Ahoj, dobrý den,
v garáži jsem si postavil
kolo s pomocným motorem (záměrně nepíši "motokolo") a chtěl bych se zeptat, zdali se s ním mohu vydat do provozu, případně kam.
Parametry:
• Motor:48cc dvoutaktní - vzduchem chlazený.
• Maximální výkon: 0,96 KW / 6000 ot./min.
• Kompresní poměr: 6 / 0.1
• Palivo: 90 oktanové
• Maximální rychlost: 25 km/h
Můj scénář:
- Přejedu se zapnutým motorem z místa bydliště (prázdné ulice) na cyklostezku
- Na cyklostezce motor vypnu, aby to lidem nehulilo pod nos (případně, kdyby před kolo vběhlo dítě aj.)
- Za cyklostezkou následuje nezpevněná štěrkovitá vozovka, kde není cyklostezka, ani zákaz vjezdu mot. vozidel
- Po této trase svůj "vynález" proháním
Občas ale potřebuji přejet po rušnější silnici, kde se mi příčí zdržovat auta, a tak nastartuji motor a jedu za pomocí něho.
V peněžence vozím Prohlášení o shodě k danému motoru, viz link:http://www.sunway.cz/ce.pdfZ praxe: lidé si upravené kolo fotí, zajímá je to a zatím to nikomu nevadilo
Výjimkou byla jedna zapálená cyklistka, která vrávorala po silnici, už od pohledu potřebovala zkazit den a tak se do mne pustila, že motor vydává hluk a smrdí (reálně mi ale motor spaluje dobře a vydává minimum emisí).
Byl jsem slušný, bohužel to nikam nevedlo, tak jsem jí nechal jet pryč.
Dále - policie už mne v provozu viděla, většina si mne ani nevšimla, zbytek příslušníků se otáčel a zubil (myšleno pozitivně).
Tím pádem mám otázky do pléna pro někoho, kdo se vyzná.
Kolo by sice mělo splňovat naprosto vše dle vyhlášky a obecné bezpečnosti, ale když pojedu po silnici a reálně mě policie zastaví, hrozí mi něco?
Řidičák mám a velmi si ho vážím. Motor je plně demontovatelný, kolo funguje standardně i bez něho a při montáži jsem nenarušil rám kola.
Převodovka je jednostupňová (bez řazení) s ruční spojkou.
Dále si uvědomuji, že jelikož jízdní kolo nemá pojištění, riziko jde za mnou a podle toho se chovám.
Poslední věcí je, že konstrukční rychlost jest sice 25 km/h, nicméně se mnou (lehoučké kolo i řidič) není problém jet výrazně vyšší rychlostí...
Foto kola níže