Dobrého dne přeji. Jsem tu s dotazem, zkoušel jsem hledat a nic podobného nenašel krom případu z roku 2014 kterej ale pán vyhrál na prekluzi..
Je to sice jiná osoba a je to prohrané, přesto by mě zajímalo jak to ve skutečnosti mohlo dopadnout.
Situace - kamarád mě vezl z práce domů, na křižovatce odbočoval doleva ve směru z města z Palackého třídy na Husitskou jako cca 3.-4. auto na zelenou. Problém je, že tam jakýmsi divným způsobem jsou sladěni chodci. Pokud vím, je to tak, že nejdřív se rožne zelená autům, a až po nějakých 5 vteřinách chodcům. Jelikož kolega nejel první (2-3 auta před ním přechod úspěšně projely) tak už mu nejspíš blikla zelená na tom přechodu (upřímně jsem si tý barvy nevšiml, takže nevím) a skočila mu před auto malá holka, samozřejmě v té rychlosti nebyl problém zastavit a nic se nestalo, holka se lekla, kolega se lekl, pak jsme jeli všichni spokojeně dál.
Samozřejmě to celé viděla hlídka MP jedoucí z protisměru (taky z palackýho ale ve směru z Řečkovic), no a za chvíli ho zastavili. Já se zprvu divil, že vůbec měšťáci můžou zastavovat - to jsem ale na místě narychlo dohledal, že v případě porušení plynulosti provozu či co ano. No radil jsem mu ať se s nima nebaví a nechá to ve správním, že na něj beztak nic nemají - ale zaplatil 500 a má 4 body v háji.
a) mohl MPák v té chvíli vůbec pána zastavit? ,Přestupek' se stal na zmíněné křižovatce, my pokračovali až na slovanské náměstí a tam nás stopli (tj cca půl kiláku a ještě se pokoušeli ho zastavit na zastávce MHD, tak popojel kus dál..)
b) jaká reálná možnost výhry by byla? Já si řikal, že pokud nemají kameru (což netuším, možná je tam i nějaká bezpečnostní která to mohla natočit) tak snad není boha aby takovou věc dokázali jen na základě tvrzení dvou empáků; spíš jsem se bál, že by se na patě otočili a šli sehnat tu rodinku, kterou kolega tak nějak ohrozil (i když popravdě rodiče tý holky ji měli spíš držet než auta odjedou, byla to fakt v zásadě souvislá minikolona) a přinutit je k nějakýmu svědectví..
Díky za vyjádření