30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Poškození vozidla - výmol, následuje pokuta  (Přečteno 11582 krát)

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Poškození vozidla - výmol, následuje pokuta
« Odpověď #15 kdy: 24 Července 2024, 14:58:38 »

Dám vám řečnický dotaz. Když vám za chybný výrok "vinen" nic nehrozí, ale naopak za něj obdržíte prémie do výplaty - budete motivován řešit právo a spravedlnost?
Nic jste neporušil. Jo a "vyhýbal jsem se nečekané překážce" můžete použít vždycky. Oni to stejně označí za účelové tvrzení.. Opět - z důvodu popsaného na začátku.
IP zaznamenána

Kokrhel123

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 24 Července 2024, 15:30:16 »

Díky za rady. A vám připadá, že na základě plánku jsou jaksi v právu?  Když nemají nic jiného než fotku výmolu a žádný jiný důkazní materiál?   Mě by zajímala hlavně argumentace zda jsem povinnost řidiče porušil než to, jak s nimi vyjebat  (byť si nic jiného nezaslouží)

Zapomeňte v první řadě, že by šlo o nějaké právo, či snad nedejbože spravedlnost. Přístup úřadu staví na úplně jiných principech. Podívejte se na věc reálně.
Parazit může zcela beztrestně rozhodnout o vaší vině v rozporu se skutkovými stavem věci, a tak to v klidu udělá. Vám nezbývá než se bránit. Nic jiného v tom nehledejte. Důsledná, vytrvalá a aktivní obrana je jediný způsob jak jim ztížit parazitování a otrávit život. Jistotu, že vyhrajete, tedy dosáhnete své spravedlnosti, nemáte nikdy. Jistotu, že parazit bude škodit, máte vždycky.
IP zaznamenána

signoflife

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 24 Července 2024, 21:38:14 »

Tak celkem jsou cajti docela svině, když to jako šetří a pak přestupek. Mě se stalo něco podobného na starém přejezdu vlečky v Příbrami. Na kolejích rána a do 500m prázdné kolo. Cajti přijeli a rovnou, že jsem se dopustil přestupku, jel jsem rychle, kdoví kde jsem to zničil a chci se hojit na správci komunikace a podobný kecy. Jelo se tenkrát ve frontě asi 35. Během minuty bylo jasné, že s nimi není řeč, řekl jsem jim od plic, co jsou za hajzly a odjel. Pořád jsem čekal, že mě odjet nenechají, ale vyprdli se na to. Točí mě to dodnes, už je to přes 6 let. Ten přejezd pak za rok zrušili.
IP zaznamenána

BashCZ

• Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 28 Července 2024, 22:51:30 »

Co třeba to, že podle mě překročili zákonnou lhůtu 30 dní podle zákona o přestupcích (tj. podnět k projednání přestupku příšel na magistrát až po více než 50 dnech)
« Poslední změna: 28 Července 2024, 23:03:15 od BashCZ »
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 29 Července 2024, 00:27:07 »

Nemyslím, že by tato formální vada matrixu nějak vadila ...
IP zaznamenána

BashCZ

• Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 29 Října 2024, 11:09:08 »

Tak po x měsících přišlo konečné rozhodnutí správního orgánu (samozřejmě s výpalným +1000,- Kč): vinen.

Na námitku procesního pochybení nebyl brán zřetel, jsem vinen podle toho, že:
"na uvedeném místě nejel při pravém okraji komunikace a vlivem nepřiměřené rychlosti nebyl schopen
zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled, kdy následně vjel u středu komunikace levým
předním a levým zadním kolem do výmolu na komunikaci, čímž došlo k poškození vozidla."

Ve spisové dokumentaci v protokolu o nehodě v silničním provozu v popisu stop je uvedeno, že
stopa č. 2 – výmol na komunikaci se nachází 2,3 metru od pravého okraje komunikace a 3,7 metru
od levého okraje komunikace.
Vzhledem ke skutečnosti, že šířka vozidla  je 1,795 metru, zbývalo v pravém jízdním
pruhu 50,5 cm volného prostoru mezi pravým obrubníkem a okrajem výmolu na komunikaci, ve
kterém se mohlo výše uvedené vozidlo  pohybovat tak, aby při jízdě u pravého okraje
komunikace nevjelo do uvedeného výmolu na komunikaci.
Dále v popisu stop jsou uvedeny rozměry výmolu, kdy délka výmolu je 0,8 metru, šířka je 0,5 metru
a hloubka výmolu je 12 cm. Z výše uvedených rozměrů je zřejmé, že výmol byl viditelný již z větší
vzdálenosti.
V protokolu o nehodě v silničním provozu - ohledání místa dopravní nehody – dopravní situace - je
dále uvedeno, že povětrnostní podmínky v době ohledání byly tma s veřejným osvětlením
v provozu, viditelnost dobrá tato není ovlivněna, vozovka suchá a teplota 11º C.
Z fotodokumentace pořízené Policií ČR po dopravní nehodě je patrné, že vozovka byla suchá a
výmol byl částečně naplněn vodou, čímž se odlišoval od jednolitého povrchu komunikace.

Výmol hned za zatáčkou, vedle výmolu kanál .. no to asi správní orgán nezohlednil. Neoznačený výmol.. tma ..

Obviněný se přestupku dopustil porušením ustanovení zákona o silničním provozu. V jednání
obviněného je tedy zcela prokazatelně spatřeno porušení právního předpisu, zákona č. 361/2000
Sb.,
• § 11 odst. 1 „Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní
okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak“.
• § 18 odst. 1 „Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem,
vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně
technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě,
povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat;
smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na
vzdálenost, na kterou má rozhled“.

Pojišťovna mi škodu na pneu proplatila (uznali, že za nehodu může správce komunikace) .. ale správní orgán mi to pokutu prostě chce dát, protože jsem si té neoznačené díry měl ve tmě všimnout a nejel jsem těsně podle obrubníku.
« Poslední změna: 23 Února 2025, 09:54:10 od BashCZ »
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 29 Října 2024, 12:27:18 »

Odvolání.
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 29 Října 2024, 12:34:12 »

Odvolání a připomenout v něm gumový odstavec ZPPK : Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky.  A tím, že jste viděl na přilehlém chodíku chodce a tudiž jste z důvodu předvídané opatrnosti nejel úplně u kraje, aby nedošlo ke střetu, kdyby chodec náhle přešel k levému okraji chodníku.
A k těm zvláštním okolnostem mohou patřit i kanály u krajnice, nepořádek, povalující se plechovka , kočka...atd.

Ten odstavec totiž nestanoví striktně povinnost.

IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 30 Října 2024, 09:01:16 »

50cm od chodníku není při pravém okraji? To podle úřadu máte pravým kolem drhnout o obrubník?
Stačí si vzít metr a uvidíte, že 50 cm není v reálu nijak moc.
Navíc tam vidím kanály, které jsou v téměř havarijním stavu. Podle fotky mi přijde, že přes ně fakt člověk jezdit nechce, jaký je tam hloubkový rozdíl mezi asfaltem a víkem kanálu.

A nevím odkud úřad vzal, že jste se nevěnoval řízení?
Jako řidič musíte sledovat ostatní účastníky před sebou i za sebou, dodržovat rychlost, sledovat chodce aby nezakopli o ty díry v chodníku a nespadli vám pod kola, sledovat dopravní značení, vyhejbat se těm kanálům.

Fakt, že si v noci nevšimnete černé neoznačené díry v naplněné vodou bych neviděl jako nevěnování se řízení. Vše vyjmenované činnosti podle mě mají vyšší prioritu, jak očima hledat v noci na černém asfaltu neoznačené výmoly. Kdyby to tak mělo být, tak nebudete dělat nic jiného a bude tak defakto nebezpečný řidič, co se nevěnuje řízení.

A rád bych věděl jak úřad přišel na to, že díra naplněná částečně vodou se odlišuje od zbytku komunikace. Z mých zkušeností voda právě naopak podobný výmol v noci lépe skreje. Pokud něco takového tvrdí, tak bych očekával že si to odkáže obhájit.
Navíc ta silnice je flekatá od záplat až hamba. Díra na silnici s vodou je černá. Nezpočet záplat je taky černý.

Taky pozor na důkazy fotografie jako tady ve vláknu, kdy je díra focena z boku a ještě zezhora.
Jestli jsem se díry měl všimnout, nebo ne, tak bych očekával důkazní fotografii, která odpovídá pohledu z místa řidiče.
Tj. ze stejného směru a hlavně ze stejné výšky.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 30 Října 2024, 09:23:31 »

Mně to ze strany SO přijde argumentačně trochu jako pokus nadšence, ale fakticky nemají důkazy pro svá tvrzení. Takže s kompletním spisem v ruce by se mělo vzít každé jednotlivé tvrzení úřadu a hledat k němu podklady ve spisu a systematicky napadnout to, co podklad nemá nebo dokonce může být v rozporu se spisem.
IP zaznamenána

BashCZ

• Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 30 Října 2024, 10:10:42 »

Já do odvolání určitě půjdu a když bude třeba tak i podám žalobu ke správnímu soudu.

Princip důvěry v dopravní značení, lživé nařčení o jízdě středem komunikace (pokud vychodili základku, tak cca 2,5m z 6m šířky komunikace není jízda středem), nepřipustili mi svědka (spolujezdce) na ústní jednání - nebyl prý pozván, byť v odporu bylo uvedeno, že má trvrzení může potvrdit svědek nehody (tj. porušení práva na mou obhajobu, porušení §74 ze strany PCR (dodání podkladů do 30 dnů).

Platí také, že mezi porušením potřebné míry opatrnosti a způsobeným následkem musí existovat příčinný vztah. Má-li jít o nedbalost, je třeba, aby si pachatel mohl daný příčinný vztah představit. Za nepředvídatelný příčinný průběh (neoznačená díra) pachatel neodpovídá. Poruší-li osoba (např. dopravní) předpisy, nicméně konkrétní porušení nemá vliv na spáchaný následek (nehoda je způsobena jinými okolnostmi), nenastává přestupková odpovědnost ani nedbalostní.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 30 Října 2024, 10:16:49 »

Za mě má překročení nějaké lhůty 30 dnů pouze význam zaměstnání úředníka, ale reálný dopad na věc je nulový. Podstatné bude porušení procesních práv a zpochybnění celé kvalifikace, plus nepřezkoumatelnost (nebude jasné, jak úřad došel ke svým závěrům, když pro ně nemá podklady ve spisu).
IP zaznamenána

BashCZ

• Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 31 Října 2024, 10:42:54 »

Vyžádal jsem si od pojištovny vyjádření k nehodě, s jakým závěrem toto řízení ukončili

.. pojistné plnění jsme vyplatili na základě výsledků šetření. Statutární město Ústí nad Labem se
vyjádřilo, že výtluk nebyl označen. Stejně tak Policie ČR uvádí, že k poškození došlo najetím do
neoznačeného výmolu.
S ohledem na výše uvedené jsme pojištěného uznali odpovědným za vznik škody.

To mi myslím v řízení také pomůže ..
IP zaznamenána

BashCZ

• Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 18 Listopadu 2024, 16:56:45 »

Do odvolání jsem krom jiného napsal:

Nepřiměřeně formalistický výklad správního orgánu
Výklad ustanovení § 11 odst. 1 provedený správním orgánem se zdá být formalistický a odtržený od
reálných podmínek na pozemních komunikacích. Zákon neukládá řidičům povinnost jet přesně při
pravém okraji vozovky ani nespecifikuje pevnou vzdálenost, kterou je třeba dodržovat, což
potvrzuje, že zákonodárce ponechal prostor pro přiměřený úsudek řidiče v zájmu zajištění
bezpečnosti. Řidič má proto právo využít celou šířku svého jízdního pruhu, pokud to přispívá k
bezpečnějšímu průjezdu.
Tvrzení správního orgánu, že jsem měl povinnost držet se výhradně při pravém okraji vozovky i v případě překážky (kanál), je
proto nepodložené a nesprávně interpretuje § 11 odst. 1, který připouští zvláštní okolnosti jako opodstatněný důvod k takové změně jízdní stopy.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 18 Listopadu 2024, 17:05:06 »

Hlavně jestli tam byl ten nepřipuštěný svědek a jiné vykutálenosti.
Ale myslím, že odvolání byste měl vyhrát.
IP zaznamenána