Od stejné advokátní kanceláře Kuzmanovič a Shain Lou Pacheco která se tady cituje a že u ní byls policejní štára, mi přišla stejné výzva do datové schránky, respektive na Leasingovou společnost. Právník na to nemá názor, jako na na bagatelní částku 15Eur parkování a 160 eur za vymáhání. Bylo to za parkování ve Splitu, kde jsem seděl v autě a trochu si zdřímnul při čekání na trajekt a měl jsem to měl pak za oknem. Bylo to letos v květnu, takže jsou docela rychlý. Někde jsem četl že je vhodné jim nabídnout 100 Eur jako kompenzaci a nechat si podepsat dohodu o narovnání. V každém případě je to vymáhání soukromým subjektem a nikoliv státem. Pokud by vymáhal Chorvatský stát prostřednivtvím jejich policie na státní silnici tak určite uhradit. Tady to asi nechám vyhnít Dejte vědět jestli někdo máte pokračování ve vymáhání.Pokud vyhrožují exekucí, musel by nejprve proběhnout soud a
ten nařídit exekuci. VIz zde odpověd o AI
může chorvatský soud nařídit exekuci na českého občana?
ChatGPT řekl:
ChatGPT
Ano, chorvatský soud může za určitých podmínek nařídit exekuci na českého občana, ale pouze v případě, že exekuční titul (například soudní rozhodnutí) bude v Česku uznán a vykonán českými exekučními orgány. Tento proces se řídí evropským právem, zejména Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1215/2012 (tzv. Brusel I bis), které umožňuje uznávání a výkon soudních rozhodnutí mezi členskými státy EU bez nutnosti dalšího schvalování (tzv. řízení o uznání).
Zde je postup, jak by taková exekuce mohla probíhat:
Soudní rozhodnutí v Chorvatsku: Chorvatský soud musí nejprve vydat pravomocné rozhodnutí, kterým stanoví povinnost českého občana plnit určitý závazek (například zaplatit dluh).
Evropský exekuční titul: Chorvatský soud nebo oprávněný může požádat o vydání evropského exekučního titulu, což je dokument, který umožňuje přímé vymáhání pohledávky v jiných členských státech EU.
Podání žádosti o výkon exekuce v Česku: Chorvatský exekuční titul se předá k výkonu českým soudům nebo exekučnímu úřadu. Český soud pak posoudí, zda titul splňuje všechny požadavky na uznání, a pokud ano, rozhodne o jeho vykonatelnosti.
Exekuce v Česku: Jakmile český soud uzná chorvatský exekuční titul za vykonatelný, je možné na základě tohoto titulu zahájit exekuční řízení na českého občana v ČR.
Je třeba upozornit, že existují určité výjimky, například pokud by uznání rozhodnutí bylo v rozporu s veřejným pořádkem České republiky nebo pokud by bylo rozhodnuto bez řádného soudního řízení.
3/3