30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nehoda s nepojištěným vozidlem  (Přečteno 382 krát)

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Nehoda s nepojištěným vozidlem
« kdy: 22 Dubna 2021, 08:44:06 »

Zdravím,
Řidič projížděl kolem zaparkovaných vozidel a řidička zaparkovaného vozu mu do cesty pootevřela dveře. Řidička byla češka zřejmě žijící v Německu a vůz měl německou SPZ. řidička nechtěla uznat svoji vinu a neměla zelenou kartu a tvrdila že má pojištění jen pro Německo. Řidič zavolal policii , která nehodu zadokumentovala a zaměřila s tím, že každý účastník má poslat svoje vyjádření emailem a odjeli aniž by vyslovili nějaké soudy. Řidič se ptal policistů jak to má řešit, když paní nebyla pojištěná a ti mu řekli, že má škodu nahlásit na svoji pojišťovnu (asi si mysleli že má havarijko) no ale DIRECT (kde má povinné ručení)  s tím nechce mít nic společného a prý se má obrátit na ČKP.
Jaký nejrychlejší postup vede k tomu aby nějaká pojišťovna zadokumentovala škodu aby auto mohlo být alespoň provizorně opraveno. Škoda není nijak obrovská, ale auto není úplně typické (CHEVROLET HHR) a pokud by se měnily originál díly (blatník, nárazník a možná i dveře) určitě by na pár desítek tisíc vylezla.

IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Nehoda s nepojištěným vozidlem
« Odpověď #1 kdy: 22 Dubna 2021, 09:37:54 »

Ohledně zjištění, na koho se obrátit s nárokem na náhradu škody, určitě začněte u ČKP. Vystavila PČR aspoň takové to potvrzení o nehodě (kde nejsou žádné soudy co se stalo, kdo za to může atp., jen základní informace - auta, řidiči, poškození, hrubý odhad škod ...)? Pokud jo, přiložit kopii, pokud ne, dodat co nejvíc informací, které máte (včetně údaje o tom, že to PČR šetří a který útvar).

ČKP má primárně povinnost plno věcí poškozenému zjistit a sdělit - viz § 18a zákona 168. V případě vozidla registrovaného v D zní jako kravina, že by bylo pojištěno jen pro území D. Buď je pojištěno normálně a řidička jen kartu nenašla a mlela blbosti, pak vám ČKP zjistí pojistitele i jeho škodního zástupce v ČR (tedy nějakou tuzemskou pojišťovnu, se kterou to pak vyřídíte podobně, jako by šlo o tuzemské POV), nebo pojištěno není, pak způsobené škody zajišťuje německá obdoba ČKP, a lze plnění chtít i přímo po ČKP (§ 24).

Pokud jde o otázku (míry) zavinění, pojišťovny stejně budou nejdřív čekat, co vypadne z PČR, tedy tohle asi nepůjde urychlit jinak než zasláním svého stanoviska PČR a následně jejich pruzením, nebudou-li se mít k uzavření.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 22 Dubna 2021, 11:59:02 »

Díky za odpověď. řidiči jde primárně o to aby vznesl nárok na nějakou pojišťovnu a ta aby zadokumentovala poškození aby řidič mohl vozidlo třeba zatím jen částečně opravit a používat. Klasicky se mu to stalo v tu nejnevhodnější dobu (stěhování apod.)
Jinak ČKP sdělila, že němci prý u sebe nemusí vozit žádnou "zelenou kartu" a že prý nejsou povinni jí ani nikomu předkládat - tedy tak mi to bylo interpretováno :)
Dál od ČKP již přišel email podle kterého registrují škodu a požadují další informace takže je to asi na dobré cestě.
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 22 Dubna 2021, 12:58:17 »

Znám jeden případ osobně a druhý z televize.
1. Viníkem byl stanoven důchodce, který prý dveře otevřel v momentě, kdy již druhé vozidlo bylo vedle něj. Jako důkaz byly uvedeny stopy poškození na jedoucím vozidle, kde poškození začínalo až v půlce předních dveří.
2. Viníkem byla stanovena řidička jedoucího vozidla, protože nezabránila střetu a mohla předpokládat…..  Jako důkaz byly uvedeny stopy poškození na jedoucím vozidle, kde byl poškozen nárazník, světlomet a blatník. Tedy náraz do překážky (dveří stojícího auta).
 :-\
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 22 Dubna 2021, 13:26:27 »

§26, odst. 1 silničního zákona.
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 22 Dubna 2021, 15:45:36 »

Jo, ale 2. případ znám osobně. Odbočila vpravo a tam urazila zadní dveře autu, do kterého zrovna někdo nastoupil.
1. případ jsem viděl v TV, jak důchodcovi policista vysvětluje, podle čeho lze poznat, že otevřel dveře aniž by se rozhlédl.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 23 Dubna 2021, 00:36:56 »

Přesunul jsem raději do kuchyně protože přidávám fotky a vyjádření poslané policii.
Citace
Dne XX.4.2021, zhruba v XX.XX  jsem projížděl ulicí xxxxxx směrem od ulice xxxxxx. Bylo jasno, suchá vozovka, provoz spíše silnější. Jel jsem rychlostí cca 40-45km/h a v okamžiku , kdy jsem za přechodem pro chodce míjel v zálivu zaparkovaná vozidla, jsem periferně zaregistroval pohyb na pravé straně bezprostředně následovaný nárazem. Na vzniklou situaci nebylo možno reagovat jinak než instinktivním trhnutím volantem doleva až po nárazu. Vozidlo jsem zastavil cca 6-8 metrů od střetu a abych nepřekážel provozu, otočil jsem se, vrátil a zastavil za vozidlem se kterým jsem se střetl protože mi řidička vozu otevřela dveře do mého jízdního pruhu ve chvíli, kdy jsem projížděl kolem.
IP zaznamenána