EET byl sakra jiný nástroj na to, jak sledovat a analyzovat podnikatelské subjekty a vlastně nejenom je, zvyšovalo to zátěž všech a ve výsledku kde nic, tu nic, spíše nic.
Je vidět, že nejste informován a dáváte zase jen na emoce.
My se známe, že víte, co vím, nevím a jak jednám? To můžete leda tušit i kdyby jste mě znal a i kdyby jste se trefil

Jde o to, jak moc na to bylo potřeba EET, jak moc odhalení to přineslo, jaká byla motivace, jestli by to nešlo bez toho s tím, co již bylo zavedeno. Nepopírám, že díky tomu někteří více odváděli/podváděli, jiní zase ukočnili činnost, ale byť mnoho kapek udělá moře, tak se tomu nedá prostě vyhnout a vždy někdo bude podvádět a je to o tom poměru cena/efekt. To je jako se zachraňováním jediného života tím, že dalších 5mil životů bude ovlivněno "navěky".
Přečet jsem si odkazované osobní názory jednotlivce, který názory obahuje tím, že mluvil s těmi a těmi, má názory, myslí si. Mám za to, že už jenom tvrzení, že vypnutí je náročné je dost na vodě. Zapnutí bylo náročné, implementeca API do ERP, pokladen, pak řešení samotného mechanizmu, co poslat, kdy poslat, co neposlat, jak řešit problémy, když to neprošlo, když došlo k chybě, vratky, ... Vypnutí je často otázka pár kliků samotného uživatele, nebo někoho od dodavatele. EET jsem u klientů do ERP zaváděl, řešili jsme ho i v našem pokladním systému a to jak pro ČR, tak tu prasárnu pro SK (fiskální moduly/tiskárny, kam to cpete třeba přes TXT) a jelikož bylo potřeba definovat, co se pošle a co ne, tak teď se protě jenom vypne to, co bylo ano. Ano, je jasné, že tím, že náklady na to jsou již pryč, byť odepsané, je teď cokoliv další vždy "navíc", i když je to 5minut, práce a náklady. Mnohem přínosnější pro stát mi přijde kontrolní hlášení.
A že nebude možné platit kartou? V zemi, kde je takový poměr plateb zboží hotově, na dobírku? Předtím se kartou neplatilo, nebo se platilo všude? Více, než vypnutí pro nepotřebnost EET budou často důvodem % z platby pro karetní společnosti/provozovatele terminálů, nebo platebních bran, což bylo i v minulosti, ač se snad ty poplatky s konkurencí a dalšími možnostmi zmenšují. Ano, platby kartou někde nebudou možné, ač doteď byly, nebo to nebude preferovaný způsob. A kde je problém? To se řešilo i před EET, často tím, že platba kartou šla, ale nebyla doporučována, nebo třeba při platbě hotově byla lepší cena. A někde prostě "nešla". Trh se zařídí, ono si to dodavatel spočítá, jestli mu je lepší mít možnost platby kartou, nebo ne a stejně tak odběratel si vybere, kde nakupovat dle toho, jak chce platit. Pokud se podívám, odkud p. Lukeš z odkazu přišel a zejména kam, tak se nedivím těm názorům. Ono totiž hotovostní platby pro něj a členy asociace, nebo bývalého zaměstnavatele, značí nulový příjem;)
O tom, co EET udělalo se společností nemluvě. Prohloubilo to v nepodnikatelích pocit, jací jsou ti podnikatelé zloději (a neříkám, že někdy nejsou, ale to nepodnikatelé taky), k tomu pak ještě více na ně bonzovat. Že podnikatelé nepodnikatelům často dávájí práci, kterou si sami neumí najít a zařídit, to nevadí, nabonzuju i šéfa, protože mi nedojde, že tím možná přijdu o práci :-) Zloději to jsou a basta, EET "to ukázalo".
Aby bylo jasno, obecně, ač sám "podnikám", se mě to nijak zásadně negativně nedotklo, mimo to, že jsem to jako koncový odběratel jistě zaplatil, dokonce jsem díky tomu měl i nějakou práci, ale i tak jsem rád, že je to pryč.
Jinak, na Slovensku se taky samozřejmě toto řešilo a žádné takové, že je to OK, jsme rádi a nejsou s tím problémy jsem si nevšimnul. Jednak jsem to řešil i pro SK a jednak jsem z SK :-)
Nicméně, zde je to OT, tak když tak můžeme pokračovat jinde :-)