30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Teoretický přestupek - nedovolené předjíždění  (Přečteno 2166 krát)

anthie

• Zobrazit profil
Teoretický přestupek - nedovolené předjíždění
« kdy: 27 Června 2024, 22:50:53 »

Zdravím,
mám dotaz - služební vozilo, vlastník právnická osoba, řidič zaměstnanec

Cesta ze služebky - 300km na pohodu a posledních 20km před barákem přichází mimo obec rozdvojení, kdy se silnice rozšiřuje +1 pruh vpravo a na konci zúžení zpět do “průběžného”. Před vozidlem úřadují tři levoproudaři rychlostí 60km/h, zkrat a předjetí pravým pruhem s elegantním zařazením do čela štafety. Fůjdaj i30 troubí a bliká co si to řidič vozidla z výhledu dovolil 😄 řidiči dojde až následně co to může mít za následky”nedovolené předjíždení”

Otázka zní, pokud by měl blikající lobotom v autě kameru a poslal záznam pachům, může zaměstnavatel daného člověka podržet, nebo musí práskat?

K žádnému zastavení nedošlo a ztotožnění by bylo nereálné.

Sice od letoška bez zákazu, ale 6 bodů by taky bolelo… samozřejmě by napráskal i sám sebe, ale měl by to bez bodů.
Nic zatím neprobíhá, je to teprve týden, ale šrotuje to hlavou. (řidič z výhledu má body bez újmy)

Díky za reakci.
« Poslední změna: 27 Června 2024, 23:23:05 od anthie »
IP zaznamenána

lerion

• Zobrazit profil
Re:Teoretický přestupek - nedovolené předjíždění
« Odpověď #1 kdy: 28 Června 2024, 08:14:23 »

Pred polozenim dotazu tohoto typu venujte prosim priste par minut studia tomuto foru (pripadne napr. roaD-FENS).

Pak byste vedel, ze pokud nedoslo k zadnemu ztotozneni, tak i kdybyste takto podjel klidne i policejniho reditele, tak bez priznani ridice neni komu dat za tento hrdelni zlocin pokuticku.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28 Června 2024, 09:54:18 »

Dotaz byl primárně na to, co ze situace plyne pro tu právnickou osobu, která je vlastníkem a předpokládejme i provozovatelem.

Pokud by PČR nebo správní orgán začal zjišťovat totožnost řidiče, může i právnická osoba odmítnout sdělit informaci o řidiči ("daného člověka podržet") s odkazem na LZPS čl. 37. Odkaz na LZPS je vhodné v odmítnutí sdělení informací uvést, aby se předešlo nějakým pokusům o pokutování toho nesdělení ze strany orgánů.

Ani právnická osoba si totiž nemůže být jista, jakému stíhání by vystavila sebe, protože zákony jsou košaté. V případě mnoha zaměstnanců je pak možné uvažovat i o tom, že jsou té právnické osobě osoby blízké, nicméně přesný důvod není třeba uvádět.
IP zaznamenána

anthie

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2024, 11:02:55 »

Všem moc děkuji za info.

Ano, potřeboval jsem info o postihu přesně jak píše solaris.

Hezký zbytek dne  8)
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28 Června 2024, 13:01:34 »

A kdyby vás provozovatel přeci jenom naprášil - tak pokud se nepřiznáte stejně na Vás nemohou. Maximálně to bude SPRDEL provozovatele.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28 Června 2024, 13:35:08 »

SprDel na základě záznamu od bonzáka, který není automaticky bez obsluhy?

Odkaz na LZPS čl. 37 ve vztahu právnická osoba vs. fyzická? Jsou nějaké rozsudky ohledně "osoby blízké" k právnické osobě, ale že by existoval jednoznačný judikát? Můžete ho případně postnout?

Každopádně, pokud se pyrát nepřizná nehrozí nic.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28 Června 2024, 14:01:42 »

Nejde jen o sprdel. Jde o to, že vyšetřování může ukázat různá pochybení právnické osoby, třeba že provozovatel přikázal nebo svěřil nebo dovolil nebo nezná nebo ...

Přesně aby se předešlo debatám o osobě blízké, tak jsem se především soustředil na nebezpečí stíhání sobě. O osobě blízké není třeba se v odmítnutí sdělení identity řidiče vůbec zmiňovat.
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 28 Června 2024, 14:27:33 »

A co když mám ve firmě na starosti vozový park. Jsem jediná osoba, která se v tom vyzná a měl bych naprášit sám sebe, nebo osobu blízkou? :-D
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28 Června 2024, 15:37:37 »

Solaris: ano, máte pravdu. Teď jsem kvůli jiné věci hledal právě varianty osoby blízké s PO. A vyjádřil jsem se unáhleně.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 28 Června 2024, 16:26:25 »

Případně lze udat řidiče, který se s nimi následně patřičně pokočkuje.
IP zaznamenána

anthie

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 29 Června 2024, 21:41:35 »

Případně lze udat řidiče, který se s nimi následně patřičně pokočkuje.

Smekám, to už je dobrej hardcore 😄
Co jsem pročítal příspěvky, tak se na ouřadě u Vašeho jména musí všem ježit vlasy 😂👍🏻
IP zaznamenána