30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: FÚ - Hrubě urážliívé podání  (Přečteno 820 krát)

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
Re:FÚ - Hrubě urážliívé podání
« Odpověď #15 kdy: 15 Dubna 2024, 13:31:07 »

Pořádková pokuta
(1) Správní orgán může rozhodnutím uložit pořádkovou pokutu až do výše 50 000 Kč tomu, kdo v řízení závažně ztěžuje jeho postup tím, že

a) se bez náležité omluvy nedostaví na předvolání ke správnímu orgánu,

b) navzdory předchozímu napomenutí ruší pořádek, nebo

c) neuposlechne pokynu úřední osoby.

(2) Pořádkovou pokutu podle odstavce 1 lze uložit i tomu, kdo učiní hrubě urážlivé podání.

(3) Při stanovení výše pořádkové pokuty dbá správní orgán, aby nebyla v hrubém nepoměru k závažnosti následku a k významu předmětu řízení; pokutu lze ukládat i opakovaně.

(4) Pořádkovou pokutu vybírá podle zvláštního zákona27) správní orgán, který ji uložil. V řízení o uložení povinnosti, k jejíž exekuci je správní orgán příslušný, je exekučním správním orgánem (§ 103 odst. 2) správní orgán, který pořádkovou pokutu uložil. Příjem z pořádkových pokut je příjmem rozpočtu, ze kterého je hrazena činnost správního orgánu, který pokutu uložil.

(5) Účastníkem řízení o uložení pořádkové pokuty je pouze osoba, které má být pořádková pokuta uložena. Prvním úkonem v řízení ve věci uložení pořádkové pokuty je vydání rozhodnutí. Odvolání proti rozhodnutí o uložení pořádkové pokuty má vždy odkladný účinek.

(6) Pravomocně uloženou pořádkovou pokutu může správní orgán, který ji uložil, novým rozhodnutím prominout nebo snížit. Přitom správní orgán přihlédne zejména k tomu, jak osoba, které byla pořádková pokuta uložena, plní svoje procesní povinnosti v dalším průběhu řízení.
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 16 Dubna 2024, 11:47:03 »

Předně díky všem za poznatky a příspěvky do diskuze.

Ještě jsem se zkusil podívat, jaká je vlastně definice podání v zákoně. Samotný FU uvádí na svých stránkách "Podání vůči finančnímu úřadu řeší § 70 až 73 daňového řádu."
V tom rozhodnutí je využito pouze to nejobecnější (§ 70 odst. 1 - Podání je úkonem osoby zúčastněné na správě daní směřujícím vůči správci daně.).
Nicméně hned v § 71 odst. 1 je jasně definováno, jakým způsobem lze podání učinit:
Citace
Podání lze učinit písemně, a to v listinné podobě nebo elektronicky, anebo ústně do protokolu; elektronicky lze podání učinit pouze datovou zprávou
a) podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu,
b) s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky,
c) s využitím přístupu se zaručenou identitou, nebo
d) prostřednictvím daňové informační schránky.
Tohle mi jinak přijde jako nejjednoznačnější argument proti rozhodnutí. Argumentace s využitím již existujících rozhodnutí NSS, kde se vlastně "pouze laboruje" s tím, "jak moc" musí být text urážlivý mi přijde méně úderné. Nicméně přijde mi to až moc snadné :) Vidíte tam něco co přehlížím?
Navíc by to mírně nakopávalo strageii, kterou zmiňoval mhepp, těžko bych mohl napadat v "doplněném odvolání" způsob podání. který jsem předtím sám využil při podání toho blankitního odvolání
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 16 Dubna 2024, 12:09:00 »

pk202, fu: děkuji za rozšíření obzorů!

Novacek123: Samozřejmě, jak je libo ;) pouze jsem navrhoval možnou strategii... Na druhou stranu, ono to podání ve zprávě pro příjemce se dá skrýt s trošičkou kreativity pod bod c) s využitím přístupu se zaručenou identitou. Vlastník účtu je jasně dán, v principu jde o elektronické podání a datovou zprávu...

Ale to bych nezmiňoval.

Teď jde spíš o strategii - chcete rozporovat podání jako takové nebo hrubou urážlivost nebo oboje?

« Poslední změna: 16 Dubna 2024, 12:10:35 od mhepp »
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 16 Dubna 2024, 12:25:22 »

mhepp: to já bych ten váš nápad právě využil rád :). Máte pravdu, že s trochou kreativity by to pod ten bod c asi schovat šlo. S touhle logikou asi i pod bod b, do datovky se přihlašuju přes bankovní identitu. Je to sice totální ojeb logiky a myslím si že ojeb toho, jak to i samotný zákonodárce sám myslel, ale logika v právu moc nefunguje, co tak člověk slýchává. Snažil jsem se najít, jestli někde neexistuje definice pojmu "datová zpráva", ale nic jsem k tomu nenašel....
Co se týká strategie, jelikož to rozporování podání teď už tak dobře nevypadá, zbývá rozporovat pouze hrubou urážlivost
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 16 Dubna 2024, 12:38:44 »

Do odvolání můžete nasypat všechno. Je to jen na Vás. Naopak, čím více věcí v odvolání, tím lépe. Jen to nesmí být úplně blbosti.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 16 Dubna 2024, 13:18:17 »

Osobně bych riskl zaplatit a do zprávy pro příjemce napsat to blanketní odvolání.
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 16 Dubna 2024, 14:21:04 »

Ok, zkusím to jak pánové mhepp a pk202 píšete a jestli teda ten mechanismus chápu dobře:
- pošlu pokutu s blanketním odvoláním ve zprávě pro příjemce
  - pokud na blanketní odvolání zareagují, měli by chtít doplnění. To už vytvořím jako klasické odvolání a pošlu standardní cestou s využtím všech v téhle diskuzi zmíněných informací. Zároveň by měli poslat zpátky tu platbu předpokládám.
  - pokud na blanketní odvolání nezareagují (osobně tipuju spíš tuhle možnost, protože nikdo tu mojí platbu podle mne ručně dohledávat a párovat nebude), tak vyčkám do promlčení a pak budu platbu požadovat zpátky, protože jsem podal odvolání, na který se vykašlali a sami to vlastně nechali dojít až do prekluze.
Mají vlastně nějaký časový limit, do kdy by měli na odvolání zareagovat? Nebo na to už mají celou dobu až do promlčení? Jaká je vlastně promlčecí doba u tohoto přestupku? 1 rok? V daňovém řádu jsem to nenašel
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 16 Dubna 2024, 15:03:05 »

V podstatě ano.

Jen pokud platbu nevrátí, tak blízko promlčení bych poslal na odvolací orgán opatření proti nečinnosti - podal jste přeci odvolání a je Vaše právo dočkat se rozhodnutí. Blízko promlčení je potřeba, aby nestihli vydat rozhodnutí o odvolání před promlčením.

Vytáhnout platbu zpět bude asi trochu oříšek, protože budou považovat pokutu za zaplacenou a bude potřeba je v tom podusit. To jen abyste počítal s tím, že to nebude jen tak.

Jaká je lhůta pro promlčení, to je otázka pro znalé.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 16 Dubna 2024, 15:38:49 »

Promlčecí lhůta na něco co vyvolalo pořádkovou pokutu ... já to nevím a ani netuším jak to vyhledat.
Ale jakmile na to nezareagují , tak vlastně potvrdí, že ta Vaše "sprosťárna" nebyla podáním a pokuta je nesmyslná. Takže bych (pokud nebude úplně jasno jak je to s promlčením) klidně podal opatření proti nečinnosti a šel do plnohodnotného SŘ třeba po dvou třech měsících.
« Poslední změna: 16 Dubna 2024, 15:42:39 od pk202 »
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 20 Dubna 2024, 12:59:31 »

Tak, platba s blanketním odvoláním odeslána. Jsem zvědavý jestli se bude něco dít
Budu případně informovat :)
Zatím ještě jednou díky všem
IP zaznamenána

novacek123

• Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 31 Července 2024, 14:55:57 »

UPDATE:
Tak, pár měsíců uběhlo (tři a kousek) a jak se dalo čekat, samozřejmě na odvolání nikdo nereagoval.
K té promlčecí lhůtě jsem bohužel nic jednoznačného nenašel. Většinou jsem našel jeden rok, ale nikdy to nebylo něco co by bylo vázaného k pořádkové pokutě v tom, co jsem "provedl" já.
Takže v tuhle chvíly bych sesmolím "opatření proti nečinnosti" a uvidíme co bude dál
IP zaznamenána