Ano, jistě ví jak obstruovat. Ale do jaké míry to budou dělat? Podívejte se jak funguje Číkus. A vyhrál vyšší stovky, možná už tisíce případů. Vážně očekáváte, že bude advokát posílat podání, která "omylem" zapomene podepsat? Že bude podávat námitky podjatosti, které s tím jak je podjatost dle §14 SprŘ zamýšlena, nemají nic společného*? Že bude podávat žádosti o opatření proti nečinnosti či přezkum jenom proto, aby na chvíli odňal správnímu orgánu spis?
Jako moderátor tohoto fóra jste již asi poznal, že většina úspěšných strategií (uznávám - spíše pro banálnější přestupky) by se dala nazvat jako "hraju tatara, co moc neví co dělá, ale uplatňuji všechna svá práva". To si prostě advokát dovolit nemůže. Alternativně možná ano - pokud se nenechá zmocnit, vypracovává obviněnému podání a ten si je sám podává. Moje znalosti jsou pramalé, za svůj život jsem měl možnost nahlédnout asi pouze do 20 spisů přestupkových řízení, ve kterých vystupovali jako zmocněnci 2 různí advokáti. Nikdy jsem ale neviděl z jejich strany ani náznak většího obstrukčního jednání. Naopak, jednali extrémně korektně, slušně a profesionálně. Žádné "Číkusoviny".
Tím se samozřejmě nesnažím hájit advokáty. Je mi to buřt. Pokud bych chtěl super seriózní obhajobu v něčem vážnějším, jdu za advokátem. Pokud bych chtěl obstrukce (které jsou mnohdy účinnější než věcná argumentační obhajoba), od advokáta si nechám spíš jen poradit/konzultovat, případně jdu za nezaplatim.cz. Ta moje myšlenka za tím co jsem psal nebyla asi pochopena. Nezaplatim.cz a typický advokát jdou prostě na obhajobu s úplně jiným přístupem (vycházím z toho, jak tu spolupráci s nezaplatim popisovali lidi na fóru, osobní zkušenost s nimi nemám).
*fun fact: tohle dělal Babišův advokát ve správních řízeních o střetu zájmu s Černošicema