30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Chyba SPZ v parkovací aplikaci,výzva a naivní pokus to objasnit  (Přečteno 4217 krát)

jeffe

• Zobrazit profil

Vždycky si říkám, že bych měl dát lidem šanci se projevit a až pak si o nich něco myslet. Když se ale projeví, často bývá jasno rychle a vcelku s jistotou se dá říct, že co ouřada, to šmejd, co akorát škodí a ještě se tváří, že občan - jeho chlebodárce, je otravná havěť, kterou je potřeba zničit.
Jedno z mých aut bylo zaparkováno na zóně. Ikdyž mi parkovný přijde něco jako výpalný/daň z pohybu, tak ho platím. Chytráci z úřadu zrušili automaty, asi aby zbylo víc na odměny z peněz ušetřených za jejich provoz, a delegovali to na nějaké posrané mobilní aplikace pochybné kvality, ať si lidi používají svoje telefony se svým datovým připojením a ještě se jako bonus budou evidovat SPZ v databázi. Několik much jednou ranou. Za to musel některý z členů zmrdstva dostat pěkný diplom.

K věci: V nepřehledém seznamu SPZ se občas stane, že se člověk uklikne a vybere jinou (a fakt si nepamatuju SPZ všech svých aut),.....

Nasralo mě to a rád bych se zeptal, jaká je šance se v tomhle banánistánu efektivně ubránit. Díky výřečnosti ouřední osoby už jsem lecos zjistil z jejich postoje (drž hubu a plať), tím pádem je mi jasné, že rozumná domluva nebude, a akorát nevím, jestli mám jako provozovatel nějakou šanci při doložení důkazů k mým tvrzením (chyba byla formální a škoda nevznikla žádná) na výhru, nebo se moje legitimní "výmluva" bude považovat za bezpředmětnou a za ten překlik prostě zaplatím.

Jak to vidíte vy zkušenější? :) Mám značný morální problém zaplatit těm hajzlům další výpalné vzhledem k tomu, jak jednají, protože je evidentní, že nejsem žádnej škůdce společnosti (to spíš celá ta parta kolem "provozování" veřejných parkovišť včetně těch úředníků), ale nerad bych se s tím sral a pak jim musel vysolit možná i 10x tolik. Říkám si, že za ty zkušenosti to stojí, ale pro ně je 5000Kč násobný úspěch oproti té výzvě, čas mají tak jako tak zaplacenej z daní, takže bych jim nechtěl ještě dávat bonusy.  :D Co byste mi doporučili?
« Poslední změna: 03 Srpna 2024, 20:14:19 od jeffe »
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
Re:Chyba SPZ v parkovací aplikaci,výzva a naivní pokus to objasnit
« Odpověď #1 kdy: 02 Srpna 2024, 20:27:44 »

První místo, které by se skutečně zabývalo tzv. materiálním aspektem, tedy v tomto případě faktem, že bylo prokazatelně zaplaceno, ale na jiné auto, které tam ale nemohlo být, bude až soud. Můžete se s úřadem kočkovat, ale šance na úspěch ve správním řízení jsou limitně se blížící se nule. Buď to vzdejte, nebo bojujte jako lev, prokazujte fakta, ať máte co nejlépe nabito do žaloby. A když peklo zmrzne, úřad to pochopí a vzdá, ale takový případ, kdy úředník myslel a vyšel sprostému podezřelému vstříc, toto fórum ještě nezažilo.
« Poslední změna: 02 Srpna 2024, 20:29:22 od Jenyk »
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03 Srpna 2024, 09:35:39 »

... akorát nevím, jestli mám jako provozovatel nějakou šanci při doložení důkazů k mým tvrzením (auto v servisu, zaplaceno, chyba byla formální a škoda nevznikla žádná) na výhru, nebo se moje legitimní "výmluva" bude považovat za bezpředmětnou ...

Vámi uváděné "důkazy" se vůbec netýkají přestupku. Zjevně neumíte rozpoznat že šlo o dva samostatné případy, které spolu nijak nesouvisejí.

(1) Zaplatil jste si právo parkovat pro jeden z Vašich automobilů. Bylo jen na Vás (případně na řidiči, kterému jste vozidlo svěřil), zda toto právo bude využito nebo ne. Tvrdíte, že jste toto právo nekonsumoval (a ani nemohl, protože vozidlo je nepojízdné). To je však bezvýznamné. Významnou otázkou je pouze to zda bylo možné požadovat vrácení zaplaceného parkovného, za jakých podmínek, a v jaké časové lhůtě. To jste si měl zjistit sám v návodu a v popisu služby. Pokud existuje taková možnost, mohl jste ji využít a dostal byste možná své zaplacené parkovné zpět. Je pouze váš problém, že jste zůstal nečinný.

(2) Zcela jiný případ je, že jedno z Vašich vozidel parkovalo na vyhrazeném parkovišti bez zaplaceného poplatku. Netuším co s tím chcete dělat. Netuším co a komu chcete "objasnit". Ani nevidím žádnou procesní strategii, která by Vás mohla zachránit před nevyhnutelným následkem - pokutou.

Ještě k případu č. 2: Existují samozřejmě postupy jak by bylo možno pokusit se vyhnout pokutě. V reálu byste ovšem nejspíš neuspěl.
  • Mohl jste (např.) namítat, že vozidlo bylo odcizeno a neměl jste nad ním v době páchání přestupku kontrolu. (Musel byste ovšem s tímto vysvětlením přijít na samém počátku, a k tomu tvrdit a prokazovat, že jste bez odkladu oznámil krádež vozidla Policii ČR.)
  • Mohl jste přijít s teorií, že neznámý pachatel používá vozidlo stejné značky, typu, barvy a se stejnými kryty kol. Tento zloduch si vyrobil falešné SPZ podle SPZ Vašeho vozidla, objíždí placená parkoviště a jako fantóm zanechává za sebou digitální stopu, která vede k Vašemu vozidlu. V tomto případě by bylo vhodné tvrdit a prokazovat, že v době spáchání přestupku se Vaše vozidlo nacházelo na zcela jiném, vzdáleném místě.
« Poslední změna: 03 Srpna 2024, 10:40:08 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03 Srpna 2024, 15:54:31 »

Když si v UK zvládnou spárovat platbu se špatně zadanou SPZ s průjezdem, tak by to u nás taky mohli zvládnout, že?

https://www.30kmh.cz/index.php?topic=13634.msg152322#msg152322

llaker: Naše právo pamatuje i na zde popsanou situaci. Jedná se o tzv. skutkový omyl negativní, který označuje stav, kdy se pachatel domnívá, že neexistuje určitá skutečnost, která sama o sobě či ve spojení s jinými skutečnostmi podmiňuje jeho odpovědnost, ale taková skutečnost je přitom objektivně dána.
« Poslední změna: 03 Srpna 2024, 16:08:45 od urbann »
IP zaznamenána

jeffe

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 03 Srpna 2024, 16:35:05 »

Citace
Zjevně neumíte rozpoznat že šlo o dva samostatné případy, které spolu nijak nesouvisejí.
Z pohledu fízla/úředníka a systému zcela jistě toto tvrzení chápu, ale z pohledu normálního inteligentního člověka mi to přijde vskutku debilní. :D Ale proto asi všechny ty státní systémy (ne)fungují stejně jako registr vozidel, nové stavební řízení, a další veleúspěšně projekty k hovnu, které místo aby se vyřizování agendy urychlilo a zachovala se kvalita a důvěryhodnost informací, tak dementní úředník ve spolupráci s diletantskou firmou, která zaměstnává nedouky a fušaře, vytvoří "systém", kde běžnou věc trvá vyřídit násobně dlouho, případně vůbec nelze provést, provoz stojí raketu a výsledná data jsou stejně k ničemu, nebo se nijak smysluplně nevyužívají.

Každej študent softwarového inženýrství, nejspíš i průměrný gymnazista, by při navrhování systému pro správu parkování zřejmě přišel na to, že existuje případ užití, který bude nastávat zcela běžně a sice, že uživatel udělá chybu, když se po něm chce neustále dokola zadávat nějakou sekvenci písmen a číslic. Vzhledem k tomu, že se jedná o formální chybu, mělo by být možné tu chybu napravit stejně jako když pošlete platbu za novou lednici a napíšete špatně variabilní symbol. Dle této úřední logiky by vám nejen že nedodali lednici ani nevrátili prachy, ale ještě by k vám domů poslali fízla s exekutorem, co by vám vykradli byt, protože jste spletl variabilní symbol a to se kurva nedělá! :-D Jiný případ je, když se splete úředník a pojebe občana. To se stává, a občane starej se a naprav chybu úředníka nebo si vyliž prdel. Tam najednou strojová přesnost v systému se kamsi vytrácí. :-P Jediné štěstí těch ouředníků je, že obvykle serou jen jednotlivce a ne větší skupinu, protože s jedincem se zatočí snado, ale dav se už tak snadno ukočírovat nedá. Jdu si koupit za pětikilo pár dní svého času, o který mě chce úřad okrást, zpět a z toho budu mít lepší pocit, než kdybych ho strávil hádáním se o kravinách ve světě, kde lidem přijde logické, že "tyto samostatné případy spolu nesouvisí". ::)
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 03 Srpna 2024, 17:45:03 »

Když si v UK zvládnou spárovat platbu se špatně zadanou SPZ s průjezdem, tak by to u nás taky mohli zvládnout, že?

Takové mudrování nemá naprosto žádný význam. Za prvé: UK není ČR. Za druhé: Na letišti v UK platí v areálu soukromoprávní režim, takže poplatky za parkování tam vybírá nějaká soukromá agentura. Případ v ČR je ovšem výběr parkovného pro městskou část, což je organizační složka státu; peníze za parkování jdou městské části a při zjištění přestupku se jede podle správního řádu. A do třetice: případ v UK byl uvěřitelný, protože řidič vozidla měl jako důkaz potvrzení o platbě, ve kterém byl překlep v jediné pozici SPZ (nula namísto O); vozidlo se SPZ uvedenou řidičem prokazatelně neexistuje. Případ v ČR se týkal dvou odlišných parkování dvou odlišných vozidel s odlišnými SPZ; přitom vozidlo pro které bylo parkování zaplaceno prokazatelně existuje.

Provoz parkovací aplikace zajišťuje EasyPark, postačí přečíst si jejich reklamační řád na webu MPLA.

Je samozřejmě možné do nekonečna mudrovat o tom jak by se ouředník městské části měl/mohl zachovat, ale pro tazatele jsou takové diskuse naprosto zbytečné a nepřinesou mu žádnou použitelnou informaci. Některé lidské omyly prostě mají své následky.

« Poslední změna: 03 Srpna 2024, 18:05:35 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

jeffe

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03 Srpna 2024, 18:10:09 »

Ano, souhlasím a děkuji za objasnění, které jsem potřeboval k tomu, abych se rozhodl, co s tím, protože rozum a morální zásady tady neplatí a nejsem profík v oblasti úředních záležitostí, abych to posoudil z pohledu systému.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03 Srpna 2024, 18:25:08 »

Každej študent softwarového inženýrství, nejspíš i průměrný gymnazista, by při navrhování systému pro správu parkování zřejmě přišel na to, že existuje případ užití, který bude nastávat zcela běžně a sice, že uživatel udělá chybu, když se po něm chce neustále dokola zadávat nějakou sekvenci písmen a číslic.

Jeffe, když lžete, tak se snažte lhát uvěřitelně. Platební aplikace Vám umožňuje registrovat se a zadat seznam SPZ všech Vašich vozidel. Při samotné platbě za parkování pak vybíráte konkrétní vozidlo jediným kliknutím na položku v seznamu.
« Poslední změna: 03 Srpna 2024, 19:19:13 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 03 Srpna 2024, 18:39:39 »

Ano, souhlasím a děkuji za objasnění....
Pro úplnost uvedu, že názory páně Lakerovy jsou zde považovány řadou zasloužilých členů za....neotřelé. Je jen na Vás, budete-li se jimi řídit. A ještě doplním, že se Vám nabídla příležitost praktikovat boj s úřadem, kdy rizika při prohře jsou marginální. Naučit se ale můžete mnoho.
IP zaznamenána

jeffe

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03 Srpna 2024, 19:19:17 »

Ladislave, nejste trošku moc vznětlivý a podezíravý? Vždyť jsem vám poděkoval a považoval jsem tu odpověď za užitečnou v tom smyslu, že se na to mám vysrat, protože ve výsledku ušetřím spoustu času. Vy ale asi fakt děláte na úřadě a nebo máte nejvyšší kvalifikaci pro takovou pozici a nebo jste ten fušař, co dělá tu dojebanou aplikaci, která vypadá a "funguje" jak semestrální práce nějakýho středoškoláka a dotklo se vás, že jsem jí nepochválil. Jinak nechápu, proč ten osobní útok? :D

Tu aplikaci (bohužel) znám a musím občas použít a samozřejmě tam mám SPZ v seznamu a právě seznam SPZ dlouhý přes celou obrazovku mobilu je při výběru bez bližšího popisu, kam by se dalo poznamenat třeba stříbrná Audi, červený Mercedes, Škoda combi, dost náchylný na překlep při zadávání SPZ před platbou a to zejména, když máte některé SPZ podobné. Jenom idiot si může myslet, že to je takhle po stránce uživatelské přívětivosti a použitelnosti v pořádku. Naopak je to horší, než kdybych pokaždé tu SPZ musel ručně znovu vyplnit. Takže jsem nelhal, jen vy asi budete potřebovat změnit prášky a nebo doktora, protože tohle není normální. :D

To Jenyk: Jo všiml jsem si, díky, pár správek už jsem zažil, některá jsem i vyhrál a naučil jsem se, že lze využít debility a pomstychtivosti ouředníčka, kterého stačí vybočit ze šablon a pak se naplno projeví absence mozku a je vyhráno, ale to musí potvrdit až nadřízený orgán nebo pak soud, protože ouředníček v první instanci to neudělal nikdy, ikdyž to bylo nad slunce jasné, jenže přes držku mu za to nikdo nedá, ani o prachy nepřijde a akorát jim prej na úřadě jako ve škole dávají od nadřízeného správního orgánu "černé puntíky" asi do žákajdy, když se jim toho hodně vrací. :-D To jsem se fakt nasmál, ale taky jsem se naučil, že ikdyž jsou nezvratné důkazy a celá situace je jasná, úředník se svou samorozhodovací pravomocí stejně udělá, co se mu bude chtít a funguje to jako ve sporech velkých firem s nespokojenými zákazníky nebo maloodběrateli. Je u prdele, na čí straně je pravda, ale silnější strana to hraje takticky směrem k finančnímu vykrvácení oponenta, což v případě, že tou silnější stranou ve sporu je stát, platí dvojnásob, a celé to řízení je jen otravná na čas velmi náročná komedie, kde na jejím konci je začátek soudu, což je takové Pyrrhovo vítězství, které už jsem zažil několikrát. Celé to totiž platím já, jak ty neužitečné idioty, co mají plat z mých daní za to, že mě prudí, tak svůj ztracený čas. A co víc, předchozí vyhraný případ opět nesouvisí s žádným dalším, takže se může klidně po roce přetahování stát, že další den jsem zase na začátku. A to je na hovno a úředníček to ví. Proto jdu cestou minimalizace škod a účinné prevence, která nefunguje vždy, ale je to lepší, než se pak přetahovat. Ve finále radši dám těch 500Kč a vyseru se na principy, protože to už jsem si zkusil, a než abych strávil den jebačkou na úřad, tam nějaký dohadování s idiotem, co dělá blbýho a jde mu jen o čárku, pak jebačka z úřadu, k tomu pár dalších pokut z radaru a z parkování ve zkurveném městě :-D , tak si radši sednu do některé ze svých víkendovek a pojedu se v ten volný den projet na výlet někam, kde je hezky. ;) Je to ve všech směrech lepší a zdravější, než tahanice s nějakým blbem v úřadu a to 500 už se v tom celkovém množství ukradených a následně zpronevěřených peněz ztratí. ;) Navíc mě bude neskutečně hřát ten pocit, že ten ouřada si potí prdel na židli a vyřizuje tyhle kraviny, aby měl příští měsíc na nájem a na obědy ve školní jídelně :-D, zatím co já si budu užívat pohody při projížďce ve svém vlastním autě, teré on možná ani nemá. :D

Mějte se tu fajn. :)
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03 Srpna 2024, 19:48:24 »

Ladislave, nejste trošku moc vznětlivý a podezíravý? ... Jinak nechápu, proč ten osobní útok? :D

Jeffe, napsal jsem že lžete. A přidal jsem k tomu i dobrou radu - abyste příště lhal uvěřitelněji.

To není žádný osobní útok - to je prosté konstatování prokazatelné skutečnosti. A napsal jsem Vám podrobně v čem lžete. Pro jistotu to zopakuji: Stěžoval jste si na opisování řady písmen a číslic; přitom do aplikace zadáváte SPZ pouze jednou jedenkrát. Při překlepu můžete nesprávně zadanou SPZ kdykoliv zneplatnit a vložit SPZ správnou. Při placení parkovného jen vybíráte vozidlo jediným kliknutím. Ostatně teď sám připouštíte, že to děláte právě takto: výběrem na jeden klik.

Vám se zkrátka nelíbí, že upozorňuji na Vaše zjevně nepravdivé tvrzení. To není nic osobního. To bylo objektivní konstatování. Že Vás tato skutečnost vyvedla z míry - to už je vedlejší. Někteří lidé si nechtějí pravdu připustit, jsou-li přistiženi.

Pokud jde o Váš podnětný námět na zlepšení aplikace - to jste mohl napsat rovnou firmě EasyPark. Nikoliv na web 30kmh. Jistě by bylo možné přidat ke každému vozidlu kromě SPZ i nějaké vlastní slovní pojmenování. Programátoři ale od Vás zatím žádný námět nedostali, že?
« Poslední změna: 03 Srpna 2024, 20:01:37 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 03 Srpna 2024, 23:21:33 »

Jeffe, napsal jsem že lžete. A přidal jsem k tomu i dobrou radu - abyste příště lhal uvěřitelněji.
To není žádný osobní útok - to je prosté konstatování prokazatelné skutečnosti. A napsal jsem Vám podrobně v čem lžete. Pro jistotu to zopakuji: Stěžoval jste si na opisování řady písmen a číslic; přitom do aplikace zadáváte SPZ pouze jednou jedenkrát. Při překlepu můžete nesprávně zadanou SPZ kdykoliv zneplatnit a vložit SPZ správnou. Při placení parkovného jen vybíráte vozidlo jediným kliknutím. Ostatně teď sám připouštíte, že to děláte právě takto: výběrem na jeden klik.

Ladislave Lakere - nelžete tady nebo se naučte číst viz.:

K věci: V nepřehledém seznamu SPZ se občas stane, že se člověk uklikne a vybere jinou (a fakt si nepamatuju SPZ všech svých aut),.....

IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 04 Srpna 2024, 00:28:04 »

Ladislave Lakere - nelžete tady nebo se naučte číst viz.: ...
Pane pk202, Váš příspěvek je zbytečný, protože nečtete co bylo napsáno, nebo nejste orientován v čase. Zjevně se snažíte rozpoutat flame war. To co citujete napsal jeffe teprve po naší výměně názorů. (A potvrdil tím, že předtím lhal.)

Jeffe zde napsal: "Každej študent softwarového inženýrství, nejspíš i průměrný gymnazista, by při navrhování systému pro správu parkování zřejmě přišel na to, že existuje případ užití, který bude nastávat zcela běžně a sice, že uživatel udělá chybu, když se po něm chce neustále dokola zadávat nějakou sekvenci písmen a číslic."

Na toto jsem mu odpověděl a jeho tvrzení jsem označil za lež (z důvodu který jsem zde dvakrát vysvětlil). Aplikace EasyPark má uživatelské rozhraní naprogramované jinak a nenutí nikoho stále dokola zadávat nějakou sekvenci písmen a číslic.

To co citujete Vy ovšem napsal jeffe až později, po mé reakci. A potvrdil tím, že on sám do aplikace nezadává žádné sekvence písmen a číslic. Zkuste se zorientovat v časové posloupnosti.
« Poslední změna: 04 Srpna 2024, 00:45:52 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 04 Srpna 2024, 00:34:35 »

To co citujete Vy ovšem napsal jeff až později, když jsem na jeho lež upozornil. Zkuste se zorientovat v čase.

Napsal to už v prvním příspěvku.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04 Srpna 2024, 00:56:46 »

Napsal to už v prvním příspěvku.
Prosím přečtěte si znovu jeffův text na který jsem reagoval. Citoval jsem jeho tvrzení doslovně na začátku své odpovědi. Přijměte to prosím jako fakt, o kterém se nediskutuje.

Zjevně se snažíte rozpoutat flame war ohledně nějakého textu ke kterému jsem se nevyjadřoval a na který jsem nereagoval. Mějte se pěkně.
« Poslední změna: 04 Srpna 2024, 01:27:34 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána