Předně děkuji Číkusovi za soukromou konzultaci a přesun vlákna do neveřejné sekce. Rád bych požádal o názor na šance u přezkumného řízení v záležitosti zastavení na IP13c. Kvůli stavebním pracem v bytě jsem prošvihnul lhůtu na odvolání, podal jsem žádost o prominutí zmeškání úkonu, kterou SO zamítl, proti čemuž jsem se odvolal.
Jak jsem psal dřív, vyfotilo mě bonzautíčko, když jsem zastavil, abych nabral spolujezdce (ten na vrátnici vyzvedl knihy, takže nejenže nastupovala přepravovaná osoba, ale byl vlastně naložen i náklad). SO má dvě fotografie v rozmezí jedné vteřiny s řidičem za volantem, řidič se při ÚJ přiznal k řízení a prohlásil, že v místě pouze zastavil a nedošlo k porušení předpisů. SO pochopitelně rozhodl vinen, jestli dobře rozumím, tak nezaplacením parkovného jsem se měl dopustit nerespektování značky IP13c, s nedostatkem důkazů se vypořádal výrazem "zjevnost" (tedy že z fotografie je jako zjevné, že vozidlo stojí!). Pokud tu není odůvodnění, nahraju ho dodatečně.
V odvolání např. zmiňuju:
- § 23 odst. 1 písm. a) zákona č. 13/1997 Sb., tedy že zpoplatněno může být výhradně stání
- z jednoho průjezdu monitorovacího vozidla nemůže SO, i s ohledem na citovaný výklad pojmu zastavení, objektivně vyhodnotit a rozhodnout, jestli se řidič choval nebo nechoval ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu, písmena o)
- SO neprokázal, že se řidič nechoval ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu, písmena o, nemohla tedy vzniknout řidiči ani povinnost uhradit poptalek za stání podle ustanovení § 23 odst. 1 písm. a) zákona č. 13/1997 Sb.
- řidič opakovaně uvedl, že zastavil a neopustil vůz, § 2 zákona o silničním provozu pod písmenem o stanoví, že zastavit znamená uvést vozidlo do klidu na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu. Logicky pak musí existovat alespoň jeden svědek, který jako přepravovaná osoba nastupoval nebo vystupoval, případně nakládal či skládal náklad. Takto SO, v rozporu s povinností tak učinit, nezjistil všechny rozhodné okolnosti a nemohl tedy rozhodnout objektivně.
Otázka tedy zní, má vůbec cenu podávat (a případně jak) podnět k přezkoumání a stačí tyto argumenty?
Díky