30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Televizní poplatek - musím odpovídat na sděl. o neevidenci v seznamu poplatníků?  (Přečteno 19896 krát)

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Doplním k tématu, že např. mně by o ty peníze také vůbec nešlo, ale značně mne popouzí, kdo se podílí na inkasované dani z internetu, namátkou např.:

https://www.irozhlas.cz/apolena-rychlikova-6370182
https://www.irozhlas.cz/jiri-pehe-5376621
https://plus.rozhlas.cz/barbora-tacheci-5001039
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Díváním se na DRÁT s koncovkou RJ-45 žádná povinnost platby nevzniká.
V aktuálním zákoně to sice není zakotveno jako zákonná domněnka, fakticky to ale směřuje k předpokladu, že kdokoliv má doma připojení k internetu, nějaké zařízení schopné reprodukce TV a rozhlasu drží. Ono to ve slabší formě bude platit i bez internetu, prakticky každá domácnost dnes aspoň jeden smartphone drží - ale mohou existovat Amišové či jiní pošuci, kteří z toho budou představovat výjimku. Pokud ale přidám připojení na internet, je ta množina fakticky prázdná - a omezená na různé bizarní konstrukce, jako že internet mám jen pro návštěvy, mobil a laptop měním každé 3 týdny atp.

Určitě bude zajímavé sledovat, jak to ČT a ČRo implementuje, ale když to porovnáme se současným stavem, kde po odeslání čestného prohlášení ve smyslu "nemám doma nic s tunerem" dala obě média pokoj (přestože moc dobře tušili, že velká část takových prohlášení je nepravdivá), nově bych odhadoval, že to nebude hra na stejným hřišti, ani stejná liga, ale úplně jinej sport ...
« Poslední změna: 05 Května 2025, 14:10:18 od hh »
IP zaznamenána

Kokrhel123

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Na druhou stranu, při důsledném zapírání vlastnictví takového zařízení, jakou mají možnost prokázat skutečný stav?
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil

... že kdokoliv má doma připojení k internetu, nějaké zařízení schopné reprodukce TV a rozhlasu drží. ...

To si nemyslím. Bezpochyby existuje spousta míst s připojením k internetu, který je tam jen pro připojení kamery nebo kotle nebo čidel a jiných zařízení (IoT), na kterých si TV nikdo nepustí :-)
Plus samozřejmě popřít vlastnictví přístrojů schopných přehrávat TV, jak píše Kokrhel123.
Tímto směrem bych se ubíral.
IP zaznamenána

oemd

• Zobrazit profil

Ja mam treba doma jen služební přístroje a používám je jen v rámci homeoffice.  Firma má má do 25 zaměstnanců, takže za tyto přístroje platit nemusí.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Poplatníkem televizního poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní
televizní přijímač.
Jestliže drží 4) nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá televizní
přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato
osoba
Takže modelová situace:
Firma platí pevný internet a chytrý mobil s mobilními daty. Toto všechno používám výhradně pro práci pro firmu. Po práci přístroj odložím a pro svoje soukromé účely mám tlačítkový mobil s předplacenou kartou bez dat a bez FM modulu.
Podle mně je držení = používání.
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

obávám se , že držení bude myšleno jako vlastnictví ( ať trvalé nebo dočasné).  Je to jako v těch případech z dřívějška,kdy nějaký bar měl vystavené starou TV jako dekoraci a podle zákona by měl platit.

Je tam u toho držení ta poznámka 4 , která je dole uvedena jako:
4) § 129 občanského zákoníku.

A ten je : 1) Soud prohlásí právnickou osobu po jejím vzniku za neplatnou i bez návrhu, pokud
a) zakladatelské právní jednání chybí,
b) zakladatelské právní jednání nemá náležitost nezbytnou pro právní existenci právnické osoby,
c) právní jednání zakladatelů odporuje § 145 nebo
d) právnickou osobu založilo méně osob, než je k tomu podle zákona třeba.

Nějak v tom nevidím tedy já souvislost..ale nejsem právník.

IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

To "drží" má i vzhledem k poznámce pod čarou jasný význam, je tím myšlena držba jako právní institut (possessio), tedy že nad věcí mám kontrolu a chovám se k ní jako vlastník, ale z nějakého důvodu skutečným vlastníkem nejsem nebo je problém to prokázat. Nebude to ale IMHO jádro problému, protože kromě "drží" je tam i "užívá". Update: sennheiser - ten § 129 je odkaz na ObčZ/1964, poznámky pod čarou se v tuzemských předpisech neaktualizují.

S těmi služebními mobily, homeoffice atp. - není mi jasné, kde vidíte potenciál. "Toto všechno používám výhradně pro práci pro firmu." => užívám mobil, užívám notebook, jsem poplatník. Není mi jasné, kde tam vidíte tu výjimku, i kdyby ten telefon zůstával v fyzicky v kanclu, a i kdyby zaměstnavatel zakazoval a fakticky na něm blokoval možnost reprodukce TV a rádia, pořád je to přístroj technicky způsobilý to vysílání reprodukovat a já ho déle než měsíc užívám, hotovo. Přesně takto to zcela jistě vyloží příjemce poplatků a jestli to soudy nějak zkorigují je ve hvězdách, osobně bych si na to moc nevsadil.
« Poslední změna: 07 Května 2025, 13:16:28 od hh »
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Tak já vidím smysl slova "užívám" = užívám pro sebe, pro svoje záležitosti na rozdíl od "používám" pro firemní účely. Přitom firma je ze zákona také poplatníkem poplatků. Podle stejné logiky o "užívání" bych tedy měl platit silniční daň za firemní auto, které užívám k práci a nad to ještě i k soukromám účelům i když to již platí firma.

Nicméně  v praxi bude určitě pravda na vaší straně, takže pokud by to někdo zkusil tímto směrem tak na vlastní nebezpečí.

No a taky se domnívám (a doufám) že než se rozběhne celý kolotoč vymáhání a vyhledávání poplatníků a než by se došlo k prvnímu soudnímu sporu, tak někdo tenhle zprasek zruší.
IP zaznamenána

ateas

• Zobrazit profil

"považuje se za poplatníka rozhlasového a televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi (dále jen "provozovatel vysílání ze zákona") po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě"

Je nedoporučený dopis, který převzal rodinný příslušník písemnou výzvou ve smyslu toho zákona? Řešil to s nimi někdo? Hrozí, že mně přidají na nějaký seznam při odignorování?
IP zaznamenána

se777

• Zobrazit profil

Já to vidím takto: Neplatičů je v současné době nějakých 600 tis. a jenom na stránkách Nekrm hydru je jich přihlášených více než 85 tisíc. Je absolutně nereálné všechny začít prudit a zjišťovat, jestli se Čestné prohlášení zakládá na pravdě a na podzim to Babiš stejně zruší.
IP zaznamenána

Medojed

• Zobrazit profil

...podzim to Babiš stejně zruší.

Protože co slíbí, to splní!
IP zaznamenána

cZelik

• Zobrazit profil

No uvidíme. Hodíme to motoristům nebo SPD a počkáme. Na Bábu bych nesázel, jeho voliče televize netrápí.
Každodenní konzumenti tv sraček princip a nespravedlnost  tv a rozhlasových poplatků stejně nechápou
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Babiš to neřekne přímo, ale podprahově to hraje na hlasování peněženkou. Dnes platí tv ti, kteří ji sledují, tedy převážně důchodci. Po jeho změně ji budou platit daňoví poplatníci, tedy drtivé většině svých (důchodci, nezaměstnaní, nízkopříjmoví, erární zaměstnanci) voličů uleví.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Já nevím jestli to víte, ale zvedá se aktivní odpor: https://nekrm-hydru.cz/
IP zaznamenána