Jen mala rada k jednani s uredniky: Pokud vam urednik odmitne ridicak vydat, chtejte to po nem pisemne. Mate na to pravo a je az s podivem, kolik uredniku v tu chvili prepne z kategorickeho "ne" na "no tak ja udelam vyjimku a vam to vyridim, ale je to naposledy".
Diky, to si zapamatuju. Myslim si ze presne tohle je duvod proc to "nejde", kdyz sem si rusil trvaly pobyt, tak mi taky rekla zenska ze to nejde, ze trvaly pobyt musim atd, musel sem ji to najit na webu ja a ukazat, ona si to pak sla najit do nejakych svych knizek a nakonec mi ho zrusila, ale stravil sem na urade snad hodinu kvuli 3min ukonu... a vyslo najevo ze to "neslo" protoze nevedela jak na to

Platnost českého ŘP není navázána na trvalý pobyt.
Měl jsem několik let odhlášený pobyt v ČR, registraci k pobytu jinde v EU a párkrát jsem byl kontrolován.
Pravda, příslušníci se divili, když jsem jim dával CZ pas místo občanky a český ŘP, vždycky se ohledně pasu šli s někým poradit přes vysílačku, ale nikdy nic dál neřešili.
Maximálně se ptali, jestli nemám občanku, neměl jsem.
V zahraničí místní předpisy nařizovaly původně, že po asi půlroce nebo roce pobytu je potřeba udělat místní řidičák, ale pak to změnili a uznávali EU řidičáky.
Diky za info. Abych to upresnil, mam ridicak kanadsky (auto +motorka) a cesky (pouze auto), pokud se mi podari vymenit kanadsky za cesky aby mi uznali nove i motorku, pak nic neresim a budu mit cesky RP + obcanku.
Pokud mi ho ale neuznaji, nechci si hned delat autoskolu na motorku kvuli par mesicum v CR. Takze bych se prokazoval kanadskym ridicakem (vyridim si i mezinarodni , takovou tu hnousnou knizecku) a k tomu tedy budu muset asi vozit i kanadsky pas kvuli totoznosti

cemuz sem se chtel vyhnout, abych ho nahodou neztratil.
https://www.mdcr.cz/Zivotni-situace/Ridicske-prukazy/vymena-RP-mimoEU-CZ
"Držitel platného řidičského průkazu vydaného cizím státem (nečlenský stát EU), který má na území České republiky trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 1 rok je povinen požádat o jeho výměnu za český řidičský průkaz.
Učinit tak musí do 3 měsíců ode dne návratu do České republiky, pokud jde o občana České republiky, nebo ode dne, kdy mu byl povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 1 rok. Stačí k tomu klasická žádost o vydání řidičského průkazu."
Pokud se ale budu prokazovat kanadskym ridicakem + pasem, jako cizinec. Dela mi vrasky tenhle odstavec. Ma PCR sanci zjistit jak dlouho jsem jiz na uzemi CR? (je to problem pokud bych se prokazal jako cizinec ale pritom vlastnim i obcanku, atd? jelikoz z obcanky by zjistili kdy sem obnovil trvaly pobyt a jestli jiz zminene 3mesice uplynuly)...