Tak po x měsících přišlo konečné rozhodnutí správního orgánu (samozřejmě s výpalným +1000,- Kč): vinen.
Na námitku procesního pochybení nebyl brán zřetel, jsem vinen podle toho, že:
"na uvedeném místě nejel při pravém okraji komunikace a vlivem nepřiměřené rychlosti nebyl schopen
zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled, kdy následně vjel u středu komunikace levým
předním a levým zadním kolem do výmolu na komunikaci, čímž došlo k poškození vozidla."
Ve spisové dokumentaci v protokolu o nehodě v silničním provozu v popisu stop je uvedeno, že
stopa č. 2 – výmol na komunikaci se nachází 2,3 metru od pravého okraje komunikace a 3,7 metru
od levého okraje komunikace.
Vzhledem ke skutečnosti, že šířka vozidla je 1,795 metru, zbývalo v pravém jízdním
pruhu 50,5 cm volného prostoru mezi pravým obrubníkem a okrajem výmolu na komunikaci, ve
kterém se mohlo výše uvedené vozidlo pohybovat tak, aby při jízdě u pravého okraje
komunikace nevjelo do uvedeného výmolu na komunikaci.
Dále v popisu stop jsou uvedeny rozměry výmolu, kdy délka výmolu je 0,8 metru, šířka je 0,5 metru
a hloubka výmolu je 12 cm. Z výše uvedených rozměrů je zřejmé, že výmol byl viditelný již z větší
vzdálenosti.
V protokolu o nehodě v silničním provozu - ohledání místa dopravní nehody – dopravní situace - je
dále uvedeno, že povětrnostní podmínky v době ohledání byly tma s veřejným osvětlením
v provozu, viditelnost dobrá tato není ovlivněna, vozovka suchá a teplota 11º C.
Z fotodokumentace pořízené Policií ČR po dopravní nehodě je patrné, že vozovka byla suchá a
výmol byl částečně naplněn vodou, čímž se odlišoval od jednolitého povrchu komunikace.
Výmol hned za zatáčkou, vedle výmolu kanál .. no to asi správní orgán nezohlednil. Neoznačený výmol.. tma ..
Obviněný se přestupku dopustil porušením ustanovení zákona o silničním provozu. V jednání
obviněného je tedy zcela prokazatelně spatřeno porušení právního předpisu, zákona č. 361/2000
Sb.,
• § 11 odst. 1 „Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní
okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak“.
• § 18 odst. 1 „Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem,
vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně
technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě,
povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat;
smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na
vzdálenost, na kterou má rozhled“.
Pojišťovna mi škodu na pneu proplatila (uznali, že za nehodu může správce komunikace) .. ale správní orgán mi to pokutu prostě chce dát, protože jsem si té neoznačené díry měl ve tmě všimnout a nejel jsem těsně podle obrubníku.