Díky za přesun, tedy jinak:
Mám na oknech 2 venkovní kamery, jedna směřuje na pozemek SVJ (kousek zabírá pozemky sousedních domů, stromy,..., je to schováno přes privacy filter, který má kamerový systém), druhá směřuje ven do silnice a tedy částečně na pár metrech může snímat i silnici spojenou s přistupem do bytového domu, ale většinově zabírá mé okno/parapet (jsem na přízemí, takže dovnitř se dá dostat jednoduše), na mé auto, co stojí na pozemku města sousedící se silnicí a hned pod mým oknem, na část obvodové zdi, naše domovní popelnice taky kousek. Prostě nic tragické. Nedávno jsem ji tam instaloval, předtím jsem měl kameru v bytě a přes okna zevnitř ven směřovala podobným směrem, ale zabírala míň, resp. prostě díky technice jiný pohled, ne moc kvalitní díky sklům, nešlo použít infra, kdyby nesvítila lampa na našem domě (jsme kousek od lesa, téměř na konci ulice, takže je tam jinak tma jako v p...., jsme snad poslední místo se světlem). Jeden oblíbený soused měl kecy už před rokem a že "to sundáš", poslal jsem ho někam, zkoušel to přes jemu zpřátelený statutární orgán SVJ, který se přidal, že mu to taky vadí, ale poslal jsem je opět formálně někam, s odkazem na zákon, vyjádření UOOU a tak. Prostě nic tragické, dokonce jsem statutára pobídnul, že by to měl oznámit a řešit, sám jsem si říkal, že bych na sebe poslal TO pro tu legraci, ale lenost...
Nyní po tom, co je kamera již zjevně viditelná (což byl jeden z účelů) na rámu okna, trvalo dle předpokladu pár týdnů a soused zavolal PČR, což mu nevyčítám (narozdíl od dalších xxx věcí, které činí). Dle toho, co vím, si to fízlové nafotili, pokecali se sousedem, pak mě přišli prudit domů, soused pár minut byl o patro níž, pak vypadnul ven. Byl jsem neutrálně-nepřátelský, ztotožnění pouze nadiktováním údajů s tím, ať si mě prolustrují. Fízl se ptal, jestli je kamera má, jestli vím, že zabírá i veřejný prostor, vše potvrzeno. Chtěl vidět, jak to funguje, co to zabírá, zamítnul jsem to, dotazoval se na možnosti audia. Chtěl vědět důvody používání kamer, takže popravdě "ochrana zdraví, života, majetku". Dotazoval se, jestli tam parkuju auto. Měl nějaké kecy, že jsem jediný, co nemá pocit bezpečí a řeší to takto (dle všeho vycházel z tvrzení souseda, nikoho jiného neměli šanci před mou návštěvou kontaktovat, pochybuju, že myslel, že jsem jediný v ulici, městě, okresu, kraji, v ČR...). Dotazoval se, jestli už se mi někdy něco stalo a jestli si myslím, že má ochrana je důvodná, řekl jsem, že mám za to, že ano a že se mi i něco stalo a že jsem i něco v minuslo hlásil policii. Chtěl na mně telefon, řekl jsem, že mám, ale nedám. Pak jsem si s fízly vyměnil pár nesmyslných keců, při odchodu jsem důrazně opakovaně žádal o potvrzení o provedení úkonu (klasické kecy, zamítnuto - budu řešit). Návštěva trvala asi tak 7minut přede dveřmi bytu.
Zde nevidím problém, nemám co skrývat, očekával jsem to a prostě jsem připraven na další s tím spojené akce ze strany PČR, úřadů, soudů...
Nicméně, 2 dny na to telefonát, mobilní číslo. A zde už je to je pro mně lehce podivné. Údajný fízl z OOP, pod které patříme, že jestli jsem ten a ten a jestli může se mnou mluvit. Říkám, zkuste, uvidíme, jestli budu chtít mluvit s Vámi já. Tvrdil, že udajně mají poblíž nás hlášenou krádež s tím, že ukradený majetek se našel někde poblíž nás. No a že se od MP (tedy ne od PČR, která byla u mně, dle všeho přímo z jejich OOP) dověděl, že mám nějaké kamery na domě. Jediné, co ho zajímalo bylo, jak dlouho zpětně mám záznamy. Neřekl ani přesné datum, kdy k tomu vloupání došlo. Říkám, že už to se mnou PČR řešila, takže to vědí, zpětnost záznamů jsem nesdělil. On kontrolal, že o tom, že PČR se mnou něco řešila neví nic. Říkám, že to s ním řešit dál nebudu a pokud něco chtějí, tak formálně, mám DS. On se podivil, že mám DS, řekl, že OK, něco sepíše a že se tedy uvidí, jestli a co odpovím. Hovor byl tímto ukončen.
Bral jsem to jako pokus o zjištění informací spojenou s tím, co se dělo 2 dny nazpátek a nečekal jsem, že něco dojde. Nicméně, opravdu pár hodin na to v DS zpráva od PČR, subjekt "vloupání do RD na adrese xyz". Adresa je od nás asi tak 1,5km, místo, kde údajně byl nalezen odhozený lup je dle telefonátu tak, že mohl zloděj jít/jet kolem našeho domu.
DS jsem ještě nanaštívil, mám tam něco, co nechci teď přijímat, ač v případné nutnosti na tom nezáleží, ale prostě rád využívám lhůty :-)
No a toto i přijde prostě divné. Je to velká náhoda, nebo pouze neobratný, až hloupý způsob, jak ze mě dostat nějaké informace? Já je netajím, předám jim, co bude potřeba, ale ať to řeší jak to, co to je (ač vlastně nevím, co to je, fízlové u mně dle toho, co říkali sázeli na to, že jsem divný, než že by mi sdělili, co jsem možná porušil). Tím, že je v DS zpráva s tím subjektem a tedy možná obsahově opravdu uváděná jako pomoc při hledání zlodějů je již digitální stopa, která by mohla být proti nim použita. Sice asi nemá velkou váhu, ale .... Osobně se přikláním k tomu, že je to pouhý pokus něco ze mně dostat, sice na náhdy věřím, ale i to má své limity :-)
Tak snad je to teď pochopitelnější :-)
EDIT: Jinak, to OOP, co mě řešilo osobně je z našeho městečka, OOP, ze kterého volali, je mu nadřízené a patříme pod něj. Až budu v DS, tak si mimo jiné ověřím lustrace, jednak, jestli mě lustrovali díky té osobní návštěvě, jestli mě lustrovali později, případně, jestli tam nebude něco od MP, protože dle umístění kamery na okně zjistit majitele úplně lehce nejde, jelikož je to bytový dům, ač menší. Leda, že by zkoušeli kontaktovat všechny vlastníky, ale z hovoru se zdálo, že ví určitě, že volá na majitele kamery.