Doporučuji se výslechu svědků zúčasnit, trvat na tom, aby byli vyslýcháni odděleně, a klást jim otázky jako:
- V jaké vzdálenosti jste byli od přejezdu, když jste zaznamenali, že na něm svítí červená?
- V jaké vzdálenosti od přejezdu bylo podle vás moje vozidlo, když začala svítit červená?
- Jak dlouho podle vás svítila červená, když jsem vjel na přejezd?
- Kolik metrů je to podle vás od vaší židle ke dveřím?
- V jaké vzdálenosti je podle vás tamhle ten kostel na náměstí?
- V jaké vzdálenosti za mým autem jste jeli?
- Jakou rychlostí jste jeli?
- Jak široký a jak dlouhý byl ten přejezd?
Otázky č. 4 a 5 nejsou míněny jako vtip - pokud by měli dopředu dohodnuté nějaké hodnoty, upozorníte na rozpor v tom, že ohledně přestupku se jejich odpovědi zcela shodují, zatímco jejich odhad vzdálenosti je v reálné situaci odlišný.
Odpovědi typu "Nevím, nepamatuji se." znevěrohodňují svědectví úplně stejně jako rozdíly mezi jejich výpověďmi.
V ideálním případě potvrdí, že jeli za Vaším autem např. ve vzdálenosti kratší než 16,7 m rychlostí 30 km/h (viz
www.ibesip.cz), a tak se sami usvědčí z nedodržení bezpečné vzdálenosti (na tom se mi podařilo uvařit je už 2x - oni nemají o bezpečné vzdálenosti vůbec žádnou představu a už jsem dva z nich slyšel u správního tvrdit, že "vzdálenost se v metrech nedá určit").
Pokud dodrželi bezpečnou vzdálenost (a tedy byli více než 16 m za Vámi), mohla tato vzdálenost zkreslit jejich představu o časovém intervalu mezi momentem, kdy začala blikat červená, a momentem, kdy jste na přejezd vjel.

V každém případě nechejte každou jednotlivou výpověď zaprotokolovat (stejně jako svůj požadavek na oddělený výslech obou svědků) a jednání nahrávejte. Protokol sem potom pověste, určitě se v něm najdou hodně dobré body do odvolání, pokud to orgán prvního stupně nevzdá rovnou - což se po výslechu policistů stává "překvapivě" často.