30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [WIN] Přepsání vozidla  (Přečteno 11486 krát)

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Přepsání vozidla, včetně spisu
« Odpověď #45 kdy: 28 Července 2022, 16:43:02 »

Taky jsem zjistil, že dne 13.1.2022 byl dle MÚ PLzeň spáchaný s autem přestupek…

Jak jste zjistil, že 13.1.2022 byl dle MÚ Plzeň spáchán přestupek? Ozvali se majitelce P.? Víte, v jaké fázi se přestupek nachází? Byl řidič ztotožněn?

Pohybuji se na Plzeňsku, v případě potřeby mohu nějak pomoci (např. nahlédnutí, zastupování).
IP zaznamenána

bruno

• Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 28 Července 2022, 16:49:53 »

z usnesení str II, přikládám.
Řidič nebyl ztotožněn, nevím, v jaké fázi se přestupek nachází. V té dobe vycházíme z toho, že jsem asi majitelem vozidla byl do 16.1.2022 - výpovědi, kupní smlouvy..........a vozidlo mělo být až do 18.1 kdy si ho Z neoprávněně vyzvednul na parkovišti oooooooooo.
« Poslední změna: 28 Července 2022, 16:55:36 od bruno »
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 28 Července 2022, 17:04:53 »

IMHO to blbě čtete, nejspíš to nejsou data, kdy mělo dojít k přestupkům, ale kdy jsou datované jednotlivé výzvy k úhradě určené částky (může tam být časový odstup, klidně mnoho měsíců). Navíc to je úplně irelevantní. Je fuk, kdy to pan Z z parkoviště odvezl, řešíme vlastnictví auta a odpovědnost za (ne)provedení přepisu - ani na jednu z těchto věcí nemá sebemenší vliv, co s tím autem pan Z v době, kdy bylo majetkem tazatele, prováděl.

Stejně tak nemusí bruno řešit ani případné sprdele, protože nikdy nebyl registrovým provozovatelem.
IP zaznamenána

bruno

• Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 28 Července 2022, 17:26:33 »

Přikládám odpověd z ministerstva dopravy, jak jsem slíbil.
Našel jsem ji dnes - o částečně odpovídá na otázku přepsání resp nepřepsání vozidla v zákonem stanovené době 10 pracovních dní.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 03 Srpna 2022, 15:11:03 »

Jak ale řeším v jednom ze svých dotazů - když auto prodám a kupující mi ho do několik dní vrátí - jsem v čase, k d y   b y l   o n   m a j i t e l e l e m,  z obliga. I když páchal přestupky. [...] To mám potvrzeno z ministerstva dopravy. Jediné, co mi nedokázali zodpovědet je to, jak dlouho a jestli vůbec jsem povinný uchovávat kupně prodejní smlouvu. [...]
Obávám se, že tu informaci z MD dezinterpretujete. Odpovídám zde, protože zkoušet na Bulhary (či kdekoliv jinde v cizině), že auto je prodané, ale nepřepsané, a že CZ ministerstvo vám cosi potvrdilo, valný smysl nemá.

Pokud jde o CZ právní řád, auto má nějaký vztah (ze kterého následně plynou různá práva a povinnosti) k až 3 různým osobám či skupinám osob.

1) vlastník
2) provozovatel ve smyslu veřejnoprávních předpisů (ZPPK, ZPPPK)
3) provozovatel v soukromoprávním smyslu (zejména ve vztahu k odpovědnosti za škodu způsobenou provozem)

Vlastnictví by mělo být evidováno v registru, ale z mnoha důvodů nemusí odpovídat skutečnosti. Např. krátkodobě, pokud ještě neuplynula lhůta k provedení přepisu. Nebo pokud se na to zkrátka obě strany vybodly. Nebo by to třeba i chtěly přepsat, ale poslal je do háje úřad (např. protože nedodaly něco, co je podmínkou přepisu, nebo v horším případě to ani dodat nejde - například protokol z EK, není-li auto dostupné, nebo s ním je něco, co průchodu EK brání). Ale mohou být i exotičtější důvody nesouladu mezi registrem a realitou, např. AFAIK nejde zapsat žádná forma spoluvlastnictví (včetně SJM), u auta ve svěřenském fondu by se asi zapsal jen správce (a netuším, zda i s poznámkou o této roli). A samozřejmě může jít i o omyl či dokonce záměrné chybné údaje - protože v současném pojetí registru záleží to, kdo v něm bude zapsaný, v podstatě jen na vůli těch, kdo podávají žádost, není tam absolutně žádný crosscheck proti realitě (registr nepřezkoumává nabývací tituly, ani není zákonem okamžik převodu vázán na zápis, jako je tomu u veřejných seznamů).

Nicméně přímo z vlastnictví plyne jen minimum povinností (bylo by to relevantní v podstatě jen soukromoprávně, např. pokud by někdo prodal auto, které mu nepatřilo). "Pokuty" a jiné veřejnoprávní povinnosti, včetně odpovědností za sprdel či za přestupky provozovatele podle ZPPPK, jsou vázány na registrového provozovatele, a tam má zápis v registru v podstatě konstitutivní povahu. V závislosti na faktech konkrétního případu by mohla připadat v úvahu liberace (ať už z obecného důvodu, nebo nějakého speciálního, jako např. krádež vozidla ve vztahu ke sprdeli), ale jen prokázání převodu vlastnictví ještě před deliktem by bez dalšího nestačilo.

U objektivní odpovědnosti za škodu (tj. problematiku § 2927 OZ a všeho kolem POV) je zase relevantní skutečný provozovatel, což nemusí být vlastník, ale třeba někdo, kdo má auto leasované či dlouhodobě pronajaté. Obvykle není důvod to detailně zkoumat, protože místo provozovatele (ať už je to kdokoliv) škody platí pojišťovna, a pojistník ve smlouvě o POV se také nutně se skutečným provozovatelem krýt nemusí. Nicméně v těch případech, kdy by na tom záleželo, zavádí zákon o POV vyvratitelnou doměnku (tj. že provozovatelem je registrový provozovatel, resp. registrový vlastník, pokud ovšem někdo neprokáže, že je tomu jinak).

V tom dopisu od ministerstva si příliš široce vykládáte to "v případě jakýchkoliv pohledávek vzniklých v průběhu 9 dní". Týkalo by se to pouze pohledávek, pro jejichž vznik by bylo relevantní skutečné vlastnictví vozu, případě osoba provozovatele (v soukromoprávním smyslu). V řízení, ve kterém by se to řešilo (vzhledem k soukromoprávní povaze typicky ve finále u civilního soudu) by pak byla možnost proti obsahu registru postavit nějaký lepší důkaz o vztahu k vozu (např. kupní či jiné smlouvy).

Pokud se spokojíte s mojí odpovědí místo ministerské, tak vám klidně i řeknu, jak je to s povinností archivovat kupní smlouvu. Žádná taková povinnost neexistuje, ostatně pro prodej auta (jakožto tuctové movité věci nezapsané ve veřejném seznamu a nepodléhající žádnému zvláštnímu režimu) není ani povinná písemná forma smlouvy, klidně stačí ústní, nebo i konkludentní (např. před odchodem do kláštera obřadně předám klíčky od svého RR komorníkovi). Pozor, to, že povinnost mít a archivovat písemnou smlouvu neplyne přímo z prodeje/koupě vozu neznamená, že v konkrétních případech taková povinnost nemůže mít nějaký jiný pramen (např. pokud jde o osobu povinně vedoucí účetnictví, nějak o tom autě účtovat musí, dtto pokud na jeho koupi byla třeba čerpána nějaká dotace ...).

Jinak ale je jen na vás, zda si pořídíte písemnou smlouvu a jak dlouho si ji schováte. Pokud ji mít nebudete v okamžiku, kdy budete potřebovat koupi/prodej prokázat, není problém v tom, že by vám někdo umyl hlavu za to, že jste něco porušil, ale že se vám to bude prokazovat složitěji či v horším případě to procesní břemeno tzv. neunesete. Doporučit lze mít kupní smlouvu celou dobu, kdy je auto vaše, a následně aspoň 3 roky po prodeji (což je obecná promlčecí doba a zároveň doba, kdy by vlastnictví i v případě nějakých formálních nesrovnalostí vzniklo aktuálnímu držiteli z důvodu vydržení).
IP zaznamenána

bruno

• Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 15 Srpna 2022, 21:02:00 »

Dnešní odpověď z min. dopravy. Úřad, který to řeší by o tom zatím vědet neměl :)
Zároveň - doufám, že jsem neudělal chybu. Požádal jsem dotyčný úřad o informyci, kolik pokut bylo za podobný přestupek udělěno od 01/2020. Odpověď 110, napomenutím nula, pokutou do 2 500,-Kč 33, v celkové výši 216 000,-Kč - co mi nesedí a proto jsem požádal o zaslány anonymizovaných všech. Průměr je cca 1900 korun, tudíž ty pokuty do 2,5k byly rádově ve stovkách ?
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 16 Srpna 2022, 11:59:33 »

Ministerstvo píše pořád to samé, vše výše uvedené stále platí. Jakou to má relevanci k aktuálně řešenému případu? Tady by sice taky šlo operovat s odstoupením od smlouvy, ale to zatím nikde netvrdíte, že jste učinil (a je otázka, jak byste to chtěl prokazovat). Místo toho jedete verzi prodeje původní v registru zapsané majitelce, to už je v řízení na několika místech zaznamenané, tak se toho držte.

Pokud jde o výši pokuty, odůvodnění v příkazu je skutečně nedostatečné. Pokud navíc máte statistiku pokut za tento přestupek u daného SO, ze které plyne, že 3000 Kč patří k těm nejvyšším pokutám (podle těch čísel to musí být někde v horním decilu), a přitom v odůvodnění jsou zmíněny pouze polehčující okolnosti, je to zjevná nezákonnost a překročení mezí správního uvážení. Použít to lze (minimálně vám to zajistí druhé kolo, i kdyby na SO2 měli nějaký jiný názor na povinnosti přepisu v nestandardních situacích), ale primární taktikou by stále mělo být to, že k žádnému přestupku nedošlo, protože povinnost provést ten přepis jste zkrátka neměl (ani nebylo co tam zapisovat, dostal-li se registr do souladu s realitou). Tedy je vcelku fuk, zda za neexistující přestupek úřad někomu dal pokutu 100 Kč nebo 100 000 Kč.
IP zaznamenána

bruno

• Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 30 Srpna 2022, 14:26:35 »

Jdu na ústní projednání. Rozumím a pamatuju li správně :
- doložím vše co mám, t. z. i vyjádření MD, kterým se dle svého nejlepšího svědomí řídím, a dle kterého jsem i konal.../neení nutno přepppssal byl li jsem majitelem 9 dní a dalším prodejem se jeeenom   napravil právní stav a stav v regiistru. /
Pár otázek.
- Na svou obhajobu mám  už jenom cca 30 dní - do dnešního dne mi nevyhověli v žádostech,  které úspěšnost mé obhajoby můžou zvýšit. Odmítají mi bezodplatně vydat třeba anonymizované rozsudky za dva roky v obdobných případech - na odvolání se vůči poplatku mám ješte cca 3 týdny a učiním tak. Koliduje to však už s dobou projednání. Oni argumentují množstvím práce při cca 110 rozhodnutích, já nedostávám čas ani na jejich získání, natož prostudování..............Úřad odůvodňuje spoplatnění "příliš velkým množstvím zpracovávaných údajú" - já mám za to, že by je měli automaticky ukládat jak v originální tak v anonymizované formě. Argumentují taky kopírovaním, skenováním a množstvím papíru - mají to v PC, proč kopie, scan, papír ? Proč si vlastně přidávají práci, kterou chtějí navíc zpoplatnit ?
- řesit to bude znova osoba, která vydala i první rozhodnutí, a kterou jsem následně usvědčil z toho, že opakovaně lže. V tomhle případě mi ani nebylo umožněno nahlédnout do spisu, ale byl jsem varován před použitím nahrávky - použít ji míním. Může mne vůbec nepředpojatě a nezaujatě projednávat osoba, vůči které jsem inicioval stížnost, byť s negativním výsledkem ?
- mám právo žádat, aby u projednávání byl přítomen další zaměstnanec úřadu ? Předpokládám, že vyhotovení zvukově obrazového záznamu budou muset strpět, ne li, proč ?
Děkuji
« Poslední změna: 30 Srpna 2022, 15:16:24 od bruno »
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 30 Srpna 2022, 14:37:15 »

Věc si samozřejmě nahrávejte. Sice vám vám příliš nedůvěřuju v tom, co popisujete (máte sklony popisované skutečnosti dost zkreslovat), ale pokud byl nějaký konflikt ohledně použití nahrávky, je vhodné ji pořizovat skrytě, třeba na telefon položený na stole. Právo nahrávat samozřejmě máte, ale není příliš to dávat příliš na odiv.

Jsem v dojezdové vzdálenosti, je to nedaleko. Pokud byste potřeboval na své straně mít někoho dalšího, napište mi, nabízím vám, že jsem ochoten se s vámi na jednání dostavit. Zakryl jste termín jednání, nevím, zda budu mít čas. V případě zájmu mě kontaktujte do zpráv.
IP zaznamenána

bruno

• Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 30 Srpna 2022, 15:01:24 »

a víte, že bych byl i rád :)  Když nic jiného - alespoň skutečne sám a nestranně zhodnotíte nakolik je to, co píšu v souladu se skutečností. Já vím, že se vyjádřuju složutě - ale to právě z důvodu, abych byl co nejpřesnější.
Nekdo napíše - jel jsem po cestě, srazilo mně auto co dělat ? 
Já napíšu, jel jsem po středu cesty, celý v černém, pršelo a bylo to v noci za zatmění mesíce, navíc kilometr od jakéhokoliv osvětlení a v zatáčce,  s trojkou v krvi - co mám dělat ?
Asi by postrádalo smysl po tak pečlivé anonymizaci napsat datum, ale klidně vám ho sdělím telefonicky, číslo zasílám do soukromé zprávy

Děkuji
« Poslední změna: 30 Srpna 2022, 15:18:28 od bruno »
IP zaznamenána

bruno

• Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 02 Listopadu 2022, 12:34:22 »

Dovolím si informovat o průběhu.
   Vyžádal jsem si na základě infozákona podobně vydané PŘÍKAZY za jisté období. Mám jich  zatím 12 s pokutou do 1 000 kč. POkuty do 1 000,Kč dostali třeba i lidé, u kterých úřad konstatuje zvýšenou nekázeň co se dodržování předpisů týče, pokutu 600 a 800 korun dostal člověk za opakované nepřepsání vozidla, Pokutu 600 korun dostala paní za nepřepsání vozidla v trvání cca 3,5 roku, u některých úřad argumentuje tím, a dává jako polehčující okolnost,  že je to osoba mladšího a stredního a staršího věku.
   Zároveň ale, a nebyl jsem si absolutně jistý až do dnešního dne - netušil jsem proč mně úřad označuje za osobu s trvalým pobytem v ČR, nějako jsem to přehlížel. Dnešním dnem to mám definitivně potvrzeno, nenastal u mně trvalý pobyt nazvu to "vydržením", ani nenastala nijaká změna - stále mám pobyt přechodný, tudíž žádné auto na sebe přepsat ani nemůžu.
IP zaznamenána

bruno

• Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 26 Listopadu 2022, 15:15:10 »

Pokutu za nepřepsání řešíme stále - teď bylo druhé stání. Tam jsem vznesl i s pomocí jednoho z Vás všechny i tady nasbírané námitky a fakta. Na tahu je úřad ale vynořili sa další věci. Zcela zásadní.
První je - viz přiložené foto z rozsudku. Trest propadnutí věci je předce možné uložit JENOM majiteli ! Vycházel li tedy soud z toho, že majitelem je pan Z, i když zapsaný v registru není - dává nám tímto zároveň soud za pravdu, že jsme majiteli já ani pí. P být nemohli - a tím pádem jsme ani neměli jak dostat pokutu za nepřepsání vozidla ? Nebo soud pochybil - a dá se tenhle rozsudek napadnout ?
Druhá - daleko zásadnější. Soud 8.3 s nabytím právní moci 9.3.2022 rozhodl, že vozidlo se stává majetkem státu. Měl tedy i stát zákonem danou povinnost předmětné vozidlo přihlásit na sebe ve lhůtě 10 dnů ? Mám za to, že ano - změna v registru je ale až k datumu 19.5.2022. K předmětnému vozidlu taky byli k rukám pana Z vydávány nové RZ z důvodu ztráty původních - já vozidlo prodal paní P dne 16.1.2022 a ta se stala jeho majitelkou. Jak je tedy vůbec možné, že RZ vydali někomu, kdo majitelem nebyl ?
To, že úřad mi stále dává za vinu, že vozidlo jsem nepřepsal ani do dnešního dne je už jenom třešničkou na dortu. Máme nahráno, že samotný přísedíci mi u řešení přestupku doslova řekl : měl jste se vozidlo pokusit přepsat na sebe a tím by jste se vyvinil" Měl jsem se pokusit na sebe přepsat vozidlo, které jsem PRODAL !!! a které  tou dobou už PATŘILO STÁTU !!! - tohle řekl úředník, projednávající přestupek.
Děkuji
« Poslední změna: 26 Listopadu 2022, 15:47:48 od bruno »
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 12 Prosince 2022, 12:16:46 »

S panem Bruno jsem se neveřejně spojil a vydal jsem se s ním na ústní jednání. Byla to zábava. Očekával jsem agresivního úředníka. Měl jsem totiž k dispozici nahrávky z předchozích setkání obviněného s OÚO, ze kterých bylo vidět, že úředník je nerv, tak jsem se psychicky připravoval na emoce. Nakonec ale nebylo potřeba, jednání proběhlo poklidně. Ouřada je blb, nerozumí právní oblasti ve které rozhoduje, nechápe rozdíl mezi pojmy „právní řád“ a „správní řád“, má problém chápat jednodušší větná spojení – zato fantazie mu funguje skvěle a domýšlí si na obviněného povinnosti tam, kde by to zákonodárce nevymyslel, ani kdyby si šlehnul.

Děkuju hh za výbornou přípravu a podklady. Vaše příspěvky jsem si vytiskl na jednání, vybrané pasáže jsem pak překládal na obhajobu Bruna. Zvolil jsem metodu „kobercového náletu“, zaúkoloval jsem ouřadu návrhy na důkazy a doplnění spisu o další věci a myslím, že to byla více než bohatá nadílka. Mrzí mě, že jsem neměl čas si nad vašimi podklady udělat rešerši a tak jsem v zásadě vaše slova napapouškoval tak, jak jste je sem poslal a ještě jsem se v tom ve stresu hrozně zamotal.

Na konci ústního jednání ouřada mimo protokol sdělil, že i přes všechny uvedené argumenty shledává přestupek stále za prokázaný. Tak jsem raději ještě jednou sepsal body obhajoby písemně a poslal datovkou. Přikládám v anonymizované podobě.

Nyní čekáme, co z toho uvaří.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 12 Prosince 2022, 14:57:18 »

Máte-li rozsudek, pak máte tzv. "veřejnou listinu" se všemi důsledky:
§ 568 Obč.z.
(1) Je-li nějaká skutečnost potvrzena ve veřejné listině, zakládá to vůči každému plný důkaz o původu listiny od orgánu nebo osoby, které ji zřídily, o době pořízení listiny, jakož i o skutečnosti, o níž původce veřejné listiny potvrdil, že se za jeho přítomnosti udála nebo byla provedena, dokud není prokázán opak.

Je tam uvedeno "vůči každému" - tedy i vůči úředničkovi správního orgánu.
IP zaznamenána

bruno

• Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 13 Prosince 2022, 08:53:12 »

Dobrý den. Máme rozsudek - anonymizovaný. T.z. - já vím, že to co mi na vyžádání zaslal úřad anonymizované, je to co jsem požadoval. A tento anonymizovaný rozsudek po mně chtěl mgr úřednická krysa. Kdybych mu dal cokoliv místo toho anonymizovaného rozsudku - jak by poznal, že jde o rozsudek, na který se odvolávám - jelikož by byl anonymizovaný ? Ať si ho vyžádá, a nechce ho po mně - dostane ho v plném znění
IP zaznamenána