30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Záznam do knihy hostů  (Přečteno 2253 krát)

mcsoap

• Zobrazit profil
Záznam do knihy hostů
« kdy: 28 Června 2024, 08:18:02 »

Setkal jsem se s tím, že magistrát chce u vchodu do budovy vyplnit záznam do knihy hostů, jinak nepouští lidi dovnitř. Tj. kdo jste, za kým jdete, a podpis. Já jdu nahlížet do spisu,  ne vyplňovat guestbook a zákon nepodmiňuje nahlížení do spisu vyplněním a podepsáním záznamu v knize hostů. Pokud kvůli tomu neprojdu přes vrátnici, nemohl jsem využít práv účastníka řízení, bod do odvolání.

Je v mojí úvaze chyba?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Záznam do knihy hostů
« Odpověď #1 kdy: 28 Června 2024, 08:37:29 »

Toto byla kdysi praxe na KÚ Hradec Králové, ale již není. Nejsem si jistý, zda má úřad k takovému postupu zákonné zmocnění.
Ovšem s využitelností u odvolání to bez písemného potvrzení o nevpuštění nijak slibně nevidím.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28 Června 2024, 09:31:55 »

Využitelnost v primárním řízení také nevidím růžově.

Ale pokud jde o papírovou knihu, kde jsou na předchozích řádcích vidět jména ostatních, dá se rozjet paralelní akce stížností na nedostatečnou ochranu osobních údajů.
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2024, 09:47:50 »

No každopádně podle zákona máte nárok na informace k proč a kdo spravuje osobní údaje a další zákonné věci jako doba uschování atd... Takže minimálně můžete prudit a zdržovat.

Tady je k tomu nějaký výzkum i když jsem ho přečetl, tak jsem stejně nijak nebyl schopen usoudit co z toho vyplývá.
https://www.ochrance.cz/uploads-import/ESO/vyzkum%205734-21-DV.pdf

Ono úplně stejně by jste mohl tvrdit, že jste si nemohl spis prostudovat z důvodu, že nesouhlasíte s tím, aby vás po budově nahrávali kamery, nebo že budova úřadu je ve městě v kterém je provozován kamerový systém.
« Poslední změna: 28 Června 2024, 13:19:46 od cocomoon »
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28 Června 2024, 13:06:34 »

To s tou ochranou osobních údajů je dobrý tip, mohl byste přijít, nechat si podstrčit tu knihu k vypsání svých údajů a přitom si jí jako důkaz vyfotit a na místě si nechat vystavit potvrzení, že jste tam byl a z důvodu ohrožení svých osobních údajů odmítáte knihu vyplnit. A když vás nevpustí, bylo by to asi do odvolání dobré.
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28 Června 2024, 13:19:55 »

Cteji videt doklad, nebo chteji jen neco napsat? Pokud napsat, pak je to Karel Novak....
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28 Června 2024, 13:50:29 »

To s tou ochranou osobních údajů je dobrý tip, ...

Pozor na to, že samostatně jméno a příjmení ve většině případů není bez dalšího osobním údajem z pohledu GDPR.
Muselo by jít o jedinečné jméno s minimálním výskytem v ČR.

Pokud by tam byla však adresa a telefonní číslo, tak už by to bylo porušení GDPR
Správný postup by pak měl být takový, že dají lísteček na vyplnění, který si následně založí do svazku, ke kterému
hosté nemají přístup.
IP zaznamenána

mcsoap

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 28 Června 2024, 13:54:37 »

Ano, například při oznamování ztráty dokladů vyplňuje ovčan tuto knihu.

https://mega.nz/file/zYVWDJpD#aTcU-gh-yQvD2uhjMMJH_Qd_TgV8_mo-UZA_bngJUsM

U knih hostů je to stejné a já si je fotím. Pokud je mezi námi přepážka, tak si fotím i spoustu dalších stran, protože jim trvá vyběhnout a vzít mi to.
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28 Června 2024, 17:44:40 »

to mcsoap:  ale pořád tam nejsou údaje, co by nějak narušovaly GDPR. Číslo řidičáku a jméno není veskrze údaj pro běžnou identifikaci.
Ale jak už jsem psal výše zavisí na okolnostech.. Pokud by tam bylo jméno třeba Osmany Laffita, tak je ta osoba identifikovatelná už pouhým jménem.

ale UOOU k tomu stejně přistupuje naprosto laxně.. Např. Kuřim už 4x napomínali, že nedodržují GDPR a uvádí osobní údaje.
A výsledek - nic. Kuřim to nadále porušuje a dokonce tvrdí na přímé dotazy, že nic neporušuje.
Zbytečný úřad co si platíme.  Pokutuje firmy co odešlou reklamní leták a někdo to nahlásí jako spam. hotel u Lípy platil 250.000 za reklamní email.. například.

IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 29 Června 2024, 11:16:37 »

ÚOOÚ rozhoduje především politicky. Pokud přestupek spáchá nositel modrého odznaku, úřad má strašně moc práce a je několik let zahlcený.
IP zaznamenána