30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: FÚ - Hrubě urážliívé podání  (Přečteno 819 krát)

novacek123

• Zobrazit profil
FÚ - Hrubě urážliívé podání
« kdy: 11 Dubna 2024, 17:04:30 »

Zdravím, měl bych na místní zvyky asi poměrně nezvyklé problém :). Nejedná se totiž o nic co by slouviselo se silniční dopravou. Ale, třeba se najde někdo, s kým se dalo poradit o dalším postupu

Vzhledem k tomu jak se stát a úřady běžně k občanům chovají, při placení daně jsem byla do kolonky "Zpráva pro příjemnce" uveden mírně nevhodný text :). A jelikož si to nějaký zjevně pomstychtivý ubožák vzal osobně, přišlo mi rozhodnutí o uložení pokuty. Na zaplacení mám 15 dnů, na odvolání 30 dnů.
Argumentace je v podstatě založená na následujím
  - Zpráva pro příjemce je podle nich podání podle § 70 odst. 1 daňového řádu, uvádí k tomu nějaký rozsudek Nejvyššího správního soudu 5 AS 212/2019
  - U banky si zjistili, jak byla platba zadána. Podle odpovědi banky byl platební příkaz zadán daňovým subjektem, čili mnou, jelikož jsem byl v té době majitelem účtu, ze kterého platba odešla

To je ve zkratce vše. Co je podle mě rozporuplné
 - podle § 70 odst. 1 daňového řádu, písmena C "Z podání musí být zřejmé, kdo je činí, čeho se týká a co se navrhuje." - z textu ve zprávě pro příjemce skutečně nic nečiním a zozhodně tam nic nenavrhuji. Na druhou stranu, je tam ten rozsudek 5 AS 212/2019, který je mému případu skutečně velmi podobný. Nicméně tam bylo skutečně i něco co by se dalo skoro považovat za výhružku. Nic takového v mém textu není
 - Identifikace "pachatele" - To že jsem majitelem účtu ještě dle mého názoru nemusí znamenat, že jsem daný platební příkaz zadal zrovna já. Existují osoby, které mi pomáhají s administrativou, takže to mohl být klidně někdo jiný.

Otázka tedy zní, je podle vás nějaká šance na úspěch se proti tomuto bránit? Tohle totiž skutečně není nic jiného než žlučovitá pomsta nějakého zamindrákovaného úředníka?

Poklud někdo má zájem, mohu samozřejmě přes SZ poslat podrobnější informace

Předem díky za postřehy
« Poslední změna: 12 Dubna 2024, 16:36:08 od frantisek »
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
Re:FÚ - Hrubě urážliívé podání
« Odpověď #1 kdy: 12 Dubna 2024, 10:28:56 »

Ano, ten rozsudek je znám. Otázka je, jestli nedoplatek na dani lze chápat jako podání. Mám pocit, že ohledně toho podání přes zprávu příjemce existují různé judikatury.

Nyní vám přišel spíš příkaz. Na příkaz se podává odpor. Ten bych poslal jako zprávu pro příjemce taky, nejlépe v podobě platby té pokuty - pak můžete úřad dostat do šachu. Proti příkazu jste podal odpor pro úřad způsobem, který sám považuje za podání, takže by měl zahájit správní řízení. Pak se můžete hájit zaplacením pokuty -> nezákonné zahájení SŘ. A pokud SŘ nezahájí, tak po promlčení můžete upozornit na podaný odpor a požadovat zpět pokutu...

Taky mi přijde podivná ta spolupráce s bankou. Zavání to nezákonně získaným důkazem, ale to nevím jistě.

Každopádně, jak vysoká je ta pokuta? Můžete nahrát anonymizované to, co Vám došlo?
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 12 Dubna 2024, 15:05:18 »

Jste si jist s těmi 30 dny na odvolání? Bylo by možné sem nahrát anonymizované psaní či alespoň úvod, výrok a poučení?
Banka podlě mě nijak nespolupracovala, stačilo suché oznámení, že příkazy může zadávat jen majitel (a není jich více, ani disponent) účtu.
A jen ze zvědavosti, samozřejmě by mě zajímalo, jak moc to urážlivé podání bylo urážlivé ;D Úředníci jsou velmi často přecitlivělí a vynervovaní a berou jako urážku obyčejnou pravdu...
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 12 Dubna 2024, 15:19:51 »

To co přišlo, je už rozhodnutí a je tam na konci uvedana možnost odvolání, ne odporu. Ale taky mě překvapilo, že před tím nebylo žádné "vyšetřování", kde bych se jako obviněný k tomu třeba mohl vyjádřit. Opravdu tam explicitně píšou 30 dní
Pokuta není nijak vysoká, o ni ani moc nejde, jde mi spíše o princip.

Spolupráce s bankou je asi v pohodě, banka má podle mě povinnost tyhle informace poskytnout.

Nahrávám "hodně" anonymizovaný dopis. Začernil jsem vše, podle čeho by bylo možné identifikovat konkrétní případ

Podle návodu zde https://www.30kmh.cz/index.php?topic=2160.0 prosím moderátory o přesun do neveřejné sekce, kde se případně můžeme bavit o podrobnějších věcech a můžu dodat méně anonymizovaný dopis

edit: jsme v kuchyni

edit: díky adminům za rychlý přesun do kuchyně
« Poslední změna: 12 Dubna 2024, 16:11:10 od novacek123 »
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 12 Dubna 2024, 16:19:21 »

Nahrávám "méně" anonymizovaná PDFka, ty původni odstraním ať to tu zbytečně nezapleveluju
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 12 Dubna 2024, 16:33:27 »

Je prosím možné přidat do tématu i uživatele mhepp? Jestli jsem pochopil správně, po přesunu do kuchyně ztratil do tématu přístup.
Děkuji
IP zaznamenána

frantisek

• Administrator
    • Zobrazit profil
    • OSBID o.s.
« Odpověď #6 kdy: 12 Dubna 2024, 16:36:41 »

přispíval, měl by to vidět.
ale přidal jsem ho ručně

f.
IP zaznamenána
www.osbid.cz - s autem svobodně a bezpečně
frantisek@osbid.cz
t: 602392900 - ale jen když je to fakt nutné ;)

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 12 Dubna 2024, 16:38:24 »

přispíval, měl by to vidět.
ale přidal jsem ho ručně

f.

Aha, tak možná jsem to špatně pochopil. Každopádně díky moc
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 12 Dubna 2024, 19:34:16 »

Tak já v tom hrubě urážlivé podání nevidím. Jednak to nesměruje na konkrétní osobu a za druhé slovo výpalné , je už takový běžný termín. Např. u určené částky provozovateli při přestupku- zaplatíš a dáme ti pokoj.

A dále: K ukládání pokut dle tohoto ustanovení je třeba přistupovat velmi opatrně, a zvažovat je lze pouze v případě, že byť i neoprávněná, přehnaná nebo i vulgární kritika nesměřuje pouze proti způsobu výkonu veřejné správy, ale je už pouze neospravedlnitelným osobním útokem, např. na soukromí úředníka, jeho rodinu, původ, údajnou sexuální orientaci apod.

Tohle příčetný kraj musí shodit, jako neodůvodnitelné. Navíc vždycky můžete říct, že jste se spletl a mělo to být na jiném příkazu.
( a tento důkaz si nemohou sami obstarat a Vy nejste povinnen jim ho dávat)
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 12 Dubna 2024, 20:38:56 »

Souhlasím s Vámi, především v tom, že to nesměruje na konkrétní osobu nebo osoby. Navíc v tom rozsudku NSS, který zmiňují, to soud považoval dokonce za vyhrožování, což je něco, co zmého textu vvvozovat taky nejde.

Díky Vaší větě "K ukládání pokut dle tohoto ustanovení je třeba přistupovat velmi....." jsem dohledal 5 As 76/2009-69, to je něco, co by šlo určitě použít, ale podrobně přečtu asi až zítra, dnes už mi to moc nemyslí...

Navíc teda koukám, že podle toho § 247 odst. 3 zákona č. 280/2009 Sb., podle kterého mě chtějí dát pokutu se odkazuje v podstatě na odst.1. A v odst. 1 jsou tři body, ze kterého dle mého názoru nesplňuju ani jeden:
  a) navzdory předchozímu napomenutí ruší pořádek => o žádné rušení pořádku nejde, nesmysl
  b) neuposlechne pokynu úřední osoby, nebo => druhý nesmysl, netřeba rozebírat
  c) navzdory předchozímu napomenutí se chová urážlivě k úřední osobě nebo osobě zúčastněné na správě daní. => I kdybych se choval urážlivě, tak podle mne není splněno "navzdory předchozímu napomenutí". Navíc je tam opět to "k úřední osobě", kde já žádnou úřední osobu nejmenoval

Doporučujete hned v odvolání zkusit šachovat s tím "omylem, že jsem se spletl", nebo byste šel spíše cestou použití těch ostatních bodů a tohle si nechal případně na později? Jestli je to teda takhle procesně možné, nick "novacek123" nemam jen tak

Ještě si bude muset nastudovat, jak má vůbec takové odvolání vypadat, bude moje první :)

Zatím díky moc
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 12 Dubna 2024, 20:55:12 »

Dovoluji si upozornit na rozhodnutí NSS 3 Ads 57/2003-79 v případě, kde bylo použito mnohem adresněji mířené vyjádření:
„Celý život jsem pracoval a dřel na vaše rozežrané prdele, když jsem onemocněl, mám od vás jen čísla paragrafů. Já jsem vyučený a dělám na stavbě, vám darmožroutům nerozumím, nejsem právník. Ale nesouhlasím s tím usnesením, které jste mi poslali ze dne 26. června 03. Podejte kasační stížnost k Nej. spra. soudu v Brně. Paní G.o, já se rozhodl, že vás přežiju i s tím důchodem 3 600 Kč proti Vašim 14ti platům. Můžete mě žalovat, určitě na to máte!!!“

K tomu NSS uvádí následující: „…V projednávaném případě stěžovatel ve svém podání skutečně užil expresivních výrazů, které lze ze subjektivního hlediska zajisté označit za urážlivé, znevažující soudcovský stav a tedy i napadenou soudkyni. I při ne zcela osob-ním verbálním útoku lze shledat jeho schopnost dotknout se cti adresáta a subjektivně jej tedy lze pociťovat jako urážející… …Avšak i když lze užití výše zmíněných výrazů v kontextu obsahu předmětného podání subjektivně považovat za urážející, nelze je, jak vyplývá z předchozích úvah, právě s ohledem na povinnost soudu přistupovat k hodnocení takových výroků s nadhledem a tolerancí, považovat za výrazy urážlivé ve smyslu § 44 s. ř. s., neboť tyto nelze samostatně ani ve vzájemných souvislostech považovat za znevažující, potupující či vulgárně zesměšňující útoky na vážnost a čest, a to ať už soudců obecně, tak i konkrétní soudkyně. V daném případě se jedná o jakési až hanlivé vyjádření, přirovnání, při určitém nadhledu ztrácející své ostří, užívané z pocitů ryze osobní roztrpčenosti. Jde též o vyjádření vzdoru, i když dosti specifickým způsobem. Ani v jednom případě však stále ještě objektivně nenaplňující intenzi výše definovaného pojmu urážky ve smyslu § 44 s. ř. s., zakládající důvod pro uložení pořádkové pokuty. Společenská nebezpečnost jednání stěžovatele byla vzhledem ke všem okolnostem (pocit frustrace z procesního „neúspěchu“ ve specifické kauze týkající se důchodového pojištění, nemoc stěžovatele a jeho sociální situace, nízká intenzita vulgarity či neslušnosti, …) velice nízká…“
A dále NSS zdůrazňuje: „…Na celou věc je pak nutno nahlížet též v souladu s judikaturou Ústavního soudu (srov. nález ze dne 17. 10. 2000, sp. zn. I. ÚS 211/99) i Evropského soudu pro lidská práva (např. věc Castells v. Španělsko, série A č. 236), podle níž institucím a orgánům, jež reprezentují veřejnou moc státu a v důsledku toho jsou nositeli rozhodnutí, jež občané napadají, přísluší vždy větší dávka tolerance, velkorysosti a nadhledu, než je tomu u jednotlivých občanů, a to i přesto, že soudům při posuzování základního práva na svobodu projevu přísluší ve jménu zachování autority a nestrannosti soudní moci zvláštní ochrana (srov. čl. 10 odst. 2 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod)…“
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 13 Dubna 2024, 01:21:51 »

Přijde mi velice zajímavé, že úřad rovnou rozhodl. Kde je vše, co mělo předcházet (příkaz, odpor, seznámení se se spisem, vyjádření se k podkladům před rozhodnutím, případné ústní jednání...), Znalci - je to vůbec možné? novacek123 - nepřehlédl jste něco/nevybrala vám nějaká veverka schránku,? Pokud ne, tak toto je naprostý exces úřadu, takže se odvolání dá vyhrát už jenom na tom.

Na podání nevidím nic urážlivého, řekl bych, že je to cca to samé, jako v rozsudku od ViktoraN. Cítí-li se úřední osoba hajzlem, tak se s tím dá něco určitě dělat, třeba vyhledat odbornou pomoc,

Argumentaci omylem... Asi bych se tímto směrem nevydával, je to tak na úrovni:
Citace
Povídají si dva kamarádi:
„Manželka se se mnou rozvádí, to víš...?“
„Ne, proč???"
„Ále, přeřekl jsem se.“
„Kvůli přeřeknutí? Jak to?“
„No, chtěl jsem jí říct 'Miláčku, moc tě miluji', ale řekl jsem 'Ty krávo blbá, zničila jsi mi život!'“

Odvolání bych rozhodně podal formou zprávy pro příjemce.
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 13 Dubna 2024, 13:04:47 »

Přijde mi velice zajímavé, že úřad rovnou rozhodl. Kde je vše, co mělo předcházet (příkaz, odpor, seznámení se se spisem, vyjádření se k podkladům před rozhodnutím, případné ústní jednání...), Znalci - je to vůbec možné? novacek123 - nepřehlédl jste něco/nevybrala vám nějaká veverka schránku,? Pokud ne, tak toto je naprostý exces úřadu, takže se odvolání dá vyhrát už jenom na tom.
Mě to taky dost překvapilo, nevím jestli je to možné. Budu rád pokud místní znalci potvrdí, případně vyvrátí. Případně budu muset zkusit pohledat na internetu, jestli se mi podaří najít nějakou rozumnou odpověď.
Přišlo to datovkou a nic jiného tam k tomu dříve opravdu nebylo. To by museli něco předtím poslat normálně doporučeným dopisem, shodou okolností by se to někdo ztratilo a využili by fikci doručení. Ale to mi jednak přijde silně nepravděpodobný a druhak pokud mám datovku, tak jsou povini ji použít, pokud se nepletu. Takže by to bylo stejné jako kdyby nic neposlali.

Citace
Odvolání bych rozhodně podal formou zprávy pro příjemce.
Mě se tenhle nápad hrozně líbí, je to taková mírná provokace :), jen bude potřeba se s odvoláním vejít do 140 znaků. Původně jsem počítal že budu muset tvořit nějaký elaborát.
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 14 Dubna 2024, 14:52:09 »

Jestli máte datovku a skutečně nic do ní nedorazilo, tak je to jasné... Každopádně, v tomto nemám zkušenosti, abych řekl, jak moc je toto v pořádku.

Odvolání stačí prosté:
Citace
Ve věci <číslo jednací> podávám odvolání.

Tomu se říká blanketní odvolání a úřad musí vyzvat k doplnění. Doplnění můžete už poslat datovkou/dopisem/osobně na podatelnu. Nakonec, nadřízený orgán musí rozhodnout i bez doplnění, jako byste napadal celé rozhodnutí.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 14 Dubna 2024, 21:17:00 »

Mě to taky dost překvapilo, nevím jestli je to možné.
[/quote]

Tohle je uložená pořádková pokuta a ne řízení o přestupku.
IP zaznamenána