníkem obec, pak nemusí existovat žádné formální rozhodnutí o tom, že pozemek je veřejným prostranstvím.

V tom případě byste tam mohl mít piknik, procházet se, nebo trhat kytičky, protože to jsou bežné způsoby využití pozemku "ostatní plocha - zeleň". K použití této plochy ke stání motorového vozidla by bylo nutné získat povolení k záboru veřejného prostranství.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Z praktického hlediska přestupek podle 251/2016 Sb. není možno postihovat jako přestupek provozovatele podle 361/2000 Sb. (par. 125f), tedy správní orgán musí postavit najisto identitu řidiče, který ten zábor provedl. Což se mu bez spolupráce provozovatele bude dělat těžko.
IP zaznamenána

Kokrhel123

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Přesně tak, tím spíše zachovat rádiový klid a s nikým se o ničem nebavit. O poměrně komfortní situaci by mohl přijít neuváženým přiznáním.
Provozovatel by si měl uvědomit, že cokoli fízlům nebo následně úřadu sdělí, bude použito proti němu. Pouze důsledné mlčení jej může ochránit.
IP zaznamenána