Další poznatek – svědecké výpovědi byla vedle oprávněné úřední osoby (OÚO) přítomna jako přísedící další osoba, označená jako referent oddělení (RO). Když OÚO vytiskla protokol o svědecké výpovědi a dala jej podepsat svědkovi, zeptal jsem se, jestli je jako přísedící zaznamenán do protokolu rovněž RO. Bylo mi odpovězeno, že samozřejmě. Svědek podepsal každou stranu protokolu a odešel. Poté jsem měl protokol podepsat i já. Všiml jsem si však, že OÚO před tím, než mi protokol dala podepsat, oddělila od protokolu první list, roztrhala jej a vyhodila do koše. Poté něco na počítači dopsala a vytiskla první list znovu. Přiložila k protokolu a dala mi podepsat. První strana protokolu tudíž je bez podpisu svědka. Domnívám se, že na moji reklamaci tam doplnila přísedícího RO, který tam před tím uveden nebyl. Ve spise je pak list se seznamem oprávněných úředních osob. RO tam však na seznamu není. Může se RO, který není oprávněnou úřední osobou takto svědecké výpovědi účastnit? Dá se nějak později využít toho, že první list protokolu o výslechu svědka není svědkem podepsán?
RO znám a mám s ním již zkušenost při řešení přestupku před cca 3 lety. Když jsem tehdy přišel nahlížet do spisu, našel jsem tam několik papírů – výtisků cizí e-mailové komunikace. Když jsem se RO zeptal, co to dělá v mém spise, RO ke mně přiskočil a papíry mi vytrhl z ruky s tím, že to jsou její papíry a do spisu to nepatří. Mně se ale i přesto podařilo první stranu těchto papírů vyfotit. Zjistil jsem, že jde o e-mailovou komunikaci mezi RO a vedoucí odboru ohledně mých kroků. Vedoucí odboru konzultovala další postup ohledně mých kroků s externí právní kanceláři a výsledky konzultací zasílala e-mailem RO. Byly tak evidentně této kanceláři vynášeny informace z mého spisu. Přes InfZ tehdy zjištěno, že žádná oficiální spolupráce úřadu s touto právní kanceláři neexistovala. Dalo by se i tohle nějak využít?