blbec33>Prostě jen narážka na to, že lidi si neuvědomují, že játra mají nějakou pracovní kapacitu. Nejrychleji se střízlivý o hladu, vodě a fruktóze.
Hlad - nezaměstnávám játra trávením, voda - zvyšuji vyplavování a usnadňuji metabolizaci, fruktóza - nezaměstnávám játra dodáváním sacharidů do krve.
Mohl byste popsat, kde se vyse uedene da nalezt?
Pokud se podivam do odborne literatury:
1) alkoholdehydrogenáza (ADH)
2) mikrosomální ethanolový oxidační systém (MEOS)
3) katalasa
4) neoxidativní metabolismus
...urychlení metabolismu ethanolu je možné zmnožením či zvýšením aktivity MEOS, zvýšením průtoku krve játry, jejich zvětšením nebo zvýšením reoxidace redukovaných nukleotidových kofaktorů
MEOS je jedním z enzymů cytochromu P450 - je indukovatelný... při chronickém alkoholismu aktivovaný MEOS urychluje eliminaci ethanolu z organismu ze standardních hodnot 0.07-0.15‰ na 0.2-0.3‰ za hodinu
MEOS hraje roli v metabolismu alkoholu minoritní roli a i přes jeho indukci chr. požíváním alkoholu, nemá klíčový vliv na odbourávání alkoholu v organismu...cca kolem 15%...nejlepší je, když už člověk chlastá, tak hyperhydratace, tzn naředění krve(plasmy) "nealkem" a tím snížení obsahu etanolu v krvi...důležitější v tomhle je zmiňovaná hmotnost korespondující s distribučním objemem jakékoliv "cizí" látky v těle, alkoholu nevyjímaje,.... EDIT mnohem větší roli hraje např. zmiňované jídlo a tím náplň žaludku, do které se alko "nasákne" a uvolňuje se pomaleji, resp. se zpožděním, jakožto velmi variabilní, vrozený, metabolismus (katalytická aktivita ADh) alkoholu, proto jsou lidi obézní, kteří se ožerou z mála, naproti tomu "sušky", kteří mohou vypít decilitry tvrdého alkoholu s relativně nižší výslednou hladinou alko v krvi...zde třeba také zmínit velmi individuální vliv na vědomí, kognitivní fce a vnímání "opilosti" u každého jedince ....jakožto lékař vidím největší potenciál v tom když už člověk "nadýchá", tak se snažit do momentu krevního stanovení hladiny etanolu v krvi "na sílu" vypít co nejvíc tekutin
EDIT2: existuje dobře popsaný "Mellanbyho efekt" tzn. - že při vzestupu koncentrace alkoholu v krvi ve fázi kdy člověk začíná pít je stejná hladina v sestupné fázi křivky ("zbytkáč") vnímána člověkem subjektivně mnohem méně jako opilost, proto často dochází k úvaze, že už člověk je střílivý a nemá zbytkáč, přičemž hladina alkoholu v krvi je stále poměrně vysoká
Jen pozn. "pod čarou"